Het verhaal van Smallfoot: de legende van de Yeti

De Yeti, ook bekend als de verschrikkelijke sneeuwman, is een legende verpakt in mysterie. De filmindustrie heeft nu een nieuwe kant van dit klassieke personage onthuld om waarden aan kinderen en jongeren te leren. Maak kennis met 'Smallfoot'.
Het verhaal van Smallfoot: de legende van de Yeti
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 01 november, 2019

De verschrikkelijke sneeuwman, beter bekend als ‘Bigfoot’, te zien op het grote scherm, maar deze keer in een vriendelijkere vorm. Het is het verhaal van Smallfoot, een animatiefilm waarin de rollen worden omgekeerd om ons te leren onze verschillen te waarderen.

Uitgebracht in 2018, komt Smallfoot om kinderen een ander deel van het Yeti-mysterie te leren. Zoals je kunt zien in de filmvoorbeelden, vertelt een van de grootste raadsels ter wereld zijn verhaal.

Deze nieuwe versie vertelt het verhaal van Migo, een gehumaniseerde Yeti die zelfs een gezin heeft. Migo heeft een ontmoeting met een vriendelijk mens en beide komen naast elkaar te bestaan, ondanks hun verschillen.

Het verhaal van Smallfoot: met sterren gevulde cast

Karey Kirkpatrick al bekend om zijn films Beesten bij de buren en De smurfen 2, regisseerde deze prachtige kinderfilm. Channing Tatum is verantwoordelijk voor het laten leven van het hoofdpersonage en hem een stem in de film te geven.

Wie is er beter dan de ster van Magic Mike om de cast van deze geweldige kinderfilm te leiden? Eigenlijk is dit niet de eerste keer dat Tatum zijn stem aan een animatiefilm geeft. Niet lang geleden maakte hij deel uit van de cast voor De Lego Batman Movie.

Tegelijkertijd speelt James Corden de rol van vriendelijk mens die Migo in de sneeuw ontmoet. Hiermee bevestigt de acteur en animator de opkomst van zijn veelzijdige carrière.

De rest van de cast bevat een verbazingwekkende line-up die echt buitengewoon is. Naast de 2 hierboven genoemde acteurs, hoor je ook de beroemde stemmen van basketballer LeBron James, Zendaya en een andere legende waar de film niet zonder zou kunnen: Danny De Vito. Smallfoot is de langverwachte comeback van deze oude komische acteur.

De Spaanse acteur Miguel Fernandez maakt ook deel uit van de cast. Hij geeft een stem aan Percy, een verslaggever die het grootste verhaal van zijn carrière wil vertellen. De animatiefilm bevat ook het werk van Jason Reisig, die al eerder met DreamWorks heeft gewerkt.

Analyse: een plot dat ons geweten wakker maakt

Foto van de Smallfoot film

Het idee achter het verhaal van Smallfoot is dat kinderen zien dat het verhaal altijd een andere kant heeft. Er zijn echter veel complexere berichten in de plot van de film verweven, bijvoorbeeld de politieke figuur die Migo voor zijn Yeti-volk vertegenwoordigt.

Deze ‘Bigfoot’ neemt de moeilijke rol op zich om te ontdekken wie deze mysterieuze kleinvoetige wezens zijn die mensen worden genoemd. Vanuit een politiek perspectief legt hij de verantwoordelijkheid van de overheid bloot om zichzelf op te offeren voor haar mensen, en niet andersom.

We kunnen ook andere perspectieven waarderen, zoals die van de verslaggever of van de wetenschapper die de Yeti probeert te bestuderen. Tegelijkertijd leren we dat we met vriendschap, liefde en acceptatie geweldige dingen kunnen bereiken. We moeten onze angsten en vooroordelen overwinnen om de dingen in een beter licht te zien.

De kleinste leden van je huishouden zullen begrijpen dat wetenschap niet de enige waarheid is die er bestaat. Soms moeten we omarmen wat we niet kunnen zien, gewoon zoals het is.

De verhaallijn neemt het gezichtspunt in van dat wat anders is dan wij. Zonder twijfel is dit een waardevolle les voor kinderen.

Andere interessante details over het verhaal van Smallfoot

Smallfoot werd door de Warner Animation Group geproduceerd. Bovendien waren de twee scenarioschrijvers die verantwoordelijk waren voor de dialogen van de film John Requa en Glenn Ficarra.

Het lijkt er ook op dat het oorspronkelijke idee voor de film afkomstig was van de Spaanse scenarist Sergio Pablos, die ook heeft meegewerkt aan de films Verschrikkelijke Ikke (2010) en De Klokkenluider van de Notre Dame (1996).

Gerenommeerd componist Heitor Pereira componeerde het grootste deel van de muziek voor Smallfoot. Zijn muziek werd geïnterpreteerd door beroemde muzikanten zoals Zendaya en Niall Horan, voormalig lid van de Engelse popsensatie One Direction.

De mythe van de Yeti

Yeti familie

‘In Smallfoot leren we dat we met vriendschap, liefde en acceptatie geweldige dingen kunnen bereiken.’

De verschrikkelijke sneeuwman wordt verondersteld een grote aap te zijn die in de Himalaya leeft. In 1973 beweerde advocaat en journalist Cesar Perez een witgekleurde orang-oetan vanaf de top van Annapurna in Nepal te hebben zien neerdalen.

Bigfoots behoren tot een categorie wezens die bekend staan als ‘cryptiden’. Cryptiden zijn mysterieuze dieren die niet door de wetenschap zijn geclassificeerd, maar die kunnen bestaan. Jarenlang heeft de mythe van de Yeti de dimensie aangenomen van die van andere cryptiden, zoals het monster van Loch Ness.

Kortom, Smallfoot is een leuke en interessante film voor kinderen en tieners die hen helpt om belangrijke waarden te leren. Kijk of ze de film nog ergens in de bioscoop vertonen of zorg voor een kopie en geniet met je hele gezin van deze film.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.