Hoe je positieve veranderingen bij je kinderen kunt stimuleren

Als je positieve veranderingen bij je kinderen wilt zien, geef dan het goede voorbeeld en geef ze de houding en waarden die ze nodig hebben.
Hoe je positieve veranderingen bij je kinderen kunt stimuleren

Laatste update: 10 augustus, 2023

Zoals het populaire gezegde luidt, begint opvoeding thuis. En achter elk kind met goede waarden en manieren staat een goede moeder of vader die hen met liefde en toewijding heeft opgevoed. Geef daarom het goede voorbeeld om het gedrag van je kinderen te corrigeren door positieve veranderingen te stimuleren. Er is niets krachtiger in de kindertijd dan de lessen die bewust of onbewust in het dagelijks leven worden gegeven.

Ouders zijn de belangrijkste rolmodellen voor onze kinderen en daarom is het essentieel om ze een goed voorbeeld te geven dat ze kunnen nadoen. In een huis waar gebrek aan respect, oneerlijkheid en geweld heerst, kunnen we niet verwachten dat we een verantwoordelijke, oprechte en emotioneel intelligente (Engelse link) toekomstige volwassene grootbrengen.

Als je een gids wilt zijn voor je kleintjes, geef dan het goede voorbeeld

Moeder of vader worden is een prettige en levens veranderende ervaring. En het is niet alleen een beslissing die gepaard gaat met grote vreugde en momenten van geluk, maar het brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee ten opzichte van een klein wezentje dat er niet om gevraagd heeft op de wereld te komen en alle zorg verdient die je te bieden hebt.

A mother and daughter reading books.
Het voorbeeld dat van thuis uit wordt gegeven, is de opvoeding die kinderen nodig hebben om vooruit te komen.

En hoewel geen enkele nieuwe ouder een handleiding voor hun rol krijgt en het ouderschap vaak wordt geleid door intuïtie (Engelse link) en ervaring, zijn ze verplicht het beste van zichzelf te geven. Ze beseffen dat ze niet langer alleen op de wereld zijn en nu loopt er aan hun zijde een klein mensje dat hun toewijding en verantwoordelijkheid nodig heeft.

In het besef dat het in hun handen ligt om de emotionele intelligentie en lichamelijke gezondheid van hun kinderen te bevorderen, is het voor alle ouders belangrijk om zich tijdig te informeren over opvoedingsmethoden. Bijvoorbeeld de waardevolle lessen van positief ouderschap en de hechtingstheorie; houd in gedachten dat zij door hun voorbeeld hun woorden tot leven brengen.

Geef het goede voorbeeld en wees consequent in je daden om positieve veranderingen te bevorderen

Tijdens hun babytijd zijn kinderen nog niet in staat om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. Daarom spelen hun ouders een fundamentele rol, niet alleen door slecht gedrag te corrigeren en grenzen voor het samenleven aan te geven, maar ook door hun daden. Daarom moeten ouders consequent zijn in wat ze hun kinderen vertellen en wat ze in hun dagelijks leven doen.

Hier zijn drie tips om positieve veranderingen bij kinderen te bevorderen door je voorbeeld te geven.

1. Wees consequent met je eisen

Ouders moeten hun kinderen door het goede voorbeeld te geven laten zien dat er bepaalde gedragingen zijn die onacceptabel zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet tegen je kind zeggen dat het niet mag vloeken als dat bij jullie thuis in overvloed gebeurt. Of hen vragen om meer empathisch en respectvol te zijn als dat niet het voorbeeld is dat hun ouders hen hebben gegeven.

A black father teaching his young son to make the bed.
Als je wilt dat je kleintjes meer betrokken zijn bij het huishouden, probeer dan zelf meer betrokken te zijn zodat je het hen kunt leren.

Dus, als je je morele autoriteit wilt behouden en je kleintjes niet in verwarring wilt brengen met slechte acties, probeer dan consequent te zijn met wat je van hen eist. Een kind opvoeden kan een geweldige kans zijn voor persoonlijke groei en het achter je laten van schadelijke patronen. Dus, als je een goed persoon wilt opvoeden, probeer er dan zelf een te zijn.

2. Spreek minder en doe meer

Woorden gaan verloren in de wind als er geen concrete acties zijn om ze te bekrachtigen. En het is effectiever om een goed voorbeeld te geven dat kinderen kunnen imiteren dan duizend beschouwingen over gedrag. Zet daarom de lezingen aan de kant en laat het jouw daden zijn die je kinderen grote lessen geven.

3. Leer fouten te accepteren

Nederig zijn en weten hoe je fouten moet herkennen is een van de grootste lessen die we onze kinderen kunnen leren. Dus als je als ouder om wat voor reden dan ook een samenlevingsgrens hebt overschreden, accepteer dan je fout en vraag om vergeving.

Negeer de situatie niet en zie de gevoelens van anderen niet over het hoofd, want dit zal een houding zijn die je kind in de toekomst kan nadoen.

Geef het goede voorbeeld om positieve veranderingen bij je kinderen te bevorderen

Het is niet consequent om je toevlucht te nemen tot ingewikkelde opvoedingsmethoden als de verkeerde lessen dagelijks aan kinderen worden doorgegeven. Geef daarom het goede voorbeeld als je het wangedrag van je kinderen positief wilt corrigeren.

Onthoud dat kinderen tijdens hun eerste jaren veel leren door hun gehechtheidsfiguren te imiteren. Probeer dus die gids te zijn die je kleintjes nodig hebben om beter te worden als persoon.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hoemann K, Xu F, Barrett LF. (2019). Emotion words, emotion concepts, and emotional development in children: A constructionist hypothesis. Dev Psychol. 2019 Sep;55(9):1830-1849. doi: 10.1037/dev0000686. PMID: 31464489; PMCID: PMC6716622. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464489/
  • Salguero, J. M., Fernández-Berrocal, P., Ruiz-Aranda, D., Castillo, R., & Palomera, R. (2015). Inteligencia emocional y ajuste psicosocial en la adolescencia: El papel de la percepción emocional. European journal of education and psychology4(2). Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/1293/129322659005.pdf
  • Sánchez-Núñez MT, García-Rubio N, Fernández-Berrocal P, Latorre JM. (2020). Emotional Intelligence and Mental Health in the Family: The Influence of Emotional Intelligence Perceived by Parents and Children. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 27;17(17):6255. doi: 10.3390/ijerph17176255. PMID: 32867380; PMCID: PMC7503667. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32867380/
  • Zurita Rovalino, M. E. (2018). El aprendizaje por imitación y la identificación de roles en los niños y niñas de la Unidad Educativa Madre Gertrudis del cantón Cevallos provincia del Tungurahua (Bachelor’s thesis, Universidad Tècnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educaciòn. Carrera de Educaciòn Parvularia). Recuperado de: https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/28650

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.