Hoe reageer je op mensen die denken dat fysieke straffen noodzakelijk zijn

Hoe reageer je op mensen die denken dat fysieke straffen noodzakelijk zijn

Laatste update: 08 juli, 2018

Hoe moet je reageren op mensen die denken dat het nodig is om kinderen te slaan? Hoe rechtvaardig je dat je het niet eens bent met fysieke straffen?

In conversaties worden vaak ideeën uitwisseld over de educatie van jonge kinderen en opvoedmethoden.

Je moet weten hoe je tegen ouders of familieleden die vinden dat slaan de beste optie is bij het opvoeden kunt zegen dat je het hier niet mee eens bent.

De waarheid is dat we altijd op de verkeerde weg zijn als we voor geweld kiezen.

Een goede les die je aan je kinderen kan leren is dat agressief gedrag in geen enkele situatie rechtvaardig is.

Zelfbeheersing en goede argumenten zijn het meest effectief om conflicten te vermijden en om en goede oplossing te vinden voor problemen. Het is niet nodig om anderen slecht te behandelen om onszelf te bewijzen.

Stop en denk er een moment over na. Ben je beter als je iemand slaat? Het antwoord is NEE. En dat zal je ook NOOIT zijn.

Iemand die iets anders beweert toont alleen maar kwetsbaarheid en onzekerheid, die zo hevig is dat ze terugvallen op geweld. Een primitief en onintelligent middel.

Misschien heb je ouders horen praten over hoe ‘effectief’ het slaan van hun kinderen is.

Hoe erg het ook is, vaak vergelijken we ons met andere ouders en kunnen we hun geweld imiteren en toepassen bij ons thuis. We geloven dat we dan meer respect ontvangen en onze kinderen disciplineren.

“Het is duidelijk dat we het geweld en het gebrek aan liefde in onze samenleving kunnen verbeteren door de piramide van dominantie te vervangen door een cirkel van gelijkheid en respect.”
– Manitonquat –

Hier zijn een aantal belangrijke redenen die indruk maken op anderen als je het niet eens bent met het gebruik van fysiek geweld.

Gevolgen van het gebruik van fysieke straffen tijdens de jeugd

 • Tekortkomingen in de emotionele ontwikkeling. Een kind dat lijdt onder ernstige fysieke en emotionele straffen heeft een lager zelfvertrouwen, slechte concentratieboog, moeilijkheden bij het inleven in anderen, angst en depressie.
 • Goedkeuring van fysiek geweld als interactiemiddel. Agressief gedrag wordt vaak herhaald. Daarom gebruikt een fysiek mishandeld kind vaak geweld tegen andere mensen.
 • Het verhoogt de prikkelbaarheid en agressiviteit. Kinderen zijn niet oud genoeg om het verschil te zien tussen het onacceptabele gedrag dat de ouder wil stoppen en het geweld dat ze gebruiken om het te laten stoppen. Op korte termijn leidt deze reactie tot agressie.
 • Fysieke straffen gaan tegen het ontwikkelen van waarden en normen in. Wanneer een ouder een kind vraagt om zich goed te gedragen en ze toch gestraft worden als ze luisteren en op een gezonde manier communiceren, creëert dit een intern conflict bij het kind.

Aan de ene kant worden ze beoordeeld op hun slechte gedrag, maar de gebruikte straf is nog minder acceptabel.

Verward jongetje na fysieke straf

Hoe te reageren op mensen die het nodig vinden om een kind te slaan?

 • Het slaan van kinderen is geen goed voorbeeld. Als je ze slaat, leren ze om te slaan. Dit is vooral het geval als ze erg jong zijn en nog niet veel sociale regels kennen.
 • Kinderen nemen snel het gedrag over van de mensen die ze lief hebben en respecteren. Ze geloven dat wat jij doet het juiste is. Waarschijnlijk behandelt je kind andere kinderen zoals jij je kind behandelt.
 • Slaan verbetert slecht gedrag niet. Vaak zal het kind het gedrag vaker tonen wanneer hij ervoor geslagen wordt. Een kind dat negatieve aandacht krijgt voelt zich verdrietig en uit dat door zich slecht te gedragen.
 • Gewelddadige interacties zorgen voor woede bij kinderen en ouders. Hoewel kinderen blijkbaar zich gepast gedragen na het slaan, blijven zij de negatieve emoties bij zich dragen en dit verandert hen als het ware in een tijdbom. In een moment van enorme boosheid kan de ouder overmatige fysieke kracht gebruiken op het kind en dit zal voor altijd opgeslagen zijn in zijn emotionele geheugen.

Samenvatting

 1. Fysieke straffen hebben een negatief effect op het kind. Het zelfbeeld van een kind wordt gevormd door hoe hij denk dat anderen over hem denken. Het maakt niet uit hoeveel je je kind probeert te laten weten dat je van hem houdt, als je hem slaat zal het erg verwarrend voor hem zijn. Kinderen voelen zich erg zwak en hulpeloos wanneer zij geslagen worden en voelen zich alsof iedereen hun slecht kan behandelen.
 2. Fysieke straffen hebben een negatief effect op de ouders. Het verslechtert de band tussen de ouders en hun kinderen. Het zorgt voor een verwijdering omdat er een grote emotionele barrière en spanningen worden ontwikkelt tijdens het communicerenWellicht ook interessant voor jou
  Afwezige vaders: vijf eigenschappen
  Je bent mama
  Lees het op Je bent mama
  Afwezige vaders: vijf eigenschappen

  Dit artikel behandelt de belangrijkste eigenschappen van afwezige vaders. We bespreken ook hoe hun afwezigheid het welzijn van het kind beïnvloedt....