Mythes over krachttraining voor kinderen en adolescenten

Krachttraining voor kinderen en adolescenten heeft in de loop der jaren een aantal mythen in stand gehouden die niet helemaal waar zijn. Ontdek meer.
Mythes over krachttraining voor kinderen en adolescenten
Andrés Felipe Cardona Lenis

Beoordeeld en goedgekeurd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Krachttraining voor kinderen en adolescenten is omgeven door mythes. Vooral als het gaat om lichamelijke krachtoefeningen. Tot een paar jaar geleden was de informatie over dit onderwerp zeer beperkt. Het is dus niet verwonderlijk dat deze mythes bestaan.

Maar mettertijd hebben deskundigen verschillende aspecten van krachttraining voor minderjarigen kunnen verduidelijken. Daardoor zijn sommige beweringen van ‘onweerlegbare waarheden’ veranderd in eenvoudige populaire opinies.

Ondanks de steun van wetenschappelijk onderzoek zijn er in sommige gevallen mensen die zich verzetten tegen krachttraining bij kinderen en adolescenten. Ze geloven de valse beweringen namelijk nog steeds. Vandaag vertellen we je de waarheid over fysieke krachttraining bij kinderen en adolescenten.

Krachttraining voor kinderen en adolescenten

Lichamelijke krachttraining voor kinderen en adolescenten wordt gekenmerkt door onjuiste gedachten. Deze worden gevoed door het gebrek aan informatie, de koppigheid van ouders, of het gebrek aan opleiding van sommige leraren.

Binnen deze reeks onjuiste beweringen vallen die op die te maken hebben met het stimuleren van kracht bij minderjarigen. Ouderen bekijken dit soort oefening met grote vrees. Vooral wanneer er hulpmiddelen aan te pas komen, zoals gewichten, stangen of andere soortgelijke elementen.

De training van alle lichamelijke vermogens is echter essentieel voor een adequate psychomotorische ontwikkeling van de mens. In feite legt lichamelijke stimulering van jongs af aan de basis voor een sportief leven in de volwassenheid. Daarom is het belangrijk om van jongs af aan krachttraining in het programma op te nemen.

Mythes over krachttraining door kinderen en adolescenten

Mythes over krachttraining voor kinderen en adolescenten

Zoals hierboven vermeld, dragen het gebrek aan informatie en onwetendheid over het onderwerp bij tot de opbouw van volksgeloven rond de beoefening ervan. Deze worden in verband gebracht met de negatieve aspecten van deze discipline en de angst van ouders om hun kinderen schade te berokkenen als ze het aanmoedigen.

Hieronder vertellen we je daarom de meest voorkomende mythes rond krachttraining voor kinderen. Zo kun je ze identificeren en begrijpen waarom je ze vandaag nog moet vergeten.

Mythe #1: Het bevordert het ontstaan van lichamelijke blessures

De meest voorkomende negatieve denkwijze rond krachttraining bij kinderen betreft blessures. In het algemeen denken ouders dat deze vorm van lichaamsbeweging de kans op beschadiging van de bot- of spierstructuren van minderjarigen vergroot .

Op grond van deze overtuiging verzetten veel volwassenen zich tegen het opnemen van krachttraining in de sportroutines van hun kinderen.

De waarheid is dat de kans op het oplopen van een blessure altijd latent aanwezig is, bij elke activiteit en op elke leeftijd. Maar gelukkig is de kans op een blessure kleiner als er bij de uitvoering van deze routine voldoende planning (Engelse link) en controle is.

Mythe #2: Fysieke krachttraining voor kinderen stagneert de groei

Een andere van de meest erkende mythes die te maken hebben met krachttraining voor kinderen wordt in verband gebracht met interferentie in het groeiproces.

Heel vaak zegt men dat degenen onder de 15 jaar die deze vorm van training beoefenen hun uiteindelijke omvang veranderen. Dat is nog meer het geval bij het gebruik van hulpmiddelen, zoals halters of gewichthefstangen.

Maar goed geplande en goed uitgevoerde krachttraining zou de lichamelijke ontwikkeling van het kind niet negatief moeten beïnvloeden.

In feite bevordert krachttraining bij kinderen en adolescenten de integrale ontwikkeling van de persoon. Bovendien draagt het bij tot de versterking van bot-, spier- en gewrichtsstructuren, die belangrijke factoren zijn in het groeiproces.

Mythe #3: Het versnelt het verlies van lenigheid

Lenigheid is een van de andere lichamelijke capaciteiten van de mens en moeten we dus samen met de rest trainen en stimuleren. Dit betekent niet dat als we kracht trainen, dit de flexibiliteit aantast. In feite is het tegendeel waar. De combinatie van kracht- en lenigheidsoefeningen versterkt namelijk beide lichamelijke vermogens tegelijk.

Mythe #4: Krachttraining voor kinderen kan in elke omgeving gedaan worden

Een andere veel voorkomende mythe over fysieke krachttraining voor kinderen en adolescenten heeft betrekking op de context waarin deze training wordt uitgevoerd.

In het algemeen geloven volwassenen die voorstander zijn van deze praktijk dat de omgeving en de gebruikte elementen secundaire factoren zijn en dat ze geen invloed hebben op het resultaat. Maar deze overtuiging is onjuist, want de ervaring van een volwassen lichaam kunnen we niet extrapoleren naar die van een zich ontwikkelend kind.

Het hoofddoel van deze vorm van training bij minderjarigen is de ontwikkeling van lichamelijke kracht. En daarvoor moet het gebeuren in een gecontroleerde omgeving, met de juiste elementen en vooral met de juiste planning, in verhouding tot hun leeftijd en mogelijkheden.

Kinderen aan het touwtrekken

De waarheid over krachttraining voor kinderen en adolescenten

De bedoeling van dit artikel is de onjuiste gedachten te verduidelijken die velen hebben over lichamelijke training bij kinderen en adolescenten. Vooral wat betreft het stimuleren van kracht.

Ondanks alles wat we over deze vorm van training tijdens de kindertijd gezegd hebben, betekent dit niet dat de juiste voorzorgsmaatregelen niet moeten worden genomen of dat je de aanbevelingen van professionals (Spaanse link) niet hoeft op te volgen.

Idealiter zouden kinderen geen extra belastingen met overdreven gewichten moeten gebruiken. Ook mogen ze geen oefeningen doen die discusblessures kunnen veroorzaken.

We raden aan je tot een groep professionals te wenden om adequate krachttraining voor je kinderen te plannen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.