Activiteiten voor kinderen tijdens de coronavirusisolatie

Het lijdt geen twijfel dat dit een tijd is om thuis te blijven en de instructies van onze regering op te volgen. Dit nieuwe scenario betekent echter een grote verandering in ons dagelijks leven. Vandaag helpen we je door activiteiten voor te stellen die je met je kinderen kunt doen tijdens de coronavirusisolatie.
Activiteiten voor kinderen tijdens de coronavirusisolatie
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Gezien de huidige alarmtoestand vanwege COVID-19, moeten we verantwoordelijk zijn en de besluiten en maatregelen van onze regering volgen en thuis blijven. Als gevolg hiervan moeten veel gezinnen hun dagelijkse leven aanpassen aan deze noodsituatie. Dit betekent, dat je op de best mogelijke manier met elkaar om kunt gaan tijdens tijdens de coronavirusisolatie.

Met dit in gedachten willen wij je wat advies en activiteiten voorstellen. Je kunt ze met je kinderen kunt doen terwijl je thuis in isolatie bent vanwege het coronavirus.

Laat je kinderen meedoen met de maaltijdbereiding en ontdek nieuwe recepten

Je kunt van dit moment profiteren om je kinderen bijvoorbeeld jouw favoriete cake-recept te leren. Of je kunt samen zoeken naar ideeën over hoe je cupcakes op een nieuwe, leuke manier kunt bereiden, enzovoort. Het is duidelijk dat het koken of bakken met je gezin een van de leukste activiteit kan worden tijdens de coronavirusisolatie.

Tegelijkertijd is dit een geweldige kans om je kinderen alles te laten zien wat nodig is om als gezin dagelijkse maaltijden te bereiden. Op deze manier worden ze zich meer bewust van de inspanning die elke dag wordt geleverd om een gezin te voeden. Je kunt ze ook voorstellen dat zij met een heerlijk en gezond recept aan komen waar iedereen van kan genieten.

Koken als activiteit bij coronavirus-isolatie

Breng tijd door met praten als gezin tijdens de coronavirusisolatie

Hoewel dit een uiterst zorgwekkende situatie is, helpt het om te proberen de dingen vanuit een positiever perspectief te zien. Zie het bijvoorbeeld als een gelegenheid om als gezin tijd door te brengen en elkaar beter te leren kennen.

Je kunt je kinderen bijvoorbeeld vertellen hoe jouw jeugd was en wat jij vroeger thuis deed. En je kunt je kinderen natuurlijk de kans geven om over hun interesses te praten, enzovoort.

Verdeel de taken van het schoonmaken en opruimen van je huis

Leer je kinderen over inzet en wijs elk van hen verschillende verantwoordelijkheden toe in huis.  Verdeel bijvoorbeeld de huishoudelijke taken over iedereen van je gezin. Leer ze om zich er meer van bewust te zijn dat de verantwoordelijkheid om voor het huis te zorgen bij iedereen in het huishouden ligt.

Speel familiespelletjes: een sleutelactiviteit tijdens de coronavirusisolatie

Er zijn maar weinig dingen meer opwindend voor kinderen dan wanneer mama of papa tijd vrijmaken om met ze te spelen. Het staat buiten kijf dat kinderen in de huidige situatie plezier moeten hebben met hun ouders. Dus wat is er beter dan als gezin spelletjes te spelen.

Het maakt niet uit of de spelletjes traditioneel of eenvoudig zijn, zoals verstoppertje of stoelendans. Bovendien kun je de dingen nog leuker maken door privileges te geven aan degene die wint. Laat de winnar bijvoorbeeld kiezen welke film je ‘s avonds gaat kijken, of welk spelletje je daarna gaat spelen, enzovoort.

Plan filmmarathons van je favoriete films

Met het hele gezin films kijken is, zonder te overdrijven, één van de beste manieren om de isolatie van het coronavirus te overwinnen. Het is echter wel belangrijk om van te voren te plannen wat je gaat bekijken. Gezien de huidige omstandigheden is het gemakkelijk om niet na te denken als het gaat over schermtijd.

Familie speelt spelletjes tijdens de coronavirusisolatie

Last but not least, het is belangrijk voor je kinderen om hun dagelijkse activiteiten en schoolroutine te behouden tijdens de coronavirusisolatie. Zorg ervoor dat ze elke dag tijd vrijmaken om aan hun huiswerk te besteden.

Non-stop vrije tijd kan namelijk schadelijk zijn voor de prestaties van je kinderen als het tijd is om weer naar school te gaan. Maar dat is niet alles. Je loopt ook het risico dat er een tijd komt dat ze zich vervelen met absoluut alles.

We raden aan om een kalender en een schema op te stellen dat elke dag vrije tijd en studietijd aangeeft. Dit kan je kinderen helpen hun natuurlijke schoolgewoonten te behouden. Tegelijkertijd voorkom je dat ze aan deze situatie van constant plezier hebben wennen.

Kortom, een gezonde routine bijhouden en genieten van de tijd als gezin samen, zijn de sleutels voor activiteiten om de coronavirusisolatie goed door te komen. Profiteer bovendien van dit moment om je kinderen te leren over verantwoordelijkheid, compromissen en goede gewoonten. We zijn er zeker van dat de suggesties hierboven jou en jouw kinderen zullen helpen om het beste uit deze moeilijke situatie te halen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat als mijn kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat als mijn kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt?

Hoe moeten we bijvoorbeeld handelen als onze kinderen tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgen? Lees verder voor het antwoord.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.