Hoe ik mijn kinderen kan vermaken terwijl ik thuis werk

Het kan ongetwijfeld erg stressvol zijn om thuis te werken met kinderen. Daarom gaan we uitleggen hoe je ze ondertussen kunt vermaken.
Hoe ik mijn kinderen kan vermaken terwijl ik thuis werk
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe kan ik mijn kinderen vermaken terwijl ik thuis werk? In de wereld van vandaag is het praktisch de norm geworden om thuis te werken. Nog niet zo lang geleden was het omgekeerde het geval, waarbij de meeste ouders buitenshuis gingen werken.

Hoewel deze nieuwe modaliteit haar voordelen heeft, heeft ze ook haar nadelen. Het veroorzaakt namelijk angst, stress en schuldgevoelens bij veel ouders van jonge kinderen. Want ook al zien ze hun kinderen nu meer, dit betekent niet dat ze meer tijd hebben om aan hen te wijden.

De grens vinden tussen werk en privé-leven is uiterst moeilijk. Vooral als kinderen voortdurend aandacht vragen en er geen goede organisatie tot stand gekomen is.

Het is niet gepast dat kinderen de hele werkdag TV kijken. Maar het is voor werkende ouders niet mogelijk om de hele tijd afgeleid te zijn om hen te vermaken en te verzorgen. De mentale belasting kan dus verlammend worden, en het is belangrijk een oplossing te vinden waar iedereen baat bij heeft.

9 manieren om mijn kinderen te vermaken terwijl ik thuis werk

Mensen die nog nooit thuis gewerkt hebben met hun kinderen thuis kunnen denken dat het niet zo ingewikkeld is om dat te doen. Maar de werkelijkheid is anders want ze vermaken tijdens een volledige werkdag is niet zo eenvoudig.

Jonge kinderen kunnen uren spelen, zolang je er fysiek en emotioneel voor ze bent. Want als je thuis werkt, ben je fysiek dichtbij, maar je hoofd is ergens anders. Je kinderen merken dit en vragen als gevolg meer aandacht.

Als kinderen ouder zijn, wordt hun gedrag waarschijnlijk erger als ze zich vervelen of niet weten wat ze moeten doen. In deze situaties komt nervositeit naar boven en ontstaan ruzies. Maar het is belangrijk dit scenario te vermijden.

Het is belangrijk een manier te vinden waarop kinderen zichzelf kunnen vermaken en tegelijk leren de werktijden van hun ouders te respecteren. Vooral als er maar één van hen overblijft om de hele dag voor de kinderen te zorgen.

Hier zijn wat tips om je te helpen je werkactiviteiten met je gezinsleven te verzoenen als je thuis werkt.

1. Stel doordeweekse routines vast

Hoe ik mijn kinderen kan vermaken terwijl ik thuis werk

Routines zijn essentiele hulpmiddelen voor gezinsorganisatie. Ze stellen kinderen in staat de dynamiek van het huishouden te begrijpen en te anticiperen op gebeurtenissen zonder overreageren op verandering.

Neem, voor je aan je werkdag begint, even de tijd om met je kinderen te praten en de dag van je gezin te organiseren. Alleen door te begrijpen wat er aan de hand is zullen ze in staat zijn met je samen te werken.

Je kunt een visueel schema opstellen dat duidelijk maakt wanneer activiteiten zullen worden uitgevoerd en welke daarvan ze alleen moeten doen.

Herinner ze eraan dat, hoewel je aan hun zijde zult zijn, je op een bepaald moment van de dag aandacht aan je werk zult moeten besteden.

2. Vraag ze mee te werken, zodat jij al je tijd aan hen kunt wijden

Als ze wat ouder zijn, kun je ze wat huishoudelijke klusjes geven. Bijvoorbeeld hun kleren opvouwen of hun kamer opruimen. Zo is het huis in betere staat en hebben ze met je samengewerkt om je later meer vrije tijd te geven.

Als ze de dingen goed doen en je werkschema respecteren, kun je ze aan het eind van de week belonen. Niet per se met materiële voorwerpen, maar met iets dat ze belonend vinden. Het kan hun lievelingsmaaltijd zijn, een familie-uitje, of iets dat je voor een speciale gelegenheid opzij hebt gezet.

3. Hoe ik mijn kinderen kan vermaken terwijl ik thuis werk: vermijd overbelasting met activiteiten die je aandacht opeisen

Als je op een dag een belangrijke gebeurtenis op je werk hebt, vermijd dan dat je je vastlegt op andere plannen met je kinderen. Beperk op die dag activiteiten die je toezicht vragen.

Een goed idee is om voor te stellen dat ze tekenen of schilderen terwijl jij werkt, of ze wat voor hun leeftijd geschikte puzzels aan te bieden. Het is ook een goed idee om op de klok de tijd aan te geven die ze aan die activiteit moeten besteden, zodat je later samen kunt genieten van een moment zonder verantwoordelijkheden.

