Je kinderen leren autorijden: is het legaal?

Kunnen ouders hun kinderen leren autorijden zonder sancties te krijgen? Zoals we hier zullen zien, wordt deze situatie niet door onze voorschriften beschermd en kunnen er juridische gevolgen zijn.
Je kinderen leren autorijden: is het legaal?

Laatste update: 28 januari, 2020

Veel ouders vinden het een geweldig idee om hun kinderen te leren autorijden. Ze kunnen het in hun eigen tempo doen. Ze helpen om zelfstandig te oefenen en wat geld te besparen, omdat ze niet veel lessen nodig hebben.

Dit gebeurt meestal voordat de kinderen zich aanmelden voor de rijschool of wanneer ze zich voorbereiden op het examen om het rijbewijs te behalen. Dit is wat bekend staat als begeleid rijden: de bestuurder heeft geen rijbewijs en doet dit onder verantwoordelijkheid en toezicht van een bestuurder met ervaring.

Is het echter legaal om je kinderen te leren autorijden? Het antwoord is nee. Wie het doet, pleegt een misdrijf tegen de verkeersveiligheid. Het is een misdaad en het heeft gevolgen. Hieronder zullen we enkele feiten bekijken om te weten wat de wet over deze situatie zegt en wat de sancties zijn.

Wat zegt de wet over het leren autorijden van een kind?

Wanneer ouders hun kinderen leren autorijden, zelfs in gebieden zonder verkeer of voetgangers, plegen ze een misdrijf. Het is volgens artikel 384 van het Wetboek van Strafrecht (in Spanje) een misdaad tegen de verkeersveiligheid. Check de wetgeving en richtlijnen voor het land waarin jij woont.

Het maakt niet uit of het een politieagent of een civiele bewaker is die een ouder en kind in die situatie betrapt. Er kan een beschuldiging tegen hen worden ingesteld en dat zal in de bijbehorende acties resulteren.

Als er geen incident of schade is geweest, dan wordt de straf gegeven voor het besturen van een auto zonder het bijbehorende rijbewijs.

Wie krijgt de sanctie?

Vrouw met autosleutel

Wanneer ouders hun kinderen leren autorijden en een lid van de politie of de burgerwacht houdt hen tegen, dan worden beide als betrokken bij de misdaad gezien. Dit betekent dat het kind een overtreding beging door zonder rijbewijs te rijden.

Op dezelfde manier maakt de ouder zich ook schuldig als degene die het voertuig levert. De aanwezigheid van een ouder moedigt het kind aan om te rijden zonder daartoe wettelijk in staat te zijn. Als het iemand anders is, geen ouder, die het kind leert autorijden, dan is de situatie hetzelfde.

Sancties voor autorijden zonder rijbewijs in Spanje

In dergelijke scenario’s is de straf meestal aanzienlijk. Het Wetboek van Strafrecht straft degenen die zonder rijbewijs rijden volgens de omvang van het misdrijf. De straf kan variëren van een gevangenisstraf van drie tot zes maanden, een dagelijkse boete voor een periode van 12 tot 24 maanden, of een taakstraf van 30 tot 90 dagen.

Daders worden bijna altijd gestraft met een combinatie van de laatste twee straffen die we hebben gezien. Als de bestuurder minderjarig is, dan is de financiële boete van toepassing op de wettelijke voogd van het kind.

De gevangenisstraf is gereserveerd voor ernstige gevallen waarin een ernstig ongeval heeft plaatsgevonden. Het kan ook worden toegepast wanneer de bestuurder en leerkracht, in dit geval ouder en kind, agressief gedrag vertonen tegenover de agenten die hen hebben aangehouden.

Waarom je kinderen leren autorijden geen goed idee is

Vader leert zoon autorijden

Naast het feit dat het een misdrijf is dat tot aanzienlijke straffen kan leiden, moet je ook rekening houden met het feit dat je kinderen leren autorijden om andere redenen ook niet zo een goed idee is. Om een andere persoon te leren autorijden, is het zelfs nodig om de bijbehorende certificering te hebben. Leraar zijn in een rijschool is niet eenvoudig.

De lesauto moet ook toereikend zijn. Dubbele pedalen zijn nodig, zodat de leraar de auto kan besturen of mogelijke gevaarlijke acties van de leerling kan corrigeren. Bovendien moet de lesauto gemakkelijk door andere bestuurders kunnen worden geïdentificeerd.

Zonder al deze voorzorgsmaatregelen kan het oefenen van autorijden gevaarlijk zijn en kun je een ongeluk krijgen. Zelfs als dit gebeurt in privé-gebieden of op plaatsen met weinig verkeer. Het is gevaarlijk om onnodige risico’s te nemen. Bovendien is de verzekering bij een ongeval niet aansprakelijk voor de schade.

Ten slotte kun je, wanneer je je kinderen leert autorijden, bepaalde ondeugden doorgeven die daarna moeilijk af te leren zijn. Je kunt er bijvoorbeeld aan wennen dat je je hand op de schakelbak houdt of je handen niet goed op het stuur plaatst.

Deze slechte gewoonten bedreigen niet alleen de veiligheid van de bestuurder. Ze kunnen ook een reden zijn om voor het examen te zakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.