Ik heb een favoriet kind: wat moet ik doen?

Het hebben van een favoriet kind kan natuurlijk zijn, maar het is essentieel om deze voorkeur te herkennen en te beheren. Lees verder voor meer informatie.
Ik heb een favoriet kind: wat moet ik doen?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 25 maart, 2023

Alle ouders ontkennen dat ze een favoriet kind hebben als dit hen gevraagd wordt. Dit toegeven kan uiterst ongemakkelijk, pijnlijk en ontmoedigend zijn, want van ouders wordt verwacht dat ze eerlijk, liefdevol en evenwichtig met al hun kinderen omgaan. De ouder-kind band is echter niets anders dan een relatie tussen mensen en daarom is het natuurlijk dat er verschillende gradaties van affiniteit zijn.

Hoewel dit een taboe is, is uit sommige onderzoeken (Engelse link) gebleken dat meer dan 70% van de ouders een voorkeur voelt voor een van hun nakomelingen. En als we het hun kinderen vragen, zullen velen van hen erop wijzen dat ze een duidelijk verschil waarnemen in de houding en behandeling die zij en hun broers en zussen krijgen. Wat kunnen we hieraan doen, gezien dit duidelijke bewijs?

Wat betekent het om een favoriet kind te hebben?

Allereerst is het belangrijk te definiëren wat het betekent om een favoriet kind te hebben, want alleen zo kunnen we ons ervan bewust worden of dit bij ons het geval is. Dit houdt in dat we een grotere aantrekkingskracht, sympathie of affiniteit voelen voor een van hen. Hetzij omdat we hobby’s en interesses delen, hetzij omdat hun persoonlijkheid de onze beter aanvult.

Een actievere, spontane en sportieve vader zal zich dichter voelen bij een van zijn kinderen die ook deze kwaliteiten vertoont. En een meer serene en reflectieve moeder zal het gemakkelijker vinden zich te verhouden tot dat rustige kind dat van lezen houdt en een voorkeur heeft voor minder stimulerende ruimtes.

Een moeder knuffelt haar kinderen
Het hebben van een favoriet kind is iets natuurlijks en onherroepelijks en hoeft geen probleem te zijn. Het betekent echter niet dat je een diepere liefde voor hen voelt dan voor de rest.

Hoe te handelen als je een favoriet kind hebt?

Het hebben van een favoriet kind is op zichzelf geen probleem. Het is echter wel een probleem als deze natuurlijke voorkeur zich uit in een oneerlijke en ongepaste behandeling van kinderen. Daarom volgen hier enkele tips die je in dit opzicht kunnen helpen.

Accepteer wat je voelt

Het erkennen van deze bepaalde voorkeur is nodig om te voorkomen dat je die onbedoeld demonstreert en een van je kinderen schaadt. Gooi het schuldgevoel weg, want dit gevoel is natuurlijk en begrijpelijk. En, als een van de kinderen het merkt en het je laat weten, probeer dan hun emoties te valideren, uit te leggen wat er gebeurt, en hen eraan te herinneren dat je liefde voor hen onvoorwaardelijk is.

Je kunt zinnen gebruiken als: “Ik begrijp dat je gekwetst bent omdat je het gevoel hebt dat ik je broer of zus verkies, maar ik hou van jullie allebei evenveel. Het is gewoon zo dat zij net als ik graag sporten, en daarom brengen we meer tijd samen door, maar ik zou graag meer tijd met jou doorbrengen en je kunt meedoen wanneer je maar wilt.”

Ontwikkel een sterke band met al je kinderen

Zelfs als je je dichter bij een van je kinderen voelt, is het belangrijk dat je moeite doet om ze allemaal grondig te leren kennen. Probeer een paar minuten per dag met hen allemaal door te brengen en organiseer regelmatig speciale uitjes met elk van hen.

Als elk kind de activiteit mag kiezen om op deze uitjes te doen, kun je hun interesses leren kennen. Het is waarschijnlijk dat door meer gedeelde tijd, ook de emotionele nabijheid en het vertrouwen zullen toenemen.

Een broertje is jaloers op het favoriete kind van zijn ouders
Zelfs als je een favoriet kind hebt, probeer dan de opvoeding en het ouderschap op een geïndividualiseerde manier te benaderen en te allen tijde tegemoet te komen aan de behoefte van elk kind aan genegenheid en steun.

Geef een eerlijke behandeling

Het voelen van een bepaalde voorkeur voor een van je kinderen kan ertoe leiden dat je hun fouten over het hoofd ziet of hen meer prijst dan de anderen. Het is echter belangrijk dat je probeert eerlijk en evenwichtig te zijn bij het stellen van grenzen en consequenties.

Al je kinderen zouden dezelfde rechten en verantwoordelijkheden moeten hebben, zolang ze bij hun leeftijd passen. Daarnaast moet je proberen het positieve gedrag dat je bij hen allemaal ziet te versterken, ook al zijn sommige meer zichtbaar dan andere.

Wees de beste moeder voor elk van hen

In plaats van te vergelijken hoe je je kinderen behandelt, concentreer je je erop de beste moeder voor elk van hen te zijn. Elk kind heeft andere emotionele behoeften. Sommigen zijn veeleisender en anderen zijn onafhankelijker. De een heeft misschien meer emotionele steun nodig en de ander meer hulp bij het huiswerk.
Vermijd

de gevolgen van het hebben van een favoriet kind

Een favoriet kind hebben en dat schaamteloos laten merken is schadelijk(Engelse link) voor iedereen in het gezin. Kinderen die niet de favoriet van hun ouders zijn, kunnen zich afgewezen en ongeldig verklaard voelen, terwijl de uitverkorene zonder grenzen en met extra druk door de verwachtingen van hun ouders kan opgroeien.

Bovendien kan de sfeer thuis gespannen en onharmonisch worden, waardoor de relaties tussen ouders en kinderen worden geschaad. Om dezelfde reden is het essentieel dat je je bewust wordt van je voorkeuren en hoe die zich dagelijks manifesteren. Zo kun je proberen de juiste veranderingen aan te brengen. Onthoud dat al je kinderen liefde, acceptatie, aandacht en steun nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Shebloski B, Conger KJ, Widaman KF. Reciprocal links among differential parenting, perceived partiality, and self-worth: a three-wave longitudinal studyJournal of Family Psychology. 2005;19(4):633-642. doi:10.1037/0893-3200.19.4.633
  • Pillemer K, Suitor JJ, Pardo S, Henderson C. Mothers Differentiation and Depressive Symptoms Among Adult ChildrenJournal of Marriage and Family. 2010;72(2):333-345. doi:10.1111/j.1741-3737.2010.00703.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.