Een sensorische fles voor kinderen: ik wil er één!

Heb je nog steeds niet gehoord van een sensorische fles voor kinderen?  In dit artikel ontdek je dit revolutionair idee van Maria Montessori en hoe je zelf een sensorische fles maakt.
Een sensorische fles voor kinderen: ik wil er één!
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je ooit het gevoel gehad dat je de controle verloor over de opvoeding van je kind? Bijvoorbeeld wanneer tijdens een driftbui of instorting je kind hopeloos en troosteloos ligt te huilen? Als je nog geen manier gevonden hebt om je kind onmiddellijk te kalmeren, maak je dan geen zorgen. Er bestaat een geheim: de sensorische fles voor kinderen.

Een sensorische fles voor kinderen is een eenvoudig maar doeltreffend concept. Een beproefde en betrouwbare methode ontworpen door de bekende Italiaanse opvoedster, Maria Montessori.

In dit artikel kom je alles te weten over de voordelen van de sensorische fles voor kinderen. Ook zullen we uitleggen hoe je de fles zelf kunt maken. Zodoende leer je hoe je passend moet omgaan met het verdriet van je kind.

Wat is de sensorische fles voor kinderen precies?

De sensorische fles is zoveel meer dan slechts een revolutionair idee. Het doet meer dan je kind kalmeren tijdens een driftbui. Het is evenzeer een interessant hulpmiddel om ouders te kalmeren. Dit idee van Montessori heeft de bedoeling om het overweldigend gedrag van je kind te stoppen.

Op zichzelf werkt dit fascinerende, bijzondere en effectieve hulpmiddel op dezelfde wijze als yoga, meditatie of het staren naar een kaarsvlam. Met andere woorden: het is een techniek die helpt om stress te verlichten. Daarnaast maakt het gedachten vrij, bij zowel kinderen als volwassenen.

De sensorische fles voor kinderen is een simpele plastic fles of pot gevuld met water, lijm en glitter. Een kind of volwassene die zich triest, gestrest of angstig voelt, kan met de sensorische fles schudden.

Hij zal zich getroost voelen en worden afgeleid door het observeren van de schoonheid van de glitters en de verschillende vormen.

Wanneer je kind de sensorische fles gebruikt, help jij intussen je kind kalmeren. Praat op een kalme en vriendelijke wijze op je kind in. Geef hem of haar al je liefde en genegenheid.

Een goede aanvulling bij het gebruik van de sensorische fles is om je kind diep en langzaam te laten in- en uitademen.

Sensorische fles voor kinderen om te kalmeren

Eigenschappen van de sensorische fles voor kinderen

De meest verrassende eigenschap van dit buitengewone voorwerp is dat het niet enkel werkt bij acute, tijdelijke driftbuienHet is ook effect op lange termijn. Het zorgt ervoor dat je kind langzaamaan bewust wordt van zijn ademhaling.

En natuurlijk zal, telkens wanneer je kind zich overweldigd voelt, hij of zij troost zoeken bij de sensorische fles.

Wat is nu het beste deel van dit doe-het-zelf werkje?

De sensorische fles voor kinderen is net het tegenovergestelde van een straf. Het is een therapeutisch hulpmiddel dat je kind afleidt en kalmeert.

Daarnaast helpt het bij zijn concentratie en ademhaling.  Ook zorgt het er voor dat je kind zich kan vermaken nadat zijn frustratie voorbij is.

Wat zijn de voordelen van de sensorische fles voor kinderen?

Aan de ene kant zegt de uitvindster van de sensorische fles Maria Montessori – de eerste vrouw in Italië die een doctoraat in de geneeskunde behaalde – dat deze uitvinding geschikt is voor kinderen tussen twee en vijf jaar. Het helpt hen bij het ordenen van hun centraal zenuwstelsel bij een concrete stimulans.

Aan de andere kant, is het wetenschappelijk bewezen dat – wanneer kinderen gestrest zijn – zowel hun hartslag als hun ademhaling versnelt. Tegelijkertijd worden hun gedachten geblokkeerd. 

Anders gezegd, ze kunnen niet meer nadenken. Indien het kind zich kan concentreren op de glitters die langzaam neer dwarrelen in de fles dan zal een signaal in de hersenen onbewust het irriterend gevoel verminderen dat het kind ervaart.

De sensorische fles voor kinderen heeft aangetoond dat er een verband is tussen dit visuele patroon en een gevoel van kalmte. Het concentratievermogen van je kind wordt gestimuleerd en energieniveaus gestabiliseerd.

Daarom wordt de sensorische fles voor kinderen aangeraden tijdens lange reizen. Of bij situaties waarin lang gewacht moet worden.

De miraculeuze sensorische fles is zeer doeltreffend wat betreft de ontspanning van de geest. Daardoor is het een bron van hoop voor ouders wiens kinderen hyperactief zijn of voortdurend in beweging.

Je dient echter wel de juiste keuze te maken wanneer je een fles kiest. Zorg ervoor dat het de juiste maat heeft en van de goede materialen is gemaakt. Dit is afhankelijk van de leeftijd en vaardigheden van je kind. 

Ik wil een sensorische fles voor mijn kind! Hoe maak ik er één?

Ingrediënten voor een sensorische fles voor kinderen

Ongetwijfeld vraag je je nu af hoe je zelf je eigen sensorische fles kunt maken. Hieronder vindt je de nodige materialen en welke stappen je dient te volgen. Je zult merken hoe makkelijk het is om zelf een sensorische fles te maken!

Denk eraan om aanlokkelijke materialen te gebruiken en felle kleuren. Kies een fles of pot die niet te groot of te zwaar voor je kind is.

Materiaal

  • Een doorschijnende plastic fles of pot met een deksel die goed afsluit
  • 2 eetlepels kristallijn-lijm die glitter bevat
  • 4 eetlepels glitter (kleur naar keuze)
  • 1 druppel voedingskleurstof
  • Heet water
  • Heldere kindershampoo
  • Warm lijmpistool

Instructies

  • Meng alle materialen samen in de fles. Laat wat ruimte over bovenaan de pot om ervoor te zorgen dat de ingrediënten kunnen rond bewegen binnenin.
  • Stop speeltjes of miniatuurfiguurtjes in de fles of pot (sterren, dieren, hartjes, etc.) Een ander alternatief is fluorescerende verf toe te voegen. Zorg er te allen tijde voor dat geen van de ingrediënten giftig zijn.
  • Lijm de deksel van de fles vast met het lijmpistool en zorg ervoor dat de fles volledig is afgesloten. Vermijd dat er lekken zijn of gemorst kan worden. Dat is het! Je sensorische fles is klaar voor gebruik!

En jij? Heb je de sensorische fles-methode al getest? Wacht er niet langer mee! Je kind zal het geweldig vinden en je zult aangenaam verrast zijn door zijn doeltreffendheid.

Alles wat bijdraagt aan een gelukkige en gezonde kindertijd voor onze kleintjes is zeker de moeite waard!  Wellicht ook interessant voor jou

Een veelbelovende uitvinding: sensorische flessen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een veelbelovende uitvinding: sensorische flessen

Sensorische flessen, een hulpmiddel om kinderen te helpen ontspannen in tijden van stress. Samen met het kalmeren van de kleintjes, kunnen ze ook o...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.