Kinderen opvoeden: het eens zijn met je partner

Leren om het eens te zijn met je partner als het gaat om het opvoeden van kinderen kan een uitdaging zijn, een die je het beste samen onder ogen ziet.
Kinderen opvoeden: het eens zijn met je partner

Laatste update: 20 april, 2019

Wanneer een koppel besluit om ouders te worden en kinderen op te voeden, worden hun verhalen nog intiemer verweven. De manier waarop zij zelf opgevoed zijn wordt belangrijk, net als hun overtuigingen, angsten en wensen. Je kinderen opvoeden is iets dat je dus samen moet doen.

Eén van de grootste uitdagingen die een koppel echter ooit zal hebben is het eens zijn over het opvoeden van hun kinderen.

Kinderen opvoeden: mogelijke obstakels

Wanneer het tijd wordt om te besluiten hoe je kinderen het best opvoedt, komen koppels vaak terecht in één van deze twee scenario’s:

  • De ouders zijn het totaal niet met elkaar eens als het gaat om kinderen opvoeden. Soms zijn de ouders op totaal verschillende manieren opgevoed. Omdat ze het beste voor hun kind willen zijn ze vaak inflexibel en willen ze het doen zoals zij het in hun hoofd hebben. In deze gevallen hebben de partners moeite met de dingen vanuit het perspectief van de ander te zien.
  • Ze zijn het met elkaar eens, maar de ene ouder is toegeeflijker dan de ander. Deze situatie is vaak de reden voor ruzies tussen een koppel. Vaak zijn er regels afgesproken, maar is één ouder strenger dan de ander. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen zich onzeker voelen, omdat ze duidelijke en liefdevolle limieten moeten kennen om fysiek, intellectueel en emotioneel te ontwikkelen.

Wanneer kinderen gemixte signalen ontvangen en zien dat hun ouders ruzie maken, voelen ze zich alleen. Dit kan ervoor zorgen dat ze deze meningsverschillen in hun voordeel gaan gebruiken.

Strategieën om het eens te zijn hoe je kinderen opvoedt

Strategieën om het eens te zijn hoe je kinderen opvoedt

  1. Praat over de ervaringen die jij had tijdens je jeugd en het soort dat je nu wilt creëren nu je zelf een ouder bent. Je hoeft het niet op dezelfde manier als je ouders te doen. Je bent nu deel van een nieuw gezin en je moet een opvoedtechniek vinden waar jij comfortabel mee bent.
  2. Wees het eens over de grenzen die je wilt stellen voor je kinderen. Bespreek deze eerst in privé en vertel ze daarna aan je kinderen. Vertel ook welke gevolgen het heeft wanneer ze niet naar de regels luisteren.
  3. Wanneer één van de ouders een meningsverschil heeft met het kind, moet de ander zich erbuiten houden. Luister en wacht voor een kans om privé te praten. Als er meningsverschillen zijn, dan zijn die er maar. Probeer hierover te praten op een rustige manier en onthoud dat het welzijn van je kind een prioriteit is.
  4. Net als met kinderen, is het belangrijk dat je duidelijke grenzen hebt als het gaat om je partner. Jullie moeten beide de grenzen kennen.

Meer strategieën

  1. Geef je kinderen nooit de schuld. Kinderen lijden het meest wanneer ouders ruzie maken. Kijk eens door hun ogen en probeer niet je leven van vóór het ouderschap te idealiseren. Je kind is niet de reden dat jullie ruzie hebben.
  2. Laat je kinderen weten dat hun ouders alleen maar het beste voor hen willen. Laat ze weten dat jullie een team zijn, ondanks dat jullie het niet altijd met elkaar eens zijn. Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze kunnen rekenen op beide ouders en dat je je best doet om ze goed op te voeden.
  3. Het is niet het einde van de wereld wanneer je ruzie hebt waar je kind bij is. Maak gebruik van de situatie, ga zitten en analyseer de situatie. Dit zal je helpen om erachter te komen hoe je volgende keer moet handelen wanneer er weer een conflict is.
Ouders spelen met hun kind

Val niet ten prooi aan ego-gerelateerde ruzies. Het gaat uiteindelijk niet om het gelijk hebben of het winnen van een argument. Het gaat om het vinden van oplossingen en het eens worden over hoe je je kinderen opvoedt.

Je hebt genoeg visie en empathie nodig om nieuwe manieren te vinden die voordelig zijn voor het hele gezin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguirre Saez De Eguilaz, A. (2015). CLAVES PARA EDUCAR EN IGUALDAD. Qurriculum, n.28;
  • Ríos Garcís, A. L. (2013). Educar en valores, la solución a la violencia doméstica. El Heraldo.
  • Amor Pérez, N., & Díaz, M. V. (2013). La familia. Mendive, ISSN-e 1815-7696, Vol. 11, No. 3, 2013 (Ejemplar Dedicado a: Julio-Sept.), Págs. 291-307. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.