7 Spelletjes om met je kind te doen

Vrij zijn, kunnen lachen, nieuwsgierigheid,y en verbeeldingskracht uitbuiten zijn enkele van de voordelen van deze spelletjes om met je kind te delen.
7 Spelletjes om met je kind te doen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 27 december, 2022

Vrij zijn, kunnen lachen, nieuwsgierigheid uitbuiten en verbeelding zijn enkele van de voordelen die spel voor kinderen oplevert. Je kunt dit alles verdubbelen als je hun speelkameraadje wordt, al is het maar voor een paar uurtjes. Met dat in gedachten willen we 7 spelletjes delen om met je kind te doen.

Speeltijd delen met je kind helpt het zich harmonieus te ontwikkelen, met anderen om te gaan, gezond te zijn en bijvoorbeeld ook om zwaarlijvigheid te voorkomen. In de eerste levensjaren is spelen de enige manier voor je kind om te bewegen. Lang voor ze leren sporten is spelen de eerste soort lichamelijke activiteit die ze zullen hebben.

Als je je baby in je armen neemt voor een wandeling, hem aanmoedigt in bad te spetteren, of hem over de vloer laat kruipen, zaai je zaadjes die zich zullen vertalen in een adolescent of volwassene met een gewoonte en aanleg voor lichamelijke activiteit.

De motorische vaardigheden van je kind hangen af van de mogelijkheden die je hem geeft om te bewegen. En deze ervaringen verbeteren hun intellectueel vermogen, hun concentratie, hun evenwichtsgevoel (Engelse link) en hun vermogen tot communiceren – een hele reeks goede dingen.

Om je kind bij lichamelijke activiteiten te betrekken, moet je echter stap voor stap te werk gaan. Het heeft geen zin om te gaan van een kind dat de hele dag ‘stil’ moet blijven zitten, naar het inschrijven voor voetbal op zesjarige leeftijd en te verwachten dat het de bal bijhoudt, rent, zweet, lacht, het spel volgt, en dan weer rustig gaat zitten als het thuiskomt.

Spelletjes om met je kind te doen

Spelletjes om met je kind te doen brengen je gezin samen

Als je vanaf het begin spelletjes met je kind deelt, zal het zien dat jij, hun rolmodel, ook actief bent. Beweging wordt zo een ruimte voor communicatie en gedeeld plezier.

Hier zijn wat bewegingsspelletjes om met je kind te delen die tien minuten of iets langer duren.

Eenvoudige activiteiten zijn altijd het beste: Kruipen, bukken en opstaan, of opspringen zijn allemaal heel eenvoudige spelletjes om met je kind te delen, zodat je samen contact kunt maken en plezier kunt hebben.

Psychomotorisch circuit

Leg kussens, een deken en andere voorwerpen op de vloer alsof het een hindernisbaan is. Vervolgens kunnen je kind en jij erover of onderdoor gaan, hindernissen ontwijken, rollen, kruipen of achteruit lopen, Er is geen twijfel mogelijk dat je kind zich een atleet zal voelen.

Commando pinkelen

Dit is een eenvoudig behendigheidsspel dat gemakkelijk door ouders en kinderen te delen is. Degene die het spel leidt zegt: “Commando…” en stelt een beweging of gebaar voor dat de anderen moeten nadoen. Bijvoorbeeld op handen en voeten gaan zitten, rennen, op je tenen lopen, enz.

Een gelukkig gezin brengt tijd door in de keuken

Spelletjes zoals ballen in de gang

Zet wat muziek op, sluit de deuren, en laat alle ballen los. Als de muziek stopt, moet je ze in een zo kort mogelijke tijd oprapen. Je kunt ook een ballenval maken met een kartonnen doos. In principe is het de bedoeling de ballen te raken door ze te rollen, waarbij je ze met je hand, voet, elleboog of hoofd raakt.

Spelletjes met je kind: tennis met ballonnen

Maak van papieren of plastic borden je rackets. Hier is de opdracht te zorgen dat de ballonnen de grond niet raken. Dit spel is zowel eenvoudig als leuk.

Hoepels

Wie kan de andere speler vangen met een hoepel? Als je die op de grond legt, wordt het een eiland. Vader of moeder is een schipbreukeling, en het kind is een haai. Zodra de een van het eiland afkomt moet de ander proberen hen te vangen, maar als hij het redt tot op het droge, zijn ze veilig.

Dansen

Speel gewoon je favoriete muziek en laat je gaan. Waarschijnlijk leer je een paar nieuwe danspassen die je kleintje je zal leren.

Ringwerpen, kegelen, en elk ander mikwerk

Dit zijn ook leuke spelletjes om met je kind te delen. Plus, ze zijn snel te organiseren en op te rapen als ze afgelopen zijn.

De bedoeling van al het bovenstaande is dat je probeert kleine routines in te voeren en te plannen. Een typisch dagelijks tafereel voor ouders is moe uit het werk aankomen en wat tekenfilms voor hun kind opzetten terwijl ze eten maken en een lading in de wasmachine doen.

Als je een lijst maakt met alternatieve plannen van vijf of tien minuten, is het gemakkelijker om uiteindelijk andere dingen met je kind te doen en kwaliteitsmomenten te delen die, hoewel kort, onbetaalbaar zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.