Hoe je kinderen kan leren om van zichzelf te houden

Kinderen leren om zelfvertrouwen te hebben, is een van de belangrijkste aspecten die zorgt voor een goede ontwikkeling. We zullen je nu enkele tips geven die je zullen helpen om dit te bereiken.
Hoe je kinderen kan leren om van zichzelf te houden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 februari, 2019

Kinderen leren om van zichzelf te houden, is een proces dat zich langzaam ontwikkelt, maar al vanaf de kindertijd kan beginnen. Het is een kwaliteit die kinderen kan helpen om beter te presteren op school, thuis en in persoonlijke relaties.

Het zelfvertrouwen van kinderen begint zich in de eerste levensjaren te ontwikkelen. In die zin zijn ouders de meest invloedrijke mensen in hun jeugd en spelen ze een cruciale rol in hun ontwikkeling.

Je bemoedigende woorden kunnen helpen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen, vooral wanneer ze verwijzen naar de specifieke inspanningen of vaardigheden van een kind.

Een positief zelfbeeld hebben is een van de beste geschenken die aan kinderen kan worden gegeven. Tegelijkertijd hebben kinderen met zelfliefde een positieve en realistische perceptie van hun capaciteiten nodig. Daarom is het erg belangrijk om hier zo snel mogelijk aan te werken.

We hebben een lijst opgesteld met de beste manieren om kinderen te leren een positief zelfbeeld op te bouwen. Aarzel niet om ze in de praktijk te brengen!

Manieren om je kinderen te leren om van zichzelf te houden

1. Moedig ze aan om te sporten

Moedig je kinderen aan om te sporten

De eerste manier om kinderen te leren van zichzelf te houden, is door ze aan te moedigen om deel te nemen aan sport of andere fysieke activiteiten. Sport helpt kinderen om hun zelfvertrouwen te vergroten en op te bouwen, omdat het ze in staat stelt om:

  • Doelen te stellen
  • Hun vaardigheden te verbeteren
  • Hun doelen te bereiken

Naast andere voordelen helpt het beoefenen van sport om ze hun sterke punten te laten herkennen en hun zwakke punten te accepteren.

Het overwinnen van een tegenslag in sport is ook een effectieve manier om vertrouwen op te bouwen. Als dat nog niet genoeg is, zullen kinderen die een sport beoefenen in vorm blijven. Ze leren om voor hun lichaam te zorgen, wat altijd zeer positief is en de zelfliefde bevordert.

2. Praat met ze en geef het goede voorbeeld

Met je kinderen over hun onderwijs praten is een goede zaak. In feite is het raadzaam om te praten over problemen of moeilijkheden die ze tegenkomen en waar ze aan moeten werken om ze met een grotere intensiteit te overwinnen.

Het is goed dat je kinderen je horen zeggen hoe je hun eigen sterke punten waardeert en tegelijkertijd hun zwakke punten erkent. Problemen oplossen stimuleert zelfliefde, dus zorg ervoor dat ze zien dat er altijd positieve punten zijn.

In deze fase moet je ook het goede voorbeeld geven. Je moet van jezelf houden voordat je je kinderen kunt leren om van zichzelf te houden. Je kunt dit gedrag vormgeven door jezelf te belonen en te prijzen als je de dingen goed doet.

Bovendien kun je ook je sterke en zwakke punten met je kinderen delen. Ze vertellen wat je doet om de meest uitdagende situaties te overwinnen.

Leer ze dat alle mensen moeten werken om een tegenslag te overwinnen. Het is de beste leerervaring die ze kunnen krijgen.

“Ouders zijn de meest invloedrijke mensen in hun jeugd en spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Je bemoedigende woorden kunnen helpen om hun vertrouwen te ontwikkelen.”

3. Bekritiseer niet

Kritiek die kinderen over zichzelf van andere mensen horen, hebben rechtstreeks invloed op hoe ze over zichzelf denken. In feite zijn negatieve woorden altijd schadelijk en demotiverend. Wanneer kinderen negatieve boodschappen over zichzelf horen, dan heeft dit direct invloed op hun zelfliefde.

Als je enkele gedragingen van je kinderen wilt corrigeren, dan zou je dit met geduld moeten doen en je richten op wat je wilt dat ze de volgende keer doen. Ideaal gezien zou je je moeten concentreren op hun sterke punten. Schenk aandacht aan wat ze goed doen om het waarde te geven.

Als je wilt dat je kinderen zich goed voelen over zichzelf dan moet je meer letten op hun sterke punten dan op hun zwakke punten.

4. Nieuwe dingen leren

Kind maakt een hartje

Ten slotte moet je in gedachten houden dat het leren van nieuwe dingen een van de beste ideeën is om de zelfliefde bij kinderen te bevorderen. Gezien het feit dat ze graag leren en dat de opties onbeperkt zijn, is het een goede manier om hun zelfvertrouwen te versterken.

Zelfs tijdens de kindertijd, genereert het leren vasthouden van een kopje of het zetten van hun eerste stappen een gevoel van beheersing en ongeëvenaarde prestaties.

Om deze reden moeten kinderen nieuwe dingen leren als ze ouder worden, zoals aankleden, lezen of fietsen. Over het algemeen is elke gelegenheid om concepten en vaardigheden te verwerven een goed moment om hun zelfliefde te laten groeien.

We raden aan dat als je je kinderen dingen leert doen, je ze in het begin altijd moet helpen. Daarna is het tijd voor ze om het zelf te proberen, fouten te maken, te leren en trots te zijn. De uitdagingen moeten altijd op hun niveau zijn.

Vergeet ten slotte niet dat het mogelijk is om je kinderen van zichzelf te laten houden, als je deze tips volgt en een liefdevolle opvoeding geeft.

Vergeet niet dat je rol als ouder erg belangrijk is. Je woorden van steun zijn dus noodzakelijk om de juiste ontwikkeling van je kinderen te waarborgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Macías Quintero, M. A. (2019). Yo soy el dueño de mi receta: libro de autoconocimiento y amor propio (Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/handle/1992/45040
  • Laporte, D. (2006). Autoimagen, autoestima y socialización: guía práctica con niños de 0 a 6 años (Vol. 58). Narcea Ediciones.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.