Het opvoeden tot goede kinderen volgens Harvard

Door je kinderen te leren mededogen en dankbaarheid te tonen ben je al een eind op de goede weg. Opvoeden is niet makkelijk maar je doet het goed!
Het opvoeden tot goede kinderen volgens Harvard
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 13 januari, 2019

Als ouders hebben we soms opvoedingsadvies nodig om onze kinderen groot te brengen tot goede mensen. Het ouderschap is geweldig, maar het is ook een onuitputtelijke bron van stress, twijfels en zorgen. Het opvoeden van kinderen tot goede kinderen, is altijd moeilijk en vaak weten we niet of we het wel goed doen.

Gelukkig zijn er veel boeken, mensen en instellingen die een handje kunnen helpen. Een daarvan is de prestigieuze Harvard University, waar enkele van de beste academici ter wereld werken.

Verschillende van deze experts hebben een aantal nuttige tips gedeeld om ouders te helpen een antwoord te vinden op veelgestelde vragen en zorgen.

Kinderen tot goede mensen opvoeden, volgens deskundigen

Er zijn drie belangrijke funderingen voor een goede opvoeding: verantwoordelijkheid, respect en empathie. Het opvoeden van emotioneel gezonde kinderen is een uitdaging maar zeker niet onmogelijk.

Boven alles moeten kinderen zich geliefd en gerespecteerd voelen door hun ouders. Dit is het gedrag dat ze later zullen kopiëren en naar buiten brengen naar degenen om hen heen.

Leer hen dankbaar te zijn

Dankbaar zijn is een goede manier om te leren anderen te waarderen. Het maakt jonge mensen bewust van het geluk dat ze hebben door te worden omringd door mensen die van hen houden en voor hen zorgen.

Leer je kinderen om dankbaar te zijn voor eenvoudige dingen die jullie, hun ouders, voor hen doen, zoals bijvoorbeeld elke dag hun ontbijt klaarmaken.

Dankbaarheid is een universeel begrip dat de communicatie verbetert en een goede sfeer creëert. Bovendien, volgens meerdere studies, zijn dankbare kinderen gezonder dan degenen die dat niet zijn.

Familiewaarden: respect en begrip

Een kind moet absolute duidelijkheid hebben over de waarden die hij thuis leert. Deze zullen hun toekomstige beslissingen op verschillende gebieden van hun leven beïnvloeden, zoals op school en met hun vrienden.

Onze kernwaarden zijn erg belangrijk, en kinderen moeten weten dat ze bovenal anderen moeten respecteren en beleefd moeten behandelen. Het is tevens belangrijk dat ze weten hoe ze voor zichzelf moeten opkomen in een oneerlijke situatie. Anderszijds moeten ze ook leren te vergeven.

Kinderen tot goede mensen opvoeden volgens deskundigen

Breng zoveel mogelijk tijd door met je kinderen

Tegenwoordig hebben ouders heel weinig tijd om hun kinderen groot te brengen. Ons werk neemt vele uren van de dag in beslag, en wanneer we thuiskomen, is het enige wat we willen doen ontspannen.

Zorg er daarom voor dat je tijd vrijmaakt voor je kinderen. Dit is een belangrijk onderdeel van het opvoeden tot goede kinderen. Je kunt bijvoorbeeld proberen één dag per week voor hen te reserveren.

Moedig hen aan om je te vertrouwen en laat ze zien dat ze belangrijk voor je zijn. Kinderen hebben liever de genegenheid van hun ouders dan wat voor speelgoed dan ook.

Leer hen om mededogen te tonen

Één van de eigenschappen van goede mensen is mededogen. Leer hen verder te kijken dan haat en wrok. Andere mensen kunnen fouten maken – en wij ook.

Daarnaast zouden ze moeten leren de zwakken te beschermen, en zich niet terug te trekken wanneer ze onrecht zien. Een goed kind is meelevend, maar staat anderen niet toe om hen of degenen die ze liefhebben onjuist te behandelen.

We zijn allemaal waardevol en niemand verdient het om uitgelachen of vernederd te worden.

Opvoeden tot goede kinderen is onder andere ze te leren mededogen te tonen

Kinderen zijn ‘s werelds meest waardevolle hulpbron en de beste hoop voor de toekomst.
-John Fitzgerald Kennedy-

Kinderen moeten de verantwoordelijkheid nemen voor wat ze doen

Leer je kinderen verantwoordelijk te zijn. Alle beslissingen die ze nemen, zowel goede als slechte, zijn van hen alleen. Ze moeten zich bewust zijn van de gevolgen die hun daden kunnen hebben.

Moedig hen aan om dapper te zijn en hun mening te uiten zonder angst, maar wel altijd met respect. Praat met hen over het belang van moraal, ethiek en waardigheid. Er komt een dag dat ze je er dankbaar voor zullen zijn.

Een gezonde controle over hun emoties

Het uiten van onze emoties en gevoelens is positief en je kinderen moeten dat weten. Veel ouders beschouwen het uiten van emoties als een teken van zwakte, maar dat is het niet.

Een deel van het opvoeden tot goede kinderen is hen juist aanmoedigen om zichzelf te zijn en uiting te geven aan hoe zij zich voelen. Gedurende hun leven zullen ze geconfronteerd worden met vele veranderingen, niet allemaal goede.

We kunnen onze kinderen niet beschermen tegen elke tegenslag die ze zullen ervaren. Maar we kunnen ze wel leren weer op te krabbelen en door te gaan.

Leren omgaan met negatieve emoties is een moeilijk proces, maar met de hulp van goede ouders, zullen ze ook dat leren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.