Hoe je je kinderen op moet voeden bepaal jij!

Als het gaat om het opvoeden van je kinderen, dan weet niemand behalve jij zelf wat ze nodig hebben. In dit artikel zullen we enkele aspecten belichten waarmee rekening moet worden gehouden om een goede opvoeding te garanderen.
Hoe je je kinderen op moet voeden bepaal jij!
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 24 februari, 2019

Ouders worden vanaf het moment dat hun kinderen worden geboren verantwoordelijk voor hun welzijn en hun opvoeding. De opvoeding is een onderwerp dat vaak aanleiding geeft tot onenigheid tussen ouders. Er is echter iets dat altijd moet worden gerespecteerd: het feit dat niemand je moet vertellen hoe je je kinderen op moet voeden.

De opvoeding is in elk gezin namelijk anders. Hoewel er in de meeste gezinnen bepaalde codes en manieren van leven zijn, heeft niemand het recht zich te mengen in de opvoeding van jouw kinderen.

Tenzij er feiten zijn die heel duidelijk negatief zijn, zoals misbruik of het onvermogen tot ouderschap als gevolg van gedragsproblemen of drugs of alcoholverslavingen, zou niemand je moeten vertellen hoe je je kinderen op moet voeden.

Moeder zijn is een constante leerervaring

moeder en zoon spelen

Het is heel duidelijk dat het opvoeden van een kind niet gemakkelijk is. In feite, zoals in de meeste aspecten van het leven, maak je onvermijdelijk fouten waardoor je een betere moeder kunt worden. Het is echter belangrijk dat je niet geobsedeerd raakt, omdat er geen perfecte moeder of vader is.

Je moet je alleen zorgen maken om het beste van jezelf te geven en ervoor te zorgen dat je kind genegenheid en een goede opvoeding krijgt. Hierdoor kan je kind altijd goede waarden houden.

Houd er rekening mee dat moeder zijn een constante leerervaring is. Je zal namelijk verbeteren naarmate je meer tijd met je kinderen doorbrengt.

Bovendien zal de verbeeldingskracht en vindingrijkheid van kinderen je altijd in nieuwe en onverwachte situaties brengen. Ze zullen bijdragen aan deze constante ontwikkeling.

Het belang van een goede opvoeding is onbetwistbaar. Daarom willen we van dit artikel gebruik maken om je te herinneren aan enkele aspecten die niet mogen ontbreken in de opvoeding van kinderen.

We weten zeker dat de meeste van hen al deel uitmaken van de waarden die je thuis doorgeeft. Het is echter mogelijk dat er een paar onopgemerkt voor je zijn gebleven.

De hoofdzaken die je je kinderen moet leren

vader en dochter lachen samen

Het opvoeden van je kind is ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen die het leven je biedt. Het is een zeer grote verantwoordelijkheid en tegelijkertijd een geweldige kans om de goede waarden die je in het leven hebt geleerd over te brengen.

Er zijn bepaalde aspecten en waarden die altijd moeten worden benadrukt, zoals:

  • Betrokkenheid
  • Respect voor anderen
  • Dankbaarheid
  • Inspanningen om doelen te bereiken

De waarde van een voorbeeld zijn

Kinderen zijn meestal een weerspiegeling van hun ouders. Volwassenen zijn spiegels waar de kleintjes naar opkijken en zich in projecteren. Je bent hun eerste voorbeeld. Het is zeer waarschijnlijk dat ze al je gedrag imiteren, zowel goed als slecht gedrag.

Het is erg belangrijk om het goede voorbeeld te geven als je wilt dat je kind van een goede opvoeding geniet.

Als ouder moet je onder andere de woorden en uitdrukkingen die je gebruikt onder controle houden. Dit geldt ook voor je gebaren en hoe je je gevoelens uitdrukt. Als je van plan bent om het gedrag van je kind aan te passen, dan moet je dit doen door te praten en nooit door te schreeuwen.

“Moeder zijn is een constante leerervaring, waarin je verbetert naarmate je meer tijd met je kinderen doorbrengt.”

Positieve bekrachtiging

Als je merkt dat je kinderen succesvol zijn of goede daden verrichten, dan moet je altijd dankbaar zijn. Compenseer ze op de een of andere manier met erkenning. Positieve bekrachtiging helpt kinderen om goede daden te herhalen en is ook een van de beste manieren om ze op te voeden.

Hoe je je kinderen op moet voeden bepaal jij!

Samenvattend, onthoud dat om je op kinderen te voeden, niemand anders dan jij kunt weten wat het beste voor ze is. Gezien de basis dat elk kind anders is en alleen jij weet hoe jouw kinderen zijn, ben jij de aangewezen persoon om aan hun behoeften te voldoen en hun goede ontwikkeling te verzekeren.

Vergeet echter niet dat er geen handleiding is die je leert om vader of moeder te zijn. Focus op het beste wat je kunt en geniet van deze onvergetelijke ervaring en wees gelukkig met je gezin. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.