Knutselwerkjes met pompons: leuk voor kinderen

Knutselen voor kinderen is een van de activiteiten waar onze kleintjes het meest van genieten. Vandaag zullen we enkele ideeën voor knutselwerkjes delen die je kinderen kunnen maken met pompons.
Knutselwerkjes met pompons: leuk voor kinderen

Laatste update: 10 oktober, 2021

Knutselen is de perfecte activiteit om kleintjes hun creativiteit, vindingrijkheid en verbeeldingskracht te laten ontwikkelen. Bovendien zijn er allerlei materialen die je kunt gebruiken: papier, karton, kralen, blikjes, plastic flessen… Maar vandaag gaan we ons specifiek richten op het gebruik van pompons.

Pompons zijn tegenwoordig erg populair. En als je ze nog niet in huis hebt, kun je ze zelf maken. Met slechts wat kleurrijk touw of garen kun je je eigen pompons maken in allerlei verschillende vormen en maten.

Knutselwerkjes die je kinderen kunnen maken met pompons

Kleurrijke rupsen van pompons

Rupsen zijn een van de wezens die te maken hebben met het warmere seizoen waarin we ons nu bevinden. Dit is dus de perfecte tijd van het jaar om je eigen rupsen te maken met pompons. Het enige wat je nodig hebt zijn de volgende materialen:

 • Drie pompons – kies een kleur die je leuk vindt.
 • Een wasknijper.
 • Lijm.
 • Een paar wiebel oogjes.

De eerste stap is om de pompons in een rechte lijn langs één kant van de wasknijper te plakken. Je kinderen kunnen de kleuren combineren zoals ze willen. Als je wiebel oogjes hebt, kun je ze aan de zijkanten van de eerste pompom plakken om zo je rups tot leven te brengen.

Knutselen met pompons

Door hun eigen rupsen te maken met pompons en hun favoriete kleuren te combineren, zullen kinderen deze wezens in een nieuw licht gaan zien. Maak van de gelegenheid gebruik en maak van deze activiteit een les over de levenscyclus van vlinders.

Je kunt ook The Hungry Caterpillar (De hongerige rups) van Eric Carle lezen, en vervolgens gaan tekenen of een prachtige vlinder maken (Engelse link YouTube).

Versier notitieboeken met een explosie van kleuren

Kinderen hebben vaak veel schoolspullen, waaronder notitieboeken om aantekeningen te maken en opdrachten uit te voeren. Om de verveling tegen te gaan, kun je je kinderen daarom aanmoedigen om hun schoolschriften te versieren met pompons.

Dit geeft ze niet alleen iets leuks om te doen, maar het zal ook hun tijd die ze aan huiswerk besteden opfleuren. Om dit knutselwerk uit te voeren, heb je de volgende materialen nodig:

 • Een groot aantal pompons in verschillende kleuren.
 • Lijm.
 • Het schrift of notitieboekje dat je wilt versieren.

Een kerstboom, een eenvoudig knutselwerkje met pompons

We hebben nog vele maanden te gaan voordat het weer kerst is, maar waarom zou dat je ervan weerhouden om het al te vieren? Kerstmis is zo’n magische tijd van het jaar. Je kinderen zullen een geweldige tijd hebben om al vooruit te denken. Verzamel om te beginnen de volgende materialen:

 • Pompons, voornamelijk groene.
 • Lijm.
 • Karton.

Zoals we al eerder vermeldden, is dit een van de eenvoudigste knutselwerkjes die kinderen zelf kunnen maken. Eerst moeten ze de pompons op het karton rangschikken in de vorm van een kerstboom. Het kan helpen om de vorm van tevoren met een stift te schetsen. Vervolgens hoeven ze op slechts één pompon tegelijk lijm te doen en deze op zijn plaats te lijmen.

Een frame van hun eerste initiaal met pompons

Dit is nog een geweldig knutselidee voor het gebruik van pompons. Bovendien is het een object waarmee je de slaapkamer, speelkamer of studeerkamer van je kind kunt decoreren. Om een frame van hun eerste initiaal te maken, heb je alleen de volgende items nodig:

 • Een leeg fotolijstje.
 • Lijm.
 • Gekleurde pompons.
Kinderen vinden knutselen leuk

Als je geen reserve fotolijstje hebt, kun je er zelf een maken met karton en andere benodigdheden. Als je eenmaal je lijst hebt, hoef je nog maar één ding te doen: de pompons vast te lijmen in de vorm van de eerste initiaal van je kind.

De kleuren en maten van de pompons die je gebruikt zijn aan jou en de kinderen. Op die manier wordt het knutselwerkje zo gepersonaliseerd mogelijk.

Een verbind-de-stippen-tekening

Herinner je je de verbind-de-stippen-activiteiten die je als kind deed? Die waar je een lijn moest trekken tussen opeenvolgende stippen om een afbeelding te creëren? Welnu, met deze activiteit ga je hetzelfde doen, maar gebruik je pompons om de stippen te maken.

Je kunt eenvoudige tekeningen maken, zoals een paraplu of een bloem, met verschillende kleuren pompons om elk onderdeel te omlijnen. Als je klaar bent met het ‘tekenen’ van je plaatje, kunnen je kinderen ze inkleuren met stiften of zelfs met pompons!

Dit knutselwerkje geeft een nieuwe draai aan klassieke kinderactiviteiten zoals tekenen en kleuren.

Niet alleen zijn al deze activiteiten met behulp van pompons leuk, maar ze stimuleren ook een verscheidenheid aan vaardigheden bij kinderen. Denk bijvoorbeeld aan coördinatie, fijne motoriek, creativiteit, verbeeldingskracht, concentratie, enz. Waar wacht je nog op om aan de slag te gaan?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.