Wat voor type moeder ben jij?

Wat voor type moeder ben jij? Hier vind je een aantal soorten moeders en hun kenmerken. Blijf lezen!
Wat voor type moeder ben jij?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 27 december, 2022

Je hebt jezelf ongetwijfeld de vraag wel eens gesteld: Wat voor type moeder ben ik?” Het is eigenlijk een vraag voor je kinderen, maar ze zijn waarschijnlijk te jong om te beantwoorden. Sommigen van hen kunnen misschien nog niet praten, laat staan analyseren hoe je het doet. Nieuwe moeders leren nog steeds, en het is vrij moeilijk om zelf te analyseren.

Een moeder is de eerste persoon met wie we allemaal contact hebben, eerst in de baarmoeder en daarna in haar armen. Ze is de eerste persoon van wie we houden, en dus is ze de belangrijkste factor in onze emotionele ontwikkeling.

Als we ons kunnen identificeren met een type moeder, kan dit ons helpen ons te verhouden tot onze kinderen. We kunnen ook analyseren of het type moeder dat we zijn, het type is dat we echt zouden willen zijn of dat we ons moeten verbeteren.

Wat voor type moeder ben jij?

Stephen Poulter, een deskundige psycholoog op het gebied van familierelaties, wijst in zijn boek The Legacy of Mothers: The influence of their emotional inheritance in our lives (De erfenis van moeders:De invloed van hun emotionele nalatenschap in ons leven) op vijf categorieën die volgens hem de meerderheid van de moeders identificeren.

Een moeder leest met haar kinderen.

“Onze moeders kunnen onze eerste liefdeservaring zijn, maar afhankelijk van hun gedrag kunnen ze ons behoeftiger, angstiger, bozer of depressiever maken. Dit zijn eigenschappen die van invloed zijn op ons succes op het werk en in sociale relaties.”
-Stephen Poulter-

De overgrote meerderheid van de moeders heeft misschien een combinatie van deze vijf categorieën, maar er zal er zeker één prominenter zijn dan de rest. Als je je met een van deze categorieën kunt identificeren, kan dit nuttig zijn om de manier waarop we met onze kinderen omgaan te verbeteren.

Met welk type moeder identificeer jij jezelf?

We gaan elk van de vijf categorieën bekijken die Stephen Poulter (Engelse link) in zijn boek voorstelde. Welke type ben jij?

De perfectionistische moeder

Dit type moeder verkeert in een permanente staat van bezorgdheid en probeert haar kinderen te laten slagen in alles wat ze doen. Deze moeders willen te allen tijde een perfect gezin hebben. Daarnaast hechten ze veel belang aan een goede verschijning.

Als gevolg van dit type moeder kunnen we erop wijzen dat kinderen kunnen opgroeien met faalangst en weinig tolerantie hebben voor frustratie. Ook kunnen ze besmet raken met de bezorgdheid van hun moeder om succesvol te zijn. Het beïnvloedt ook hun relaties. Ze zouden kunnen denken dat niemand goed genoeg voor hen is.

Beroepsmatig zijn kinderen die opgroeien met dit type moeder over het algemeen zeer productief op het werk.

De beste vriendin-moeder, het meest voorkomende type moeder

Volgens Poulter (Engelse link) komt dit type moeder het meest voor. In tegenstelling tot het vorige type proberen deze moeders geen leiderschap uit te oefenen of grenzen te stellen. Ze hebben zelfs de neiging om met hun kinderen te feesten en hun kleding te dragen.

“Het is een typische houding van moderne ouders om geen normen te stellen. Maar kinderen hebben een moeder nodig, niet nog een vriendin.”
-Stephen Poulter-

Een van de problemen van dit type moeder, is dat het kind zich afgewezen, verlaten of zelfs ‘moederloos’ kan voelen.

De onvoorspelbare moeder

Meestal zijn ze angstig, bezorgd en controlerend. Ze hebben emotionele ups en downs die angst of depressie bij hun kinderen kunnen veroorzaken. Soms kunnen ze erg veeleisend en kritisch zijn over hun kinderen, waardoor ze een laag zelfbeeld kunnen ontwikkelen.

Als gevolg hiervan kunnen kinderen van dit type moeder problemen hebben om andere mensen te vertrouwen, zijn ze bang voor intimiteit in hun relaties en zijn ze vatbaar voor emotioneel overmatige reacties op kleine situaties.

De ik-eerst moeder

Dit type moeder verwijst naar degenen die hun kinderen op de tweede of derde plaats zetten.

“Deze moