7 sensorische activiteiten en knutselwerkjes

Sensorische activiteiten en knutselen hebben voor de ontwikkeling van een kind veel voordelen. Ze zijn bovendien perfect voor mensen met veel energie. Vandaag vertellen we je over 7 sensorische activiteiten en knutselen voor rusteloze kinderen.
7 sensorische activiteiten en knutselwerkjes
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je thuis een zoontje of dochtertje die niet stopt met bewegen en weet je niet wat je moet doen om hem of haar af te leiden? Hier zijn enkele ideeën voor sensorische activiteiten en knutselwerkjes voor rusteloze kinderen waar je kind veel plezier mee zal hebben. Ze bevorderen bovendien de algehele ontwikkeling.

Sensorische activiteiten helpen de verbeeldingskracht en fijne motoriek van jonge kinderen te ontwikkelen. Deze ambachten helpen hen bovendien om hun overtollige energie en frustratie ergens op te richten en ze enorme voordelen te bieden en te leren door te ontdekken en te experimenteren.

Voordelen van sensorische activiteiten en knutselwerkjes voor rusteloze kinderen

Meisje houdt klei omhoog

Sensorische stimulatie kan de kleintjes veel voordelen opleveren. Het kan bovendien ook de meest rusteloze kinderen helpen om hun energie in educatieve activiteiten te steken die hun ontwikkeling ten goede komen. Enkele van de voordelen van sensorische stimulatie zijn de volgende:

  • Het ontspant, kalmeert en vertraagt het ritme van onrustige kinderen. Deze activiteiten zorgen ervoor dat ze stoppen om te observeren, interactie te hebben, te redeneren, te denken, enz.
  • Verbetert de fijne motoriek bij kleintjes. Dat komt omdat veel van deze activiteiten vereisen dat ze hun vingers en handen gebruiken om kleine voorwerpen te pakken of zelfs een pincet te gebruiken.
  • Verhoogt het gevoel van eigenwaarde en veiligheid, omdat het activiteiten zijn waarmee ze een gegarandeerde prestatie zullen bereiken. Dit is nuttig bij kinderen die gemakkelijk gefrustreerd raken of zich niet zelfverzekerd voelen. Dat komt omdat ze, wanneer ze de activiteit doen, zullen beseffen dat ze het goed hebben gedaan.
  • Bevordert sociale vaardigheden, vooral als kinderen met andere kinderen of volwassenen om moeten gaan.
  • Verbetert de taalontwikkeling. Kinderen verwerven meer woordenschat terwijl ze met de verschillende omgaan dingen die ze in hun omgeving hebben.
  • Verbetert aandacht, coördinatie en concentratie.
  • Moedigt de ontwikkeling van logisch denken aan.
  • Helpt hen de motivatie te krijgen die ze nodig hebben om te verbeteren in wat ze doen.
  • Bevordert de persoonlijke, sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen.

7 sensorische activiteiten en knutselen voor rusteloze kinderen

Nu we de enorme voordelen van sensorische activiteiten voor kinderen hebben gezien, mag je deze knutselwerkjes en oefeningen die je met je kleintjes kunt doen, dus niet missen.

Sensorische tassen

Sensorische tassen kunnen een van de beste sensorische activiteiten en knutselwerken voor rusteloze kinderen worden. Door middel van deze tassen verkennen kleintjes de wereld zonder er een puinhoop van te maken.

Hier kun je je fantasie gebruiken om deze tassen te vullen en als ze klaar zijn, zullen kinderen van de verschillende ervaringen genieten die ze bieden. Om je sensorische tassen te maken, heb je de volgende materialen nodig:

  • Diepvrieszakken. We kunnen er twee gebruiken om ervoor te zorgen dat wat we erin stoppen er niet uitkomt.
  • Gel, scheerschuim, kleurstof, glitter, kleine flitsende voorwerpen, letters en cijfers, knikkers, etc.
  • Water, babyolie…

Met al deze materialen creëer je een sensorische tas. Je kunt bijvoorbeeld gel en plastic of schuimletters toevoegen zodat ze deze door de viscositeit van de gel heen kunnen bewerken. Ook scheerschuim met verschillende kleuren, zodat ze ze kunnen mengen… Hier laten we het aan jouw verbeelding over!

Sensorische slijm

Dit slijm is ideaal, omdat het zowel vloeibaar als hard kan zijn. Het is erg leuk en bovendien lopen kinderen geen gevaar als ze het in hun mond stoppen, omdat het maizena en water bevat. Het is ook een manier om verschillende texturen in één deeg te observeren.

Bellen

Welk kind heeft nog niet eerder met bellen gespeeld? Het is een activiteit die leuk is voor kleintjes van alle leeftijden! Als je een terras, een balkon of een tuin hebt, kun je van deze activiteit genieten zonder je vloeren vies te maken.

Het helpt om je kleintje aan te moedigen om hun ogen op de bellen te richten terwijl ze rondzweven. Het zal ook bij het ontwikkelen van hun vermogen helpen om oorzaak en gevolg met elkaar in verband te brengen, want als ze de bellen aanraken, exploderen ze.

Natuurlijke klei

Werken met klei is voor iedereen een ontspannende en plezierige bezigheid. Je kunt je eigen klei maken of je kunt wat kopen om samen met je kind te kneden en te manipuleren. Op deze manier oefenen ze hun handen en vingers en stimuleren ze hun creativiteit. Het aangename gevoel van het manipuleren van de klei zorgt ervoor dat ze beetje bij beetje ontspannen.

Jongen is bellen aan het blazen

Sensorisch bord

Je kunt een sensorisch bord met verschillende texturen maken, zodat kinderen ze allemaal kunnen aanraken en de verschillende sensaties die ze met zich meebrengen kunnen ervaren.

Karton, stoffen, knopen, garen, spons, veren, schelpen, houten stokjes, macaroni… Met al deze materialen en alles wat je maar kunt bedenken, kun je een sensorisch bord maken zodat kinderen de verschillende sensaties kunnen ervaren die het aanraken van elk van deze objecten hen biedt.

Sensorische flessen

Om deze activiteit uit te voeren, heb je een plastic fles nodig. Binnenin kun je rijst, linzen, water, kralen doen die in water, olie, glitter, kleurstof, enz opzwellen.

Je kunt alle materialen gebruiken die je wilt en ze naar believen combineren om deze sensorische fles te maken. Je kind zal dan een leuke tijd hebben om te zien hoe het klinkt of wat erin zit als hij of zij het schudt.

Kleverige tafel

Met de kleverige tafel moedig je je kind aan om na te denken, want ze zullen zien dat alles wat ze op tafel achterlaten vast blijft zitten. Deze activiteit is ideaal voor de ontwikkeling van fijne motoriek.

Meer specifiek ontwikkelt het de knijpgreep, aangezien kinderen hun vingers als een pincet moeten gebruiken. Deze sensorische activiteit voor rusteloze kinderen helpt bovendien om de concentratie en analytische vaardigheden te verbeteren.

Deze kleverige tafel kan met contactpapier en plakband worden gemaakt. Om dit te doen, plaats je het contactpapier over de tafel met de plakkant naar boven en bevestig je het met het plakband aan de randen van de tafel. Zo maak je van een normale tafel een plakkerige tafel.

Sensorische activiteiten

Kortom, sensorische activiteiten en knutselwerkjes voor rusteloze kinderen zijn een geweldige manier voor kleintjes om te leren terwijl ze hun overtollige energie kanaliseren. Ze verkennen hun omgeving, experimenteren met verschillende sensorische spellen en hebben plezier met hun zintuigen.

De verschillende sensorische prikkels bieden tal van voordelen bij de ontwikkeling van intelligentie, denken en taal. Deze activiteiten stellen het kind bovendien in staat om te analyseren en te begrijpen wat er om hem heen gebeurt. Waar wacht je nog op om ze met je kind uit te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.