8 traditionele spelletjes voor familieplezier

Traditionele spelletjes voor familieplezier zijn een heel goede optie om quality time met je kinderen door te brengen. Hier zijn 8 suggesties om uit te kiezen!
8 traditionele spelletjes voor familieplezier
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 02 november, 2023

Tijd doorbrengen met onze kinderen is een van de beste cadeaus die we ze kunnen geven. In dit verband is het spelen van traditionele spelletjes voor familieplezier een goede optie. Deze activiteiten zijn meestal erg leuk en vereisen maar een paar materialen of hulpmiddelen. Bovendien kunnen sommige een uitdaging zijn die kinderen veel voordelen biedt.

We kunnen traditionele spelletjes kiezen om buiten plezier te hebben, maar ze zijn ook voor de momenten die we thuis zijn om onszelf te vermaken. Bovendien vinden kinderen het heerlijk als hun ouders hen tijd en aandacht geven. Lees verder om meer te weten te komen over een aantal traditionele spelletjes die we met onze kinderen kunnen spelen.

Traditionele spelletjes voor familieplezier

Tegenwoordig zijn spelletjes veel veranderd in vergelijking met andere tijden, vooral door het gebruik van nieuwe technologieën. De traditionele spelletjes die we vroeger speelden zijn echter nog steeds in de mode en zijn een uitstekende optie om de kleintjes te vermaken. Dit heeft talloze voordelen voor je kinderen, want je vermijdt de zittende levensstijl van aan een scherm gekluisterd zitten, wat ook hun emotionele ontwikkeling ten goede komt.

Er zijn veel opties om uit te kiezen. Hier gaan we er een selectie van maken zodat, als je kinderen ze nog niet kennen, je ze kunt laten zien hoe ze deze spellen moeten spelen. Dus laten we spelen en plezier maken!

Traditionele spelletjes voor familieplezier buiten

Laten we eerst eens kijken naar een aantal traditionele spelletjes voor familieplezier buiten. Je hebt niet alleen een leuke tijd, maar je bent ook in contact met de natuur en het buitenleven, wat helpt om een zittende levensstijl te vermijden.

1. Verstoppertje

Dit is een van de traditionele spellen die we allemaal als kind hebben gespeeld. Bij dit spel is een van jullie de zoeker, wat betekent dat je de rest van de spelers moet vinden. Om het spel te beginnen verzamelt iedereen zich op een bepaalde plek.

De persoon die zoekt moet zijn ogen sluiten en tot een bepaald getal tellen terwijl alle anderen zich moeten verstoppen. Als het tellen voorbij is, begint de zoektocht naar de rest van de deelnemers. Als je een van hen vindt, tik je hem aan met je hand en ga je verder met zoeken.

Elke speler die niet wordt ontdekt of die erin slaagt om terug te keren naar de startplaats zonder te worden aangetikt, mag zich in de volgende ronde opnieuw verstoppen. De eerste speler die wordt gevonden en aangetikt is, is de zoeker in de volgende ronde.

2. Hinkelen

 Traditionele spelletjes voor familieplezier zoals hinkelen
Hinkelen is een van de meest klassieke kinderspelletjes. Naast plezier beleven aan het springen, hebben kinderen er ook baat bij om hun evenwicht te ontwikkelen en hun behendigheid te testen.

Bij dit spel komen evenwicht en behendigheid kijken. Je moet een krijtje pakken en de hinkelbaan op de grond tekenen. Neem dan een steen en gooi die naar een van de 10 vakjes. Vervolgens moet je over elk vakje heen springen zonder op het vakje te stappen waar de steen ligt. Dit spel is ideaal voor het ontwikkelen van motorische vaardigheden.

3. Zakdoekje leggen

Dit is een ander traditioneel en leuk spel. Iedereen gaat zitten in een kring, we hebben een zakdoek nodig en we kiezen een van de deelnemers om de zakdoek te leggen. Bij deze activiteit spelen reflexen en snelheid een heel belangrijke rol, want de winnaar hangt hiervan af. Degene bij wie de zakdoek gelegd is moet namelijk de andere proberen te pakken.

