Hoe je kunt weten of je kind hoogsensitief is

Als je kind hoogsensitief is, is het anders dan anderen omdat het eigenschappen heeft waardoor het dingen intenser waarneemt.
Hoe je kunt weten of je kind hoogsensitief is
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 27 december, 2022

Alle kinderen zijn verschillend en elk heeft zijn eigen persoonlijkheidskenmerken. Onder hen vinden we kinderen die hoogsensitief zijn, of afgekort HSP (Hoog Sensitieve Persoon). Deze kinderen nemen dingen intenser waar en overprikkeling kan hen stress bezorgen. Lees verder om te ontdekken of je kind hoogsensitief is.

Veel ouders beseffen dat hun kinderen een bijzondere gave hebben en dat ze anders zijn dan anderen door de manier waarop ze dingen waarnemen. Het zijn kinderen die de wereld op een andere manier zien dan de rest. Het is belangrijk te weten hoe je deze eigenschap bij kinderen kunt opmerken om een doeltreffende communicatie met hen tot stand te brengen en hen onderwijs te geven dat op hun mogelijkheden en vaardigheden is afgestemd. We vertellen je er hieronder meer over.

Wat is een hoogsensitief kind?

Alle menselijke wezens nemen emoties waar en voelen ze, maar hoogsensitieve kinderen doen dat intenser dan de rest. Het zijn kleintjes die een groot inlevingsvermogen hebben en gevoelig zijn voor de kleinste details. Bovendien worden ze overweldigd door overstimulatie. Ze zijn meestal erg geïnteresseerd in kunst en zijn erg creatief. In sommige gevallen is een van hun zintuigen meer ontwikkeld dan de rest.

Hoogsensitiviteit is erfelijk. Daarom kunnen meerdere mensen in dezelfde familie vatbaar zijn. Dit gebeurt omdat het neurozintuiglijk systeem van deze mensen meer ontwikkeld is en daardoor meer informatie ontvangt dan de rest, maar ze hebben de neiging kwetsbaar te zijn in stressvolle situaties, zoals gepest worden. Tegelijk is het normaal dat ouders van hoogsensitieve kinderen (Engelse link) steun nodig hebben bij de opvoeding van hun kinderen.

Hoe je kunt weten of je kind hoogsensitief is
Hoogsensitieve kinderen zijn intelligent en zeer creatief. In veel gevallen tonen ze een bijzondere belangstelling voor kunst.

De kenmerken van hoogsensitieve kinderen

De algemeen gebruikte term is HSP (Spaanse link), maar HSC (highly sensitive child) werd bedacht om hoogsensitieve kinderen aan te duiden. Hier zijn enkele van de kenmerken die ons kunnen helpen deze kleintjes te herkennen.

Ze zijn erg emotioneel

Ze ervaren emoties, zowel positieve als negatieve, met grote intensiteit en zijn niet bang om ze op elk moment te tonen. Deze eigenschap is gunstig, want hun denken is, meestal, positief, waardoor ze beter met ingewikkelde situaties kunnen omgaan.

Ze kunnen emotionele oververzadiging bereiken

Dit komt doordat hun zintuiglijke drempels lager zijn dan die van anderen, zodat ze meer prikkels waarnemen. Een van de negatieve aspecten van deze eigenschap is dat ze de neiging hebben last te hebben van angst en stress, want dit veroorzaakt neuronale overactivering.

Bovendien zijn het kinderen die zich meer dan anderen inleven en reflecteren, terwijl ze hun emoties voelen, soms op een ongecontroleerde manier.

Hun zintuigen zijn ontvankelijker en opener

De zintuigen van hoogsensitieve kinderen zijn veel meer ontwikkeld omdat ze zich op een stimulus of een onderwerp kunnen concentreren en het op een betere manier verwerken. Zo letten ze op kleine details die door andere jongeren onopgemerkt kunnen blijven. Dit heeft voor hen echter een nadeel, want ze kunnen niet lang lichamelijk contact houden of op één plaats stil blijven zitten.

Ze raken overweldigd in bepaalde omgevingen

Hoogsensitieve kinderen hebben de neiging geïrriteerd te raken op plaatsen waar veel lawaai is of te veel licht. Ook in drukte of als er te veel lawaai is, voelen ze zich versuft. In het algemeen zorgt dit ervoor dat ze afstand nemen op zoek naar een rustiger plek.

Hoogsensitieve kinderen zijn erg intelligent

Hoogsensitieve kinderen zijn zeer intelligent, zowel cognitief als emotioneel. Ze hebben een goed vermogen tot waarnemen, analyseren en nadenken en zijn zeer intuïtief, en ook creatief. Opgemerkt moet worden dat deze aspecten maken dat ze een neiging tot perfectionisme hebben, dus als iets niet goed gaat verschijnt er frustratie.

Hoe kan ik weten of mijn kind hoogsensitief is?

Een kind zit alleen in de speeltuin
Kinderen die hoogsensitief zijn, zijn gevoeliger voor hun eigen pijn en die van anderen In het algemeen zijn ze empathischer dan andere kinderen en hebben ze diepere reflecties.

Hieronder geven we je een reeks zinnen waar je met ja of nee op moet antwoorden. Als er 13 of meer positieve antwoorden zijn, heeft je kind meer kans hoogsensitief te zijn:

 1. Kan niet goed tegen grote veranderingen.
 2. Is snel opgeschrikt.
 3. Is een perfectionist.
 4. Als ze merken dat hun kleren nat of zanderig zijn, willen ze ze veranderen.
 5. Ze houden niet van grote verrassingen.
 6. Ze stellen veel vragen.
 7. Er is een voorkeur voor rustig spelen.
 8. Lijken een gedachtenlezer te zijn.
 9. Leert meer en beter van zachte correctie dan van hardhandig straffen.
 10. Stoort zich aan de naden van sokken of etiketten op kleren, naast andere details.
 11. Heeft een woordenschat die niet overeenkomt met zijn leeftijd.
 12. Merkt onmiddellijk het leed van anderen op.
 13. Heeft een grote gevoeligheid voor pijn.
 14. Stelt zeer diepe vragen.
 15. Voelt alles diep aan.
 16. Heeft een zeer geestig gevoel voor humor.
 17. Heeft een grote intuïtie.
 18. Voelt zich niet op zijn gemak op lawaaierige plaatsen.
 19. Heeft moeite met slapen na een dag van grote opwinding.
 20. Merkt zelfs de vaagste geur op.
 21. Neemt de meest delicate dingen waar. Bijvoorbeeld een voorwerp dat bewogen heeft of een verandering in het uiterlijk van een persoon.
 22. Als er geen vreemden aanwezig zijn, zijn ze op hun best.
 23. Overweegt de veiligheid voor ze iets doen dat hen in gevaar brengt.

Over een hoogsensitief kind kunnen we zeggen dat…

Hoogsensitieve kinderen bezitten bepaalde eigenschappen waardoor ze de dingen intenser waarnemen. Ze hebben echter evenveel recht als ieder ander om een leuke, liefdevolle, verantwoordelijke en aan regels gebonden jeugd te hebben. Een hoogsensitief kind kan ouders grote uitdagingen brengen, maar, zeker, ook veel voldoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.