Grenzen stellen voor 2-jarigen zorgt voor verantwoordelijke volwassenen

Veel ouders zien hun 2-jarige kinderen als te klein voor beperkingen. Het is echter belangrijk om vanaf een jonge leeftijd grenzen te stellen, zodat driftbuien geen voorkeursmethode worden om je zin te krijgen.
Grenzen stellen voor 2-jarigen zorgt voor verantwoordelijke volwassenen
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Geschreven door María José Roldán

Laatste update: 22 december, 2022

Het instellen van grenzen voor 2-jarigen is geen gemakkelijke taak. Het is normaal dat kinderen onafhankelijk willen zijn en proberen te doen wat willen op deze leeftijd. Bovendien denken ze dat driftbuien ervoor zullen zorgen dat ze krijgen wat ze willen. Daarom is het belangrijk om kalm te blijven en de situatie onder controle te houden.

Wanneer ouders regels en grenzen vaststellen, doen ze dat gedeeltelijk om te voorkomen dat hun kinderen altijd hun zin krijgen. Bovendien leren ze hen om zichzelf boven alles te waarderen en te respecteren.

Hoe gaan we met dit in gedachten om met het stellen van grenzen? En wat zijn de voordelen hiervan?

Wie is er verantwoordelijk voor het stellen van grenzen bij een 2-jarige?

Beide ouders zijn verantwoordelijk voor het  stellen van grenzen voor hun kinderen. Mama en papa moeten het eens zijn over de regels en de rest van het gezin informeren, zodat de regels worden nageleefd en gehandhaafd.

Houd daarom bij het kiezen van de grenzen die je vaststelt rekening met de mogelijkheden van elk kind.

7 trucs voor het instellen van grenzen bij 2-jarigen

Grenzen zijn een must om kinderen te laten weten hoe ver ze kunnen gaan bij ouders en andere familieleden.

Hieronder staan ​​enkele suggesties waarmee je rekening moet houden bij het vaststellen van regels voor je kleintje.

1.  Ouders moeten specifieke en concrete bevelen geven

Aangezien 2-jarigen geen abstracte berichten kunnen begrijpen, moet je uitleggen welk gedrag je van hen verwacht. Het is niet genoeg om te zeggen: “Gedraag jezelf” of “Zit rechtop”.

Je moet specifiek zijn over wat goed gedrag is of wat correct zitten eigenlijk betekent.

Grenzen stellen bij een 2-jarige

2. Spreek streng en rustig

Als je kind zich misdraagt, moet je uitleggen welke norm in overtreding is. Als je dat doet, zou je kalm moeten zijn en een serieuze toon moeten gebruiken.

Iets dat van pas kan komen, is door de regels op te schrijven en ze op te hangen op een plek die voor iedereen zichtbaar is. Het is duidelijk dat je gebruik moet maken van zichtbare weergaven van de regels zodat je 2-jarige het beter kan begrijpen.

Als een kind een regel overtreedt, is het goed om hem of haar aan de regels te herinneren, maar zonder te schreeuwen, omdat dit alleen maar tot slechter gedrag kan leiden.

3. Geef niet toe, zelfs niet als je kind boos wordt

Ouders moeten standvastig blijven wanneer het antwoord ‘NEE’ is en niet toegeven. Kinderen zijn vaak geneigd om te smeken, te huilen of zelfs uit te halen wanneer ze hun zin niet krijgen.

Als je kind erin slaagt je antwoord met dit gedrag te laten veranderen, dan zal hij het in de toekomst waarschijnlijk nog vaker gebruiken.

Als je echter vasthoudt aan de regels die je vaststelt, zal je kind deze in de toekomst waarschijnlijk meer respecteren.

4. Spreek je verwachtingen positief uit

Kinderen zijn meer geneigd om regels te gehoorzamen die op een positieve manier tot uitdrukking worden gebracht. In plaats van je kind te vragen niet te huilen, moet je hem vragen om met een kalme, zachte stem te spreken.

Stel dat je kind bijvoorbeeld een ander kind slaat. In plaats van te zeggen dat je kind niet moet slaan, zeg hem dan dat hij anderen moet behandelen met liefde en respect.

Vergeet niet dat je kind zijn taalvaardigheden nog steeds aan het ontwikkelen is en de woorden ‘nee’ en ‘niet’ nog niet volledig kan begrijpen.

5. Houd rekening met de specifieke persoonlijkheid van je kind

Je moet rekening houden met de persoonlijkheid van je kind en onthouden dat niet alle kinderen hetzelfde zijn. Sommige kinderen hebben een milde waarschuwing nodig, terwijl anderen meer strengheid nodig hebben om te gehoorzamen.

Als je kind de eerste keer niet gehoorzaamt, dring dan aan totdat hij het wel doet.

6. Ouders moeten een verenigd front zijn

Als een moeder iets verbiedt, moet de vader haar steunen en omgekeerd. Zo niet, dan zal het kind leren om niet te gehoorzamen, maar eerder naar de meer toegeeflijke ouder te kijken.

Dit creëert een verwarrende situatie voor het kind en brengt hem er vaak toe minachting voor de autoriteit van een of beide ouders te hebben.

7. Ontwikkel gewoontes

Gewoontes zijn erg belangrijk voor kinderen, dus we moeten ze vastleggen en ons eraan houden. Als je een etenstijd of bedtijd instelt, moeten deze gewoontes worden gehandhaafd.

Dit zal je kind helpen te weten wat te verwachten en wat er van hem verwacht wordt gedurende de dag.

Als je kleintje niet wil gaan slapen, moet je hem nog steeds naar bed brengen en hem uitleggen dat als hij niet genoeg slaap krijgt, hij morgen moe en slaperig zal zijn.

Baby die slaapt

Voordelen van het stellen van grenzen voor je 2-jarige

Wanneer ouders regels en grenzen stellen voor een kind, krijgen ze een aantal voordelen, waaronder de volgende:

  • Naarmate je kind groeit, zal hij het belang van het volgen van regels leren. Dit zal vooral belangrijk zijn in hun tiener- en volwassen jaren.
  • Het zal je kinderen verantwoordelijkheid leren.
  • Je kinderen zullen weten welke gedragingen en houdingen van hen worden verwacht en zij zullen een beter gevoel van goed en kwaad hebben.
  • Door regels te leren volgen, kan je kind een positief zelfbeeld ontwikkelen.

Tot slot, het stellen van grenzen voor 2-jarigen is noodzakelijk om gehoorzaamheid en verantwoordelijkheid te bereiken. Hoewel het ingewikkeld lijkt, is het van vitaal belang voor de ontwikkeling van je kind.

We hopen dat je je realiseert dat het veel eenvoudiger is dan je dacht. Voed je kind op met liefde en met grenzen en zij zullen je er zeker als volwassenen dankbaar voor zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.