5 Oefeningen om met kinderen aan ritme en intonatie te werken

Wil je weten hoe je met kinderen aan ritme en intonatie kunt werken? Hier zijn wat oefeningen om je daarbij te helpen.
5 Oefeningen om met kinderen aan ritme en intonatie te werken
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Muziek is een uitstekende stimulans voor iedereen, maar in de kindertijd heeft muziek een bijzondere invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Daarom volgen hier enkele oefeningen om met kinderen van heel jongs af aan aan ritme en intonatie te werken. Bovendien zijn ze het perfecte excuus om samen veel plezier te maken.

Muziek houdt rechtstreeks verband met het verwerven van ritme en dit draagt positief bij tot de emotionele en cognitieve ontwikkeling.

Om ze uit te voeren kun je kindermuziek gebruiken, liedjes die je kinderen leuk vinden, of enkele traditionele kinderliedjes. De keuze is aan jou. Na deze stap hoef je alleen nog maar te genieten! Waar wacht je nog op om van deze prachtige kunst gebruik te maken?

De voordelen van werken aan ritme en intonatie met kinderen

Zoals de emblematische Maria Montessori zei, speelt muziek een fundamentele rol bij de groei en ontwikkeling van kinderen. En niet alleen op intellectueel niveau, maar ook op zintuiglijk, affectief en emotioneel niveau.

Het artikel Muziekonderwijs op school en in de Europese ruimte voor hoger onderwijs, (Spaanse link) geschreven door Maravillas Díaz Gómez, wijst erop dat muziek een onmisbare hulpbron is om tot een integrale en volledige ontwikkeling van kinderen te komen.

Hieronder gaan we je deelgenoot maken van enkele voordelen van het werken aan ritme en intonatie met kinderen vanaf het prille begin:

  • Het helpt bij de taalontwikkeling.
  • Versterkt de psychomotorische vaardigheden.
  • Ontwikkelt het auditief en visueel geheugen.
  • Verbetert de kennis van het lichaamsschema.
  • Maakt de geest helder en draagt zo ook bij tot het verwerven van nieuwe leerstof.
  • Helpt kinderen zich te verhouden tot hun leeftijdsgenootjes.
  • Zorgt voor ontspanning en kalmte.
  • Draagt bij tot emotioneel beheer.
  • Verbetert het cognitieve vermogen.
Oefeningen om met kinderen aan ritme en intonatie te werken
Muziek stelt ons in staat om op meerdere manieren tegelijk te leren, wat verder gaat dan het intellectuele aspect. En het beste van alles is dat je het op elk moment, bij elke gelegenheid en op elke plaats kunt gebruiken. Probeer het maar!

Oefeningen om met kinderen aan ritme en intonatie te werken

De oefeningen die we hieronder voorstellen zijn erg verrijkend en leuk.
Je kunt ze aanpassen naar gelang de leeftijd van de kinderen, hun kennis en vaardigheden. Zullen we dus beginnen?

1. Commando pinkelen

Wie heeft er nog nooit “Commando pinkelen” gespeeld? Je kunt het gebruiken om de ontwikkeling van woorden, gebaren, het leren van verschillende begrippen (zoals kleuren) te stimuleren. en ook om met de kinderen aan ritme en intonatie te werken. Hoe? Wel, met een piano, een ander instrument bij de hand, of zelfs je eigen stem.

Als je een noot speelt of zingt, moeten je kinderen die herhalen. Dan moet je een andere toon proberen en hen vragen de volgorde te onthouden en te reproduceren. Je kunt klanken toevoegen naar gelang de moeilijkheidsgraad die je aankunt en verschillende duur van de klanken gebruiken.

2. Loop met ritme

Deze activiteit bestaat uit het volgen van het ritme van een liedje met je passen. Kinderen leren door na te doen wat hun ouders doen, dus herhalen wat jij doet zal voor hen geen probleem zijn. Is het niet eenvoudig? Ik weet zeker dat je veel plezier zult beleven aan het veranderen van de ritmes.

3. Mondklanken

Hier maak je verschillende ritmes met de klanken van je eigen mond, speel je met de lengte van de teksten, en met de snelheid in de herhaling van de verschillende lettergrepen. Hoewel het een heel eenvoudige oefening is, zal het voor de kinderen veel plezier opleveren.

4. De ladder die op en neer gaat

Om dit spel te spelen hoef je alleen maar een ladder op een vel papier te tekenen en een pop of je eigen vingers op het ritme van een liedje op en neer te laten gaan. Als ze omhoog gaan, moet de intonatie van de laagste naar de hoogste noten gaan en als ze omlaag gaan, andersom. Hoe werk je bij deze activiteit aan ritme? Wel, met veranderingen in de snelheid waarmee ze de trap op en af gaan.

5. Voorwerpen met ritme

Bij deze oefening hoef je alleen voorwerpen binnen het bereik van de kinderen te laten, zodat ze die kunnen aanraken en vrij kunnen manipuleren om een geluid voort te brengen. Je kunt beginnen met ze het ritme te leren en later kunnen ze je nadoen.

Baby's maken muziek
Oefen ritme en intonatie met je kinderen van jongs af aan, waarbij je je aanpast aan hun mogelijkheden en bekwaamheden. Je zult zien hoeveel plezier ze zullen hebben!

Over het belang van werken aan ritme en intonatie met kinderen

“Muziek is de meest directe kunst, ze komt binnen via het oor en gaat naar het hart.”
-Magdalena Martínez, Spaanse fluitiste

De oefeningen die we in dit artikel hebben voorgesteld om aan ritme en intonatie te werken, geven je kleintjes niet alleen veel plezier, maar bieden ook enorme voordelen. Dus, waar wacht je nog op om ze vandaag nog te gaan oefenen? Je zult er zeker een heel productieve en leuke tijd mee hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je je eigen muziekinstrumenten maken?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe kun je je eigen muziekinstrumenten maken?

In dit artikel van vandaag vertellen we je namelijk hoe je thuis je eigen muziekinstrumenten kunt maken, zoals een panfluit, trommel en gitaar.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.