Routines om je ochtenden gemakkelijker te maken
De dag beginnen met energie, maar ook met rust en zonder haast is mogelijk als het lukt om je op tijd te organiseren. Het doel is om routines in te stellen die de ochtenden met je kinderen gemakkelijker maken en om alles in de eerste uren van de dag harmonieus te laten verlopen. Hieronder delen we enkele tips om de uitdagingen van de ochtend te overwinnen en er een moment van te maken met voldoende dynamiek om de dag te beginnen, maar met de juiste rust om dat zonder verrassingen of conflicten te doen.
Makkelijkere ochtenden, productievere dagen
“Het aanhouden van een routine brengt voor kinderen grote voordelen met zich mee. Ze ontdekken een gevoel van orde, het begrip tijd, en het geeft ze meer veiligheid, omdat de omgeving voorspelbaarder wordt.”
-@UNICEFargentina-
Ochtendroutines beginnen de dag ervoor. Het beste is om op tijd naar bed te gaan en alles klaar te leggen voor de volgende ochtend, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Hier is wat de routines moeten zijn om de ochtenden gemakkelijker te maken.
Vroeg opstaan om de ochtenden gemakkelijker te maken
Om tijd voor jezelf te hebben, sta je minstens een half uur voor de kinderen op en maak je je klaar alsof je al uit gaat. Als ze wakker worden, kun je ze je volledige aandacht geven om ze te helpen met hun spullen.
Plan wat extra tijd in voor het geval dat
Zelfs als iedereen de begintijden van school of werk goed kent, bepaal een tijd om op te staan, maar probeer het een paar minuten eerder te doen dan nodig. Met dit kleine tijdsvenster voorkom je dat je je haast, je te laat voelt en onrustig wordt. Zo voorkom je ruzie, geschreeuw en gehuil.
Maak je kinderen rustig wakker
Niemand wordt graag schreeuwend wakker gemaakt! Nou, kinderen ook niet. Als je ze rustig en liefdevol wakker maakt, krijg je je kleintjes zover dat ze blij en meewerkend wakker worden. Deze houding, zo eenvoudig als het lijkt, kan het verschil maken tussen een rustige en harmonieuze ochtend en een stressvolle. Bovendien, als we de dag slecht beginnen, is de kans groot dat dit ongemak ons de hele dag vergezelt.
Elke dag dezelfde routines herhalen
Door een volgorde van activiteiten vast te stellen en die elke dag te herhalen, weten kinderen precies wat ze moeten doen. Het positieve hiervan is dat het hun autonomie helpt bevorderen. Bovendien zullen ze na een tijdje herhalen van de routines zeker de manier van doen optimaliseren en zal alles veel gemakkelijker gaan.
Stel een totale tijd vast voor de ochtendroutine
Het is belangrijk om een tijdslimiet vast te stellen voor het uitvoeren van alle stappen in de routine. Bijvoorbeeld niet meer dan een uur vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je het huis verlaat. Als dit niet gehaald kan worden, pas dan schema’s aan, ga eerder naar bed en sta eerder op.
Ontbijten als gezin
Tijd uittrekken om met het gezin te ontbijten en te praten over wat je die dag gaat doen is een goede optie. Dit moment van communicatie helpt kinderen om zich mentaal te organiseren terwijl ze een aangenaam gezinsmoment delen.
Zet geen apparaten aan
Een eenvoudige regel die het gezin helpt om zich te organiseren zonder afleiding is om apparaten uit te laten totdat je klaar bent met alle routinetaken. Dat zijn bijvoorbeeld opstaan, wassen, aankleden, ontbijten en dingen klaarzetten. Al deze activiteiten zouden prioriteit moeten hebben voordat je naar een scherm kijkt.
Waarom zijn routines belangrijk voor kinderen?
Voor kinderen zijn routines de grote computers van hun leven, en uit deze zekerheid ontstaat vrijheid. Dit werd uitgelegd door de Weense arts en opvoeder Rudolph Dreikurs (Spaanse link), die ook verklaarde dat het stimuleren van de capaciteiten van kinderen door voorbeeldgedrag en coöperatief gedrag efficiënter is dan straffen en belonen.
In dit verband worden routines voorgesteld als een mogelijkheid om de dag van de kinderen te ordenen. Bovendien helpen ze bij het volgende:
- Bieden veiligheid: routines geven kinderen meer controle over hun omgeving en zichzelf, wat leidt tot meer veiligheid in hun relaties met andere mensen.
- Moedigen onafhankelijkheid aan: als kinderen hun taken automatiseren in routines, ontwikkelen ze hun vaardigheden en worden ze zelfstandiger en zelfverzekerder.
- Stimuleren verantwoordelijkheid: organisatie en het volgen van een specifieke volgorde om een doel te bereiken leert kinderen om deadlines te halen en verantwoordelijk te zijn met hun taken.
Andere routines om de ochtenden gemakkelijker te maken
Er zijn andere handelingen die al dan niet routinematig zijn, maar die ervoor zorgen dat
de ochtenden soepel verloopt en overgaat in de activiteiten van de rest van de dag.
Heb een goed ochtendhumeur om de ochtenden gemakkelijker te maken
Gevoel voor humor is essentieel, want hoeveel planning je ook maakt, ochtenden kunnen onvoorspelbaar zijn. Een kind dat melk morst, een rugzak waarvan de rits breekt, of een stroomstoring kunnen een routine bemoeilijken. Maar als je je kinderen het voorbeeld geeft om alles met goede humor op te vatten, komt er positieve energie op gang die je de rest van de dag zal vergezellen.
Bereik zelfbeheersing
In slechts één uur concentreert een ochtendroutine emoties, gehaast en angsten. Laat je niet meeslepen door deze wip van emoties en weerspiegel rust voor je kinderen, zodat zij ook rustig kunnen blijven. Jouw zelfbeheersing zal de sfeer ontspannen houden en iedereen zal volgens afspraak meewerken.
Toon respect en empathie
We hebben allemaal goede en slechte dagen. Je kind kan zeurend of sloom wakker worden en je aandacht vragen. Plaats jezelf in hun schoenen, knuffel ze, respecteer hun emoties en moedig ze aan met positieve woorden.
Dit duurt misschien maar een paar minuten en het kind zal zich emotioneel tevreden voelen, zodat het dit moment te boven kan komen en vervolgens kan meewerken aan de ochtendroutine.
Gebaren zijn de sleutel om de ochtenden gemakkelijker te maken
Hoewel het misschien voor de hand ligt, zijn goedemorgen zeggen (Engelse link) en een kus geven voordat je naar school vertrekt routines die nooit mogen ontbreken in een gezin. De liefde die met deze gebaren wordt overgedragen versterkt de band met kinderen en zorgt ervoor dat ze zich beschermd en gelukkig voelen. Nu je verschillende routines kent, welke ga jij toepassen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- La Aportación de Rudolf Dreikurs A La Psicología Adleriana. (s/f). Xdoc.Mx. Recuperado el 2 de octubre de 2022, de https://xdoc.mx/documents/la-aportacion-de-rudolf-dreikurs-a-la-psicologia-adleriana-5ebdb62117b48
- La importancia de las rutinas de la familia. (2020). HealthyChildren.org. Caring for Your School-Age Child: Ages 5 to 12. American Academy of Pediatrics ). Recuperado de: https://www.healthychildren.org/Spanish/family-life/family-dynamics/Paginas/the-importance-of-family-routines.aspx
- UNICEFargentina en Twitter (13 de septiembre de 2021) @UNICEFargentina https://twitter.com/unicefargentina/status/1437404259440541706