Kind, jij bent de motor van mijn leven, mijn drijvende kracht

Er is geen grotere drijvende kracht dan een kind. Mijn liefste, ik nodig je uit om een grote universele waarheid te leren kennen. Jij bent de motor van mijn leven!
Kind, jij bent de motor van mijn leven, mijn drijvende kracht
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Mijn kind, sinds je in deze wereld kwam, heb ik nagedacht over wat ik beschouw als een grote universele waarheid. Er is geen krachtiger drijvende kracht dan een kind. Maar niet zomaar een kleintje, maar een heel speciaal kind dat voor elke ouder uniek is. Geloof me, sinds ik je ontmoette na je geboorte, ben je de motor van mijn leven geworden.

Je bent die vreemde substantie tot vlees geworden die in staat is mij elke dag weer aan te sporen om door te gaan (Engelse link). Die, zonder ook maar een half woord uit te brengen, mij de nodige aanmoediging weet te geven om dag na dag door te gaan. Mijn leven, je bent het licht en je bent het zetje dat ik nodig heb om vooruit te gaan.

Kleine en diepe liefde, dank je voor het leiden van elke stap van mij. Voor het markeren van het te volgen pad, en mij te waarschuwen elke keer als ik denk dat ik de weg kwijt ben. Ik dank het leven dat het mij in jouw moeder heeft veranderd. Want jij bent het die me zoveel over het leven heeft geleerd.

Je liet me zien dat het beter is het leven te eren dan gewoon door het leven te gaan. Ook hielp je me op te staan na elke val en op te staan als ik dacht dat ik verslagen was. Je liet pijn mijn huid bruinen en materialiseerde elke fout in kennis en levenservaring.

De motor van mijn leven, elke dag

Mijn kind, ik kan niet ophouden je te bewonderen in elk van onze dagen die we samen en zij aan zij doorbrachten. Je bent beslist gekomen om mijn leven te veranderen, om me zoveel lessen te leren. Zo voeden we elkaar wederzijds, geloof ik.

Jij bent de motor van mijn leven kind

Vanaf die dag, toen elke complicatie een kleinigheid werd, begreep ik alles. Ik zag voor mijn ogen namelijk een universele waarheid. Ik had voor mijn ogen de krachtigste drijvende kracht. Voor mijn verblinde blik hield dat kleine wezen mijn hart in zijn handen – mijn leven, en mijn energie.

Jij werd toen de meest natuurlijke, krachtige, effectieve en efficiënte brandstof. In staat om mijn diepste intieme vezels te mobiliseren. Eigenaar van het wachtwoord om mij te doen geloven. Volledig onvermoed vertrouwen in mij, en natuurlijk ook in jou.

Toen begreep ik dat er geen onmogelijkheden zijn als ik jou in mijn team heb. Er is namelijk geen kwaad dat eeuwig duurt en alles heeft een oplossing. Nog meer als ik naar mezelf kijk en die reden vind om elk obstakel te overwinnen.

Je geeft me de kracht om uit elke sleur te komen. Het verlangen om te komen waar het ook is, voor jou, en voor mij. Voor dit gezin dat ik, zonder het zelf helemaal te beseffen, met dapperheid en zoveel liefde vormde. En jij bent het, mijn kind, dat kleine vonkje dat me dag na dag doet geloven dat we verdienen wat we dromen en dat we het ook kunnen waarmaken.

Dank je voor zoveel, mijn eeuwige baby!

Ik heb zoveel om dat lieve kleine wezen voor te bedanken. Je tederheid en onschuld zijn wat me dag na dag op de been houden. In die mooie en onvergetelijke glimlach vind ik een schuilplaats voor mijn problemen. Die oprechte, doordringende en geïnteresseerde blik is mijn vaandel om elke dag te kunnen vechten.

Een moeder met haar kinderen

Elk “mama, ik hou van je”, is de beste balsem voor mijn wezen. Een kus, een knuffel (Engelse link), of die zinnen die mijn ziel doen ontvlammen, zijn wat mijn hart in beweging zet. Ze laten het vooruitgaan, langzaam maar altijd zeker. Omdat het fundament steviger is dan ooit: liefde.

Daarna doet niets er meer toe. Die zuivere, diepe, onvoorwaardelijke en onvergelijkbare liefde is de sleutel. Er is geen twijfel over mogelijk. Dat is het voedsel dat mijn ziel voedt. Zo word jij eenvoudig de motor van mijn leven. Je bent de steun zonder welke ik geen seconde verder zou kunnen.

Moge die mooie gewoonte om naast je wakker te worden nooit verloren gaan. Mogen die magische en gedenkwaardige momenten nooit verdwijnen. Moge spel elke dag overheersen, moge de frisheid van je kindertijd mijn ziel vullen. Ik hoop alleen maar dat ik je voor altijd mag hebben, mijn lieve kind.

Beelden met dank aan kmberggren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.