Wat te doen met kinderen die in de klas te veel praten

Ontdek hoe je kinderen die in de klas te veel praten vanuit huis kunt helpen.
Wat te doen met kinderen die in de klas te veel praten
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Als kinderen in de klas te veel praten, dan is het waarschijnlijk dat ze niet genoeg aandacht op school besteden en hun academische prestaties daaronder kunnen lijden. Soms zijn kinderen zo enthousiast om te socialiseren dat ze vergeten tot de pauze, de lunch of andere momenten waarop dit gepast is te wachten.

Niettemin is praten in de klas storend. Het creëert problemen voor de leerkracht en het kan ook andere kinderen in de klas afleiden.

“Luisteren speelt een fundamentele rol bij het begrijpen, met name in verband met instructies. De instructies moeten zorgvuldig worden beluisterd, zodat de leerling op zijn beurt kan handelen. Vooral in de voorschoolse jaren zijn er belangrijke momenten waarop de algemene houding van de leerlingen ten opzichte van het luisteren naar de instructies een rol speelt in hun begrip.”
–David Perkins (geciteerd door Gloria Fonseca) –

Om te weten of je kind in de klas te veel praat, moet je voortdurend met zijn leraren communiceren. Dit is niet alleen een gedragsvraag of een puur sociale kwestie, het is ook een belangrijke eigenschap bij het ontwikkelen van zijn luistervermogen.

Hieronder vind je aanbevelingen die kinderen helpen om te beseffen dat ze niet op ongelegen momenten moeten praten. Je kinderen zullen ook beter herkennen wanneer ze aandachtig in de klas moeten zijn en zich ergens op moeten concentreren.

Hoe moet een ouder reageren als een kind in de klas te veel praat?

Zoek de reden waarom het kind in de klas te veel praat

Kinderen die te veel praten in de klas

Om dit probleem aan te pakken, moet je erachter komen waarom je kind de neiging heeft om te veel te praten. Dit probleem kan ingewikkelder worden als het niet goed wordt behandeld. Enkele van de meest voorkomende redenen om tijdens de les te praten zijn:

  • Het gevoel hebben dat ze niet genoeg aandacht krijgen van hun leraar of klasgenoten.
  • Zich gedemotiveerd voelen tijdens de les, omdat ze meer uitdagende activiteiten nodig hebben of activiteiten die beter bij hun leerstijl passen.
  • Moeite hebben met het begrijpen van de instructies van de leraar of het lesmateriaal. Het schrijven van de leraar op het bord kan ook een probleem zijn.
  • Rusteloos voelen of de behoefte om hun spieren te strekken of te ontspannen om zich weer te kunnen concentreren.
  • Geen interesse hebben in het onderwerp dat de leraar geeft.
  • Gebrek aan assertiviteit van de leraar.

Oefen met het modelleren van geschikt gedrag voor kinderen die in de klas te veel praten

Als je kinderen in de klas te veel praten, dan kun je thuis oefeningen doen die hun gedrag op school helpen verbeteren. Het is van fundamenteel belang dat je hen leert wachten, luisteren en hun impulsen beheersen.

Voorkom dat je kind de gesprekken onderbreekt en vraag hem om op zijn beurt te wachten om te spreken. Een goede gelegenheid om dit soort gedrag te modelleren is om een bordspel te spelen. Vraag hem dan geduldig op zijn beurt te wachten om te communiceren.

Zorg thuis voor een rustige omgeving

Elke correctie van het gedrag van je kinderen moet op een respectvolle en hoffelijke manier worden uitgevoerd. Kinderen voelen zich minder angstig en hebben minder aandacht nodig wanneer er thuis een rustige omgeving is die vrij is van verhitte discussies en spanning.

Zorg er ook voor dat er geen afleiding is waardoor kinderen zich niet op hun activiteiten kunnen concentreren.

Zorg ervoor dat er geen visie of gehoorproblemen zijn bij kinderen die in de klas te veel praten

In veel gevallen hebben kinderen die in de klas te veel praten moeite met goed horen of zien. Het eerste wat je moet doen, is elke fysieke reden uitsluiten die het gedrag van kinderen op school beïnvloedt.

Nadat je hebt gecontroleerd of de gezondheid van het kind normaal is, kun je beginnen na te denken over hoe je op sociaal niveau kunt ingrijpen.

Leer kinderen om thuis de regels te volgen

Kind is niet met zijn schoolwerk bezig

Een manier om ervoor te zorgen dat kinderen zich op school aan de regels houden, is om kinderen ook thuis aan deze regels te laten voldoen. Alle kinderen moeten worden geleerd om normen te respecteren. Ze hebben ook discipline nodig, zodat ze emotioneel gezonde volwassenen worden.

Het belangrijkste is dat je geduldig moet zijn bij het implementeren van de regels en dat je dit consequent moet doen. Hoewel het vervelend kan zijn om van de leerkrachten te horen dat je kind te veel praat in de klas, is het een situatie die kan worden verholpen als je samenwerkt.

Tot slot moet je je kinderen ondersteunen bij hun aanpassing aan het leven op school. Dit helpt hen om te leren luisteren en beter met hun leraren om te gaan. Bovendien leren ze op een gezonde manier met anderen om te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.