Mijn hoogste prioriteit als moeder is mijn kind

Voel jij dat ook, dat sinds je kind geboren is hij de hoogste prioriteit is in je leven? De pijn die je voelde tijdens de bevalling was nog maar het begin, maar bovenal alles was het liefde op het eerste gezicht.
Mijn hoogste prioriteit als moeder is mijn kind
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Mijn hoogste prioriteit als moeder is en blijft mijn kind. Zijn gezondheid, zijn geluk en zijn welzijn. Er is niets in de wereld dat mij meer motiveert en mij laat vechten voor mijn kind.

Het moederschap zorgt ervoor dat ik door ga. Ook al tart het lot mij vaker dan niet, het houdt me niet tegen om door te gaan en mijn eigen kracht te meten. Zowel fysiek als emotioneel.

Er is geen pilaar die ik niet overeind kan houden en geen wapen dat ik niet kan hanteren als het erom gaat mezelf steeds weer bij elkaar te rapen, te vechten en vooruit te gaan.

Het doel in mijn leven is om een weg te banen waarop mijn kind veilig kan reizen, om hem het beste te bieden wat ik kan geven en om hem te leren om integer te zijn.

Mijn strategie is hem mijn liefde te bieden, hem te beschermen en hem te helpen wanneer hij mij nodig heeft.

Sinds hij geboren is, is hij mijn hoogste prioriteit als moeder.

Mijn tweede prioriteit als moeder

Prioriteiten als moeder 1

Ik gaf al eerder aan dat mijn eerste prioriteit mijn kind is. Alles wat te maken heeft met zijn emotionele en lichamelijke welzijn, is voor mij de grootste prioriteit als moeder.

Wat is mijn andere prioriteit als moeder?

Daarnaast ben ik zelf mijn andere grootste prioriteit geworden. Daarbij bedoel ik niet mijzelf als een onafhankelijk en egoistisch persoon. Maar ik, als moeder. Ik heb de behoefte om mijn tekortkomingen te veranderen. Ik moet ervoor zorgen dat mijn kind deze niet kopieert of dezelfde ervaringen krijgt wanneer wij samen zijn. 

Mijn tweede prioriteit bestaat eruit om intellectueel te groeien en kennis te vergaren. Op die manier kan ik in de toekomst zijn meest belangrijke vragen beantwoorden.

Mijn persoonlijke en emotionele ontwikkeling houd ik nauwkeurig bij.

  • Ik wil een vrouw zijn die weet hoe ze zich nederig en onbaatzuchtig kan gedragen. Een vrouw die zonder de apathie en de competitiedrang die tegenwoordig zo gewoon is in het bedrijfsleven, door het leven gaat. Zonder te vechten voor succes.
  • Ik moet leren om niet steeds over mijn schouder naar anderen te kijken. Niet enkel de mensen die me voorbij streven moet ik beschouwen als mijn gelijken.
  • Het is belangrijk dat mijn acties menselijker zijn. Ik moet luisteren naar de mensen waar ik mee praat, zonder ze mijn mening op te leggen. Wanneer ik het niet met ze eens ben wil ik dit met respect duidelijk kunnen maken. Het is niet nodig om anderen naar beneden te halen om op te vallen in de menigte.
  • Ik wil leren niet te liegen, geen wrok te koesteren en te vergeven. Negatieve gedachten moeten verleden tijd worden. Zo ook de negatieve mentaliteit, die me slecht over anderen laat denken. Altijd slaap ik met een oog open en verwacht ik het om bedrogen te worden. Zelfs door degenne die mij heel dicht bijstaan.

Daarom moet ik mezelf alvast gaan voorbereiden. Het zal nog jaren duren voordat ik een beter persoon ben, de moeder die mijn kind verdient. 

Mijn derde prioriteit als moeder

Nadat ik moeder werd, werd alles ingewikkelder. Voordat ik het leven schonk aan mijn kind, dacht ik dat ik klaar was voor de pijn van het persen om van hem te bevallen. Nu, na de geboorte, besef ik me dat die paar uren van weeën en pijn nog maar het begin waren.

Toewijding, moeite en consequent zijn. Dat zijn de principes die een moeder vooruit helpen. Deze presenteren zich pas wanneer het kind geboren is.

Dat gezegd hebbende, realiseerde ik me dat ik nadat ik moeder werd, niet alleen maar dingen heb opgeofferd. Ik merkte dat het liefde op het eerste gezicht was. Het was een totale overgave van mezelf aan iemand die mij nog nauwelijks kende.

Mijn derde prioriteit

Daarom is het mijn derde en laatste prioriteit, dat mijn kind weet dat ik zijn moeder ben. Ik ben degene die hem borstvoeding geeft, die hem knuffelt, in badje doet en voor hem zorgt.

Hij moet weten dat ik de enige op de wereld ben, die er altijd voor hem zal zijn. Een schouder om op te huilen, die een complimentje, vergeving of de aanmoediging geeft om door te gaan. Alles wat hij op welk moment, waar dan ook ter wereld nodig heeft. Ik zal er voor hem zijn.

Niemand in de wereld  kan me van gedachten doen veranderen of mij van dit pad dat ik voor mij heb afhouden. Ik zet me volledig in, met hart en ziel, voor deze top prioriteiten als moeder.

Mijn eerste, tweede en derde prioriteit als moeder is om door dik en dun te vechten voor de relatie met mijn kind, die begon op de dag dat hij geboren werd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.