Bouwspelletjes zijn ook een goede manier om je kinderen te vermaken terwijl je thuis aan het werk bent. Bovendien zullen ze plezier beleven aan het scheppen met hun fantasie en de tijd zal voorbij vliegen.

Een moeder werkt thuis terwijl haar kind huiswerk maakt

4. Samen huiswerk maken

Hoe vermaak ik mijn kinderen terwijl ik thuis werk? Een alternatief: maak samen huiswerk (in dezelfde ruimte, naast elkaar).

Huiswerk maken is hun verantwoordelijkheid. Als je ze laat profiteren van de tijd dat jij ook bezig bent om hun huiswerk te maken, levert dat kwaliteitstijd op tijdens en erna.

Ook als je in de buurt bent en ze hebben een vraag, ga er dan niet van uit dat het een afleiding is om ze uit de nood te helpen. Beschouw het als een vorm van respijt. Hen iets uitleggen geeft hen zekerheid en vertrouwen en vooral aanmoediging; de tijd die je investeert in het helpen van hen geeft jou meer tijd om je bezig te houden en je te concentreren.

5. Probeer de ‘pomodoro’ methode

Werk geconcentreerd gedurende 25 minuten en stop voor 5 minuten. Nadat je gerust hebt en je geest leeggemaakt hebt, ga je weer geconcentreerd aan het werk. Rust na vier blokken werk langere tijd uit.

Dit is een techniek om je werktijd te organiseren die goed rendeert en je in staat zou stellen je pauzes te besteden aan praten, je kinderen te begeleiden, hen te begeleiden bij sommige van hun opdrachten.

In feite zou het het beste zijn als je dezelfde patronen en intervallen van werk en rust zou delen, waardoor je veel beter met elkaar zou kunnen opschieten en wederzijds begrip zou krijgen.

6. Organiseer bijeenkomsten met hun vrienden of neven en nichten

Verveling en eenzaamheid zijn geen goede combinatie. Regel zo mogelijk van tijd tot tijd dat neven of nichten of een vriend of klasgenoot op bezoek komen om samen huiswerk te maken of gewoon te spelen.

Het plannen van de bijeenkomsten zorgt ervoor dat de mogelijkheden voor spel, studie, of recreatieve ontspanning beantwoorden aan een plan en een opvoedkundige strategie.

Bijvoorbeeld samen muziekinstrumenten instuderen, het maken van een bewerkelijke puzzel ondernemen, of het bestuderen van ingewikkelde onderwerpen als biologie of wiskunde.

Deze bijeenkomsten aan het toeval overlaten kan soms interessant zijn, maar soms ook averechts werken.

7. Organiseer wat nodig is om te knutselen

In het verlengde van het vorige idee houdt het voorbereiden van de uren van groei en emotionele ontwikkeling van de kinderen organiseren en plannen in.

Het plannen van schilderdagen, het maken van knutselwerkjes, of het uitvoeren van taken die constructie vereisen, moet beantwoorden aan eerder bedachte projecten.

Het is de bedoeling dat je kinderen begrijpen dat het beheren van tijdbronnen op een intelligente en consensuele manier voor iedereen gunstig is.

8. Nodig ze uit om een toneelstuk voor te bereiden

Bij de programmering van de vertrouwde activiteiten kunnen ze een uitnodiging aan familie en vrienden voorbereiden voor de première van een bekend toneelstuk. Deze artistieke inzet zal hen motiveren om voor de details te zorgen, van het bedenken van het toneelstuk tot het uitwerken van de kostuums en het toneel.

Inspecteer in je vrije tijd de vorderingen, geef je mening, stimuleer, en help hen het werkplan te volgen dat aan de tijden van de presentatie is aangepast. Laat de inzet gedeeld en vooral heel serieus genomen worden.

9. Organiseer een goede filmsessie

We hebben hierboven al gezegd dat televisie niet de beste optie is, maar dat wil niet zeggen dat je kinderen helemaal geen schermtijd kunnen hebben. Wat dacht je van het uitzoeken van lijsten met films? Ze kunnen thematisch zijn, klassiek, historisch… Er zijn vele mogelijkheden en het benaderen van auteurscinema zal voortreffelijke esthetische vruchten afwerpen.

Het is heel waarschijnlijk dat je kinderen met deze sessies vermaakt willen worden en zullen wachten tot je werktijd om thuis met kwaliteits-cinema te beginnen. Zet alles klaar, popcorn inbegrepen.

Gezelligheid tussen thuis werk en je gezin

Bedenk dat je door rustig op te voeden en ruzies en spanningen te vermijden, betere resultaten krijgt. Kinderen passen zich veel sneller aan routines aan dan volwassenen.

Maak gebruik van deze omstandigheid en leer ze om tijdens de werkdag met je samen te werken. Uit hun inspanningen zullen grote beloningen voortkomen, zoals het genieten van je exclusieve tijd met hen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.