Weet jij of je een schadelijke moeder bent?

Weet jij of je een schadelijke moeder bent?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 04 juli, 2018

Denk je dat je een schadelijke moeder bent? Ontdek het in dit artikel of je de kenmerken hebt.

Een schadelijke moeder is een vrouw die volgens afspraak tot het moederschap is gekomen, want zo is haar levensmanuscript geschreven en omdat dat van haar werd verwacht.

Ben jij een schadelijke moeder?

Veel moeders weten niet dat ze schadelijk zijn.

Het gedrag van deze schadelijke moeders is simpelweg te wijten aan bepaalde kenmerken in hun persoonlijkheid.

Het zijn meestal zeer dominante en sterke vrouwen die altijd dingen onder controle moeten hebben. Mensen die geloven dat het uiten van gevoelens een teken van zwakte is en dus de voorkeur geven aan het houden van emotionele afstand. Ze zijn ook narcistisch en egocentrisch.

Aan de basis van deze opvoedingsstijl ligt meestal veel onzekerheid, omdat deze stijl een manier is om te bevestigen en vertrouwen te winnen.

Moeder die haar kind weg duwt

De kenmerken van een schadelijke moeder

Schadelijke moeders zijn zij die een negatieve kijk op de wereld hebben. Ze kunnen destructief, te controlerend of te beschermend zijn. Dit heeft een negatief effect op de persoonlijke groei van een kind.

Ze zijn buitensporig controlerend

Meestal is een schadelijke moeder iemand die de behoefte voelt om alles onder controle te hebben in elk aspect van het leven. Op dezelfde manier proberen ze elk aspect van het leven van hun kinderen te beheersen.

Controle uitoefenen is hun manier om liefde en affectie voor anderen uit te drukken. Daarom zien ze hun opvoedingsstijl als positief en noodzakelijk voor hun relatie met hun kinderen.

Ze gebruiken manipulatie om hun doelen te bereiken

Wanneer hun kinderen proberen onafhankelijk te zijn, zijn deze moeders vaak beledigd.

Daarom veranderen of verbergen hun kinderen hun gedrag om te voorkomen dat hun moeder van streek raakt.

In veel gevallen doen hun kinderen uiteindelijk dingen die ze niet willen doen. Dit zorgt er weer voor dat ze wrok tegen hun moeder opbouwen, omdat ze emotioneel gechanteerd worden.

Cartoon moeder dochter omhelzing

Ze willen altijd het middelpunt van de aandacht zijn

Schadelijke moeders hebben tegenstrijdige verlangens.

Aan de ene kant willen ze dat hun kind slaagt in wat ze maar willen en dat ze al hun doelen bereiken. En aan de andere kant willen ze niet dat hun kinderen haar eigen prestaties overtreffen.

Aan de ene kant vertellen ze hun kinderen dat ze moeten triomferen in het leven en proberen alles te bereiken wat ze willen. En aan de andere kant zijn ze in het geheim bang dat ze niet langer het middelpunt van de aandacht zullen zijn.

Soms gebruiken schadelijke moeders de vermomming van verschillende ziekten en kwalen om altijd de aandacht van hun kinderen te hebben.

Ze gebruiken manipulatie en conflicterende argumenten om altijd hun zin te krijgen.

Ze zijn overdreven autoritair

Alles moet volgens hun criteria worden gedaan. Ze staan hun kinderen niet toe een andere mening of alternatieve ideeën te hebben.

Het is ook gebruikelijk dat ze hun mening geven over alles.

Dit leidt tot botsingen met het kind als ze zich beginnen te distantiëren van de relatie en een grotere onafhankelijkheid beginnen te vertonen.

Hoe kun je geen schadelijke moeder (meer) zijn?

Ten eerste moet je je realiseren dat je kunt veranderen.

Je zult moeten proberen de manier waarop je met je kind omgaat te veranderen. Probeer meer zelfbeheersing te bereiken, je sociale vaardigheden te verbeteren en probeer op een assertieve manier te communiceren in plaats van agressief te zijn.

“Hij die iets wil doen, zal manieren vinden om de middelen te vinden. Wie niets wil doen, vindt altijd een excuus ”
– Arabisch spreekwoord – 

Je moet ook deze kleine tips nooit vergeten:

  • Je bent een moeder, geen vriendin.
  • Concurreer niet met je kind.
  • Jij bent moeder, geen kind.
  • Je hoeft niet alles onder controle te hebben.
  • Gebruik geen emotionele chantage.
  • Luister.
  • Wees flexibeler.
  • Leer te lachen.
  • Wees kritisch naar jezelf.

Met behulp van deze tips geniet je meer van het leven en de mensen om je heen. Je zult ook merken dat je familie en vrienden ook meer van hun tijd met jou zullen doorbrengen.

Gefeliciteerd, je bent van een schadelijke moeder naar een meer liefhebbende moeder gegaan die het leven aangenaam maakt voor anderen. Je bent begonnen aan een intern proces van voortdurende verandering. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.