8 sportfilms voor kinderen

Wil je enkele sportfilms voor kinderen ontdekken en een leuke tijd beleven met je kinderen? Dan zul je deze lijst geweldig vinden.
8 sportfilms voor kinderen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 03 oktober, 2023

Er zijn veel gevarieerde filmthema’s waar kinderen naar kunnen kijken en zich mee kunnen vermaken. Ze zullen bijvoorbeeld zeker van sportfilms houden. Bovendien zijn ze een manier om tijd door te brengen als gezin. In dit artikel geven we je een lijst die je niet mag missen.

Deze films zijn leuk, onderhoudend en bezorgen ons goede tijden. Ze vertellen ook inspirerende verhalen over de sportwereld. Het kijken naar films helpt ons zelfs om de avonturen van de hoofdpersonen te voelen en van nabij te beleven. Veel van deze films brengen naast het onderwerp ook altijd een les over, of het nu gaat over liefde, vriendschap of andere waarden en emoties.

Sportfilms voor kinderen

Deze lijst met sportfilms voor kinderen kan je goed van pas komen. Bijvoorbeeld voor die momenten dat je je met je kinderen wilt vermaken of gewoon omdat ze je vragen een film te kijken.

1. The Sandlot (1993)

Deze film is een klassieker geworden en ook een van de favorieten van kinderen van verschillende generaties. Het is een film over een groep kinderen die verenigd zijn door hun liefde voor honkbal. Terwijl ze verschillende avonturen beleven, brengen ze samen een onvergetelijke zomer door. Als je hem nog niet gezien hebt, waar wacht je dan op!

The Karate Kid Saga

De eerste drie Karate Kid films laten ons kennismaken met het verhaal van Daniel Larusso (Daniel San) samen met zijn martial arts meester, Mr. Miyagi. In de eerste film is de jongen het doelwit van aanvallen door een groep van zijn klasgenoten en vraagt Miyagi om hulp bij het trainen van Karate om zich te kunnen verdedigen. In de volgende films gaat de jongeman verder met zijn avonturen en zijn leertijd in deze sportdiscipline.

De vierde film, The Next Karate Kid, verandert de hoofdpersoon. Deze keer zijn de hoofdpersonen meneer Miyagi en een tienermeisje genaamd Julie, die wees is, moeilijk gedrag vertoont en bij haar grootmoeder woont. De vrouw, moe van het gedrag van haar kleindochter, besluit het jonge meisje een paar weken bij Miyagi te laten om te zien of hij haar houding kan corrigeren. Daarnaast wordt ze het doelwit van een militaire disciplinegroep, waar ze mee te maken krijgt, dus leert Miyagi haar Karate.

In de Karate Kid-film uit 2010 is Jaden Smith te zien, die met zijn moeder naar China verhuist. Daar leert hij kung fu van de onderhoudsman van het gebouw, gespeeld door Jackie Chan, die ook een martial arts meester is, om zich te verdedigen tegen de pester op school.

3. The Mighty Ducks (1992)

Deze film vertelt het verhaal van de Mighty Ducks en zal jong en oud boeien. Ongetwijfeld zal het elk kind verrukken dat droomt van het winnen van trofeeën en het vinden van vrienden door sport.

De Mighty Ducks zijn een groep kinderen die anders zijn door hun voortdurende nederlagen. Ze zullen echter hun verhaal veranderen met de hulp van de getroebleerde advocaat Gordon Bombay. Deze leert talloze waardevolle lessen van de kleine jongens en beseft dat er veel belangrijkere dingen zijn dan alleen maar winnen.

4. Little Big League (1994)

Billy Heywood, een 12-jarige jongen, krijgt als erfenis van zijn grootvader een honkbalteam dat er rampzalig aan toe is. Ze heten de Minnesota Twins. De manieren van de jongen om het team te leiden botsen met die van de staf, het management en de coachingsstaf. Dit is een komedie die jong en oud zal vermaken.

5. Rookie of the Year (1993)

Deze film zal alle kinderen die ervan dromen om voor grote trofeeën te spelen inspireren en amuseren. Henry, een 12-jarige jongen die om te beginnen geen talent heeft om honkbal te spelen, krijgt een ongeluk dat de zaken verandert.

Nadat hij een gebroken arm heeft opgelopen, is de jongen, als zijn gips wordt verwijderd, plotseling in staat om de bal met 100 km per uur te gooien. Dus tekent een team onderaan de competitie hem om hun sterpitcher te worden. Uiteindelijk zal de jongen, met de hulp van een andere beroemdheid in de positie, bereiken wat onmogelijk leek.

6. Space Jam (1996)

In deze film uit 1996 spelen voormalig Bulls basketballer Michael Jordan en Warner Bros. cartoon Looney Tunes de hoofdrol. Het is een mix van live-action en tekenfilmmagie. Hierin vragen deze leuke personages Jordan om hulp om tegen de Monstars te spelen. Kinderen zullen zeker van de originele film houden, evenals van de film uit 2021, Space Jam: A New Legacy, met LeBron James in de hoofdrol.

7. Little Giants (1994)

Dit is een van die sportfilms die jullie niet mogen missen. In dit geval is de sport voetbal, waarbij Danny O’Shea een groep kinderen met weinig talent verzamelt. Danny’s dochter is degene die deze eigenaardige groep kinderen leidt om het op te nemen tegen het team van haar broer, Kevin.

8. The Big Green (1995)

Anna, een lerares, arriveert uit het Verenigd Koninkrijk om les te geven aan een zeer ongemotiveerde groep kinderen. Ze laat hen kennismaken met sport door op school een kleine voetbalcompetitie op te zetten. In het begin weten ze geen enkele pass te maken of de bal te raken, maar met doorzettingsvermogen en beetje bij beetje slagen ze erin het op te nemen tegen de staatskampioenen.

Dit is weer zo’n film die je niet mag missen. Naast sport laat het ons ook het belang zien van waarden als doorzettingsvermogen, strijd en inspanning om te bereiken wat we ons voorgenomen hebben.

Sportfilms voor kinderen

Deze lijst met sportfilms voor kinderen is een fantastische optie om een leuke middag met je kinderen door te brengen. De meeste geven ons, naast sport, belangrijke boodschappen mee, zodat we allemaal waarden hebben die ons tot geweldige mensen maken.

Dus, als je je verveelt en niet weet wat je kunt doen, zijn hier enkele opties die zeer vermakelijk zullen zijn. Zet de popcorn klaar en geniet van deze films.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marín-Montín, J. (2004). Valores educativos del deporte en el cine. Comunicar: Revista Científica de Comunicación y Educación, 12(23), 109-113.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.