4. Touwtrekken

Dit is nog een traditioneel teamspel dat perfect is voor familieplezier. De spelers verdelen zich in twee teams die, om het spel eerlijk te laten verlopen, min of meer gelijk verdeeld moeten zijn wat betreft leeftijd en kracht. Vervolgens maak je een lijn op de vloer. Elke groep stelt zich op aan weerszijden van de lijn terwijl je een lang touw vasthoudt en probeert het andere team over de lijn te trekken. Het team dat over de lijn gaat, is het verliezende team. Dit spel is erg populair op verjaardagsfeestjes of tijdens uitstapjes.

5. Zaklopen

Voor dit spel heb je juten zakken nodig, waarbij je van het startgebied naar de finish springt. De winnaar is degene die als eerste de finish bereikt. Deze activiteit kan heel leuk zijn, maar je moet wel oppassen dat je niet valt en je bezeert.

Traditionele spelletjes voor gezinsplezier thuis

Nu gaan we een paar klassieke en traditionele spelletjes bekijken waarmee je thuis met het gezin plezier kunt hebben.

Origami is gegarandeerd familieplezier
Origami bevordert de fijne motoriek. Bovendien zullen kinderen het geweldig vinden om hun eigen figuren met papier te vormen en het moment met het gezin te delen.

6. Origami maken

Dit bestaat uit het maken van verschillende figuren met papier. Hiervoor heb je alleen papier en je handen nodig. Er zijn veel tutorials op internet te vinden die je kunt gebruiken om je creaties te maken. Het zal een leuke gezinsactiviteit zijn om te zien wat je allemaal kunt doen door alleen maar een stuk papier te vouwen. Bovendien stimuleer je met deze activiteit de fijne motoriek bij kinderen.

7. Stoelendans

Dit is nog een spel dat een hit is op verjaardagsfeestjes van kinderen. Bovendien is het mechanisme heel eenvoudig. Je hebt een ruime plek nodig waar je een cirkel van stoelen in het midden van de kamer kunt plaatsen. Het aantal stoelen dat je nodig hebt is het aantal spelers min één. Als je bijvoorbeeld 8 spelers hebt, heb je 7 stoelen nodig. Om het spel te beginnen speel je muziek terwijl de spelers in cirkels rond de stoelen lopen. Als de muziek stopt, moet je snel een stoel vinden. De speler die overblijft zonder stoel wordt geëlimineerd en er wordt één stoel uit de cirkel verwijderd. Dit wordt herhaald totdat er maar één winnaar is.

8. Pictionary

Dit spel is erg populair en je kunt het in elke speelgoedwinkel kopen. Je kunt echter ook je eigen zelfgemaakte versie maken. Dan is het tijd om al je artistieke vaardigheden te laten zien. Een van de spelers moet een personage, dier, plaats of actie op een stuk papier tekenen terwijl de rest een minuut de tijd heeft om te raden wat het is.

Traditionele spelletjes voor familieplezier

Je hebt al gezien dat traditionele spelletjes voor familieplezier een heel goede optie zijn om een leuke tijd met je kinderen te hebben. Als je kinderen ze nog niet kennen, zullen ze er vast dol op zijn als ze eenmaal ontdekken hoe ze het moeten spelen.

“Tijd die je doorbrengt met spelen met kinderen is nooit verloren”
– Dawn Lantero –

Vaak vergeten we dat de kleine dingen in het leven het belangrijkst zijn. Daarom kan tijd om met het gezin te spelen hun kleine hartjes vullen met geluk. Dus waar wacht je nog op om te beginnen met plezier maken?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Öfele, M. R. (1999). Los juegos tradicionales y sus proyecciones pedagógicas. Lecturas: educación física y deportes, 4(13), 1-15.
  • Janot, J. B., & Arribas, T. L. (2002). Juegos multiculturales: 225 juegos tradicionales para un mundo global. Editorial Paidotribo.
  • Pérez-Latorre, Ó. (2012). Del Ajedrez a Starcraft. Análisis comparativo de juegos tradicionales y videojuegos. Comunicar, 19(38), 121-129.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.