7 belangrijke tips om je kind discipline bij te brengen

Het aanleren van discipline aan onze kinderen is het belangrijkste hulpmiddel dat we hebben om hun gedrag te sturen, zowel in het gezin, op school en op straat, maar dat kan soms best moeilijk zijn.
7 belangrijke tips om je kind discipline bij te brengen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 januari, 2019

Als ouders moeten we ons ervan bewust zijn dat er een aantal belangrijke zaken zijn die je moet weten als je je kind discipline wilt bijbrengen. Natuurlijk zijn niet alle kinderen hetzelfde en kunnen we misschien niet elke aanbeveling die we horen, toepassen.

Hoe dan ook, alle adviezen zijn nuttig, het overdenken waard en open voor interpretatie.

Je weet natuurlijk dat de kindertijd een complexe fase is waarin elk individu zich zowel fysiek als mentaal ontwikkelt. In de kindertijd worden de persoonlijkheid en goed gedrag met goede gewoonten ontwikkeld.

Wij, als ouders staan voor de uitdaging om de optimale ontwikkeling van onze kinderen te bevorderen. Het is onze taak een goede relatie met hen op te bouwen. We willen ons kind opvoeden tot een fatsoenlijk, eerlijk en goed opgevoed mens.

Het leren van discipline aan onze kinderen is het belangrijkste hulpmiddel dat we hebben om hun gedrag te sturen, zowel in het gezin, op school en op straat. Dat kan soms echter best een moeilijke taak zijn.

Het aanleren van discipline – 7 tips

Als we onze kinderen discipline willen aanleren, kunnen we beginnen met het overwegen van wijze aanbevelingen van specialisten. Luisteren naar het advies van je beste vrienden is ook iets om in overweging te nemen.

Laten we om deze moeilijke taak te beginnen eerst eens nadenken over deze handige tips:

1. Wees rechtvaardig

Eén van de belangrijkste lessen die kinderen moeten aanleren zich eigen te maken is respect. Respect en gelijkheid zijn twee essentiële waarden die we onze kinderen moeten bijbrengen. Als je je kind behandelt als gelijke en niet als ondergeschikte, moedig je hem aan om meer mee te werken.

Het is niet de bedoeling dat een kind gehoorzaam is omdat hij zich aan jou en jouw wil onderwerpt. Het gaat erom dat hij gehoorzaam is uit respect. Door niet te autoritair te zijn, laten we zien dat het goed is om van tijd tot tijd toe te geven.

2. Wees voorzichtig

Met de nodige voorzichtigheid kunnen we veel kwaad, zoals buitensporige straffen, vermijden. Het is belangrijk om aan het kind duidelijk te maken waarom hij bijvoorbeeld gestraft wordt. Op die manier brengen onze daden of woorden hen niet in verwarring.

3. Geef ze voldoende vrijheid

In een gezin moeten de rollen zo verdeeld zijn dat elk gezinslid dezelfde rechten heeft en in volledige vrijheid deelneemt aan gezinsactiviteiten.

Om dat te laten gebeuren, is het essentieel dat kinderen de kans krijgen hun mening te geven aan hun ouders. Dit komt het vertrouwen binnen het gezin ten goede. Ze weten dat er naar hen wordt geluisterd. en stelt hen in staat te begrijpen dat ze worden gehoord.

4. Geef ze de ruimte

De basis van discipline is individuele vrijheid. Wanneer kinderen ervaren dat ze hun eigen persoonlijke ruimte hebben, vinden ze het gemakkelijker om regels en autoriteit te accepteren.

Het is belangrijk om kinderen uit eigen vrije wil te laten handelen en te laten onderhandelen en communiceren met hun ouders. Dit is essentieel als het gaat om het vaststellen van regels en grenzen.

5. Stel normen vast

Als de regels binnen het gezin duidelijk en bekend zijn, zouden ze geen aanleiding moeten geven tot verwarring of meningsverschillen.

Duidelijkheid bij het stellen van de huisregels is de eerste stap bij het aanleren van discipline aan kinderen.

6. Vermijd onaangekondigde beloningen

Bij het aanleren van een gewoonte of gedraging, is het essentieel dat het kind van het begin af aan weet dat hij beloond zal worden.

Als we bijvoorbeeld willen dat ons kind iets bepaalds doet waarvoor hij later een beloning zal krijgen, is het erg belangrijk dat je kind dit van tevoren weet.

Op deze manier, als het kind het doel heeft bereikt, zal hij op twee manieren discipline hebben geleerd. Ten eerste omdat hij gehoorzaamde en ten tweede omdat hij zijn persoonlijk doel heeft bereikt. Oftewel, hij voldeed zowel aan zichzelf als aan hun ouders.

7 belangrijke tips om je kind discipline bij te brengen zoals naar ze te luisteren

7. Luister naar je kinderen

Luisteren is de basis van het aanleren van discipline. Het is gekoppeld aan andere belangrijke punten zoals respect, gelijkheid, vrijheid en regels naleven.

Het is belangrijk om te luisteren naar wat onze kinderen ons willen vertellen. Het stelt ons in staat te weten hoe zij denken en dus beter op hun gedrag te reageren.

Door te luisteren laat je ook zien dat ze ons kunnen vertrouwen en dat ze de gelegenheid hebben om zichzelf te verdedigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calvete, E., Gámez-Guadix, M., & Orue, I. (2010). El Inventario de Dimensiones de Disciplina (DDI), Versión niños y adolescentes: Estudio de las prácticas de disciplina parental desde una perspectiva de género. Anales de psicología, 26(2).
  • Hart, C.H. y Robinson, C.C. (1994). Comparative study of maternal and paternal disciplinary strategies. Psychological Reports, 74, 495-498.
  • Socolar, R., Savage, E., Devellis, R. F. y Evans, H. (2004). The discipline survey: A new measure of parental discipline. Ambulatory Pediatrics, 4, 166-173.
  • Wells, K.C. (1997). Title: The death of discipline: is the requiem premature? Aggression and Violent Behavior, 2, 337-341.
  • Zervides, S. y Knowles, A. (2007). Generational change in parenting styles and the effect of culture. E-journal of applied psychology, 31, 65-75.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.