Ontdek 4 voordelen van ballenbakken voor kinderen
Heb je gemerkt hoe leuk kinderen het vinden om in ballenbakken te spelen? Het maakt niet uit hoe oud ze zijn, deze vorm van vermaak faalt nooit. Maar behalve om te spelen kan het ook voor verschillende andere doeleinden gebruikt worden. Dit omvat opvoeding en de stimulering van de hersenontwikkeling van kinderen.
Kinderen en spel
Kinderen leren (Spaanse link) alles door te spelen: van motorische vaardigheden tot cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden. Deze activiteit loopt als een rode draad door hun hele leven en houdt hen voortdurend actief bezig om hun eigen wereld te ontdekken en vorm te geven.
Het is belangrijk om het belang van spel in de kindertijd te kennen, en het ook in elk huis te bevorderen. Met dit in gedachten zijn ballenbakken een vermakelijke optie die vol voordelen zit. Wil je er meer over weten?
Ballenbakken: één spel of meerdere?
Deze vorm van vermaak heeft de bijzonderheid dat het een veelzijdige optie is die zich aan bijna elke ruimte kan aanpassen.
De bouwsels kunnen van stof zijn of opblaasbaar, groot of klein, voor één of meer kinderen, enz. Ongeacht hun vorm ontdekken kinderen duizenden manieren om ermee te spelen. In feite zitten ze er vaak uren in te bewegen, zich niet bewust van het verstrijken van de tijd.
Het is dus een uiterst nuttige manier om lichaamsbeweging aan te moedigen en de tijd dat kinderen aan een beeldscherm worden blootgesteld te verminderen.
Door de spelletjes die ze ontwikkelen, laten kinderen hun energie en emoties de vrije loop. En dankzij de demping van de ballen lopen ze niet het risico hard geraakt te worden.
4 voordelen van ballenbakken voor kinderen
Ballenbakken bieden verschillende gezondheidsvoordelen voor kinderen en zorgen tegelijk voor tonnen speelplezier. Tot de meest opvallende voordelen behoren de volgende.
1. Ontwikkelen van motorische en lichamelijke vaardigheden door middel van ballenbakken
Het is een activiteit waarbij verschillende activiteiten tegelijk worden uitgevoerd. Denk aan instappen, uitstappen, springen, of zich in de ballen werpen.
Dit alles impliceert een grote bewegings- en spiercoördinatie, waardoor kinderen hun lichaam en de grenzen ervan leren kennen, hun evenwicht bewaren, en met de omgeving omgaan. Bovendien bevordert het de ontwikkeling van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid, want de motorische vaardigheden worden versterkt.
Tegelijkertijd zijn ballenbakken een nuttig element om te werken aan hand-oog coördinatie, reflexen, en ruimtebeheer. Door in verschillende richtingen te bewegen leren kinderen namelijk de begrippen dimensie, afstand en oriëntatie herkennen.
Ook kunnen ze zo hun eigen gedrag organiseren (beslissen wat ze moeten doen en in welke volgorde) in een veilige omgeving.
2. Stimuleren van creativiteit en verbeelding
Naast het spel zelf zijn verbeelding en creativiteit andere deugden die naar voren komen. Kinderen verzinnen hun eigen spelletjes en dynamieken, zoals een wedstrijd om ballen van een bepaalde kleur te zoeken of om zo vaak mogelijk van de glijbaan te gaan.
In ballenbakken ontwikkelen kinderen dus hun fantasie, creëren werelden en delen verschillende scenario’s met andere kinderen.
3- Het toelaten van de expressie van emoties
.Ballenbakken stellen kinderen in staat energie en spanning kwijt te raken en plezier te maken. Zoals alle speelgoed draagt het bij tot de aanmaak van endorfines of ‘gelukshormonen’, die hun welzijn bevorderen.
Bovendien is het ook een goede strategie voor het aanleren van sociale vaardigheden, zoals beurt nemen, anderen respecteren en delen.
Tot slot kunnen kinderen door deze activiteit aan eigenwaarde en motivatie winnen, omdat ze een geschikte omgeving hebben om zichzelf voortdurend uit te dagen.
4. Bevorderen van gezamenlijke speeltijd
Een van de grote voordelen van ballenbakken is dat ze zowel jong als oud vermaken. Daarom moedigen ze de deelname van ouderen aan het spel van kinderen aan en verbeteren ze de kwaliteit van de momenten die jullie als gezin kunnen delen.
Laat de tijd van schermloos spelen terugkeren!
Zoals we zien is spel een onuitputtelijke bron van leren voor kinderen. Het stelt hen in staat verschillende vaardigheden te ontwikkelen terwijl ze zich amuseren.
Daarom is het heel belangrijk dat volwassenen actief spel bij kinderen begeleiden en bevorderen. Bijvoorbeeld door daarvoor ruimtes te creëren waarin ze kunnen rondlopen, vies worden, bewegen en vrij spelen.
Het is van groot belang dat ouders zich bewust worden van de negatieve effecten van kinderen de hele dag ‘ingeplugd’ te laten zitten op mobieltjes of tablets. Daarom is het belangrijk de tijd van verbondenheid te beperken en vrij, creatief en buiten spelen aan te moedigen, zodat ze terugkomen om de wereld om hen heen te verkennen.
Het is ook een gelegenheid om tijd met ze door te brengen, ze beter te leren kennen, om de gezinsdialoog te bevorderen. Dus, waar wacht je nog op om het eens te proberen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Minerva Torres, Carmen (2002). El juego: una estrategia importante . Educere, 6(19),289-296.[fecha de Consulta 1 de Septiembre de 2021]. ISSN: 1316-4910. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=35601907
- Mora, Cristina. Plazas, Fanny. Ortiz, Alcira. Camargo, Gladys (2016). El juego como método de aprendizaje. Nodos y nudos.
volumen 4 N.º 40. ISSN: 0122-432. Disponible en: https://revistas.pedagogica.edu.co/index.php/NYN/article/view/5244/4010