De voor- en nadelen van schooluniformen

Voordat ouders beslissen naar welke school ze hun kinderen willen sturen, zijn er bepaalde factoren waar ouders rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld de voor- en nadelen van het gebruik van schooluniformen. Er zijn over dit onderwerp tegengestelde meningen. Aan welke kant sta jij?
De voor- en nadelen van schooluniformen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Er is een langlopend debat tussen ouders en onderwijsprofessionals over schooluniformen. Is het goed voor kinderen om op school specifieke kleding te gebruiken? Als je nog niet tot je eigen conclusie bent gekomen, bekijk dan het artikel van vandaag. We zullen het over de voor- en nadelen van schooluniformen hebben.

De voordelen van schooluniformen

Laten we beginnen met de positieve kant van door school opgelegde kleding. Schooluniformen staan synoniem voor traditie en verbondenheid, maar ook voor status en prestige.

Enkele voordelen van kinderen die schooluniformen gebruiken, zijn de volgende.

1. Gelijkheid

Dit is een van de meest gebruikte woorden om het idee van schooluniformen te verdedigen. Dit komt, omdat schooluniformen alle leerlingen zich op dezelfde manier laten kleden.

Er zijn geen ruzies of pesten van iemand voor het dragen van een jas die ‘uit de mode’ is of van het vorig seizoen is.

2. Gevoel van verbondenheid

Een van de redenen waarom sommige scholen schooluniformen opleggen, is het bevorderen van een gevoel van verbondenheid. Dit is niets nieuws, maar eerder een idee dat al eeuwen bestaat.

Het behoren tot een ‘thuis’ of een instelling door kleding, emblemen of kleuren is synoniem met trots, prestige en deel uitmaken van iets dat groter is dan wijzelf.

3. Praktisch

Voor ouders wier kinderen schooluniformen gebruiken, kan het leven veel praktischer zijn. Dit komt, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken om erop uit te moeten om allerlei kleding voor school te moeten kopen.

Bovendien nemen jongere broers en zussen in veel gevallen de uniformen van hun oudere broers en zussen over. Hierdoor kunnen ouders veel geld en tijd besparen.

Een ander voordeel van schooluniformen is dat kleding het hele jaar door hetzelfde is, dus het is niet nodig om elk seizoen nieuwe kleding te kopen.

4. Discipline

Kinderen in dezelfde schooluniformen

Het is geen geheim dat kinderen de neiging hebben om afgeleid te worden in de klas, en een van de dingen die kunnen afleiden is kleding. Als kinderen hun uiterlijk niet met dat van hun klasgenoten vergelijken, dan kunnen ze meer aandacht aan de les besteden.

Discipline is een van de belangrijkste voordelen van schooluniformen. Velen zeggen dat wanneer kinderen een uniform aan hebben, ze zich beter gedragen… Of ze denken tenminste twee keer na voordat ze ondeugend zijn.

Dit type kleding heeft een connotatie op basis van het volgen van normen. Hetzelfde kan gebeuren met een politie-uniform of een sportteam-uniform.

Schooluniformen staan synoniem voor traditie en verbondenheid, maar ook voor status en prestige.

De nadelen van schooluniformen

Natuurlijk is het ook belangrijk om de nadelen van schooluniformen te bekijken voordat je een beslissing neemt. Onder de tegenstanders van schooluniformen zijn de volgende.

1. Kosten

Schooluniformen kopen kan ook duurder zijn dan het gebruik van dezelfde kleding voor thuis en op school. Dit is vooral het geval wanneer kinderen halverwege het schooljaar hun uniformen al moeten vernieuwen. Voor veel gezinnen kunnen de aanschafkosten van uniformen echt beperkend zijn.

2. Gebrek aan vrijheid

Veel ouders besluiten hun kinderen niet naar scholen te sturen die uniformen opleggen, omdat ze vinden dat dit hun autonomie wegneemt. Het feit dat scholen de hele leerlingenpopulatie ‘homogeniseren’ staat niet toe dat kinderen zelf nadenken. Ze krijgen niet de kans om beslissingen te nemen over hun kleding of om ervan te genieten om anders te zijn.

3. Een van de nadelen van schooluniformen is seksisme

Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat voor sommige ouders schooluniformen seksistisch zijn en tot het verleden behoren. Van meisjes verlangen dat ze rokken dragen en jongens om broeken te dragen, is een manier om als samenleving niet vooruit te komen en in het verleden te blijven hangen.

Tegelijkertijd kunnen uniformen ook oneerlijk zijn in de winter, omdat sommige scholen geen wijzigingen in het uniform toestaan. Dit betekent dat meisjes tijdens de koude wintermaanden verplicht zijn om rokken te dragen. Tegelijkertijd kan het zijn dat jongens tijdens de warmere maanden een lange broek moeten dragen.

4. Nadelen van schooluniformen: ze kunnen gevaarlijk zijn

Nadelen van schooluniformen

Tot slot kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat schooluniformen in sommige gevallen zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Als het uniform van je kind een stropdas heeft, dan kan dit tijdens het spelen in de pauze een gevaar zijn of op elk gewenst moment, wat dat betreft.

Schooluniformen maken ook duidelijk naar welke school je kinderen gaan. Elke voorbijganger kan de school van je kinderen identificeren. Hetzelfde geldt wanneer foto’s van je kinderen in uniform op internet verschijnen. Tegenwoordig wil je misschien niet dat iemand toegang heeft tot die informatie.

Nu je de voor- en nadelen van schooluniformen kent, kun je de juiste beslissing nemen voor je gezin. Houd er rekening mee dat de kleding die je kinderen dragen, ze niet meer of minder gehoorzaam zal maken. Het zal hen ook niet minder of meer leergierig of minder of meer tolerant voor hun klasgenoten maken.

Uiteindelijk, als het gaat om waarden, maakt de kleding die je kinderen op school, thuis, in de sportschool of in de kerk dragen niet uit. Waarden zijn iets dat ouders nodig hebben om hun kinderen opzettelijk thuis te onderwijzen, in plaats van deze verantwoordelijkheid aan scholen te delegeren.

Neem dus de tijd om na te denken over het soort school waarnaar je je kinderen wilt sturen. Bovenal moet je je keuze baseren op de waarden en de kwaliteit van het onderwijs van een school.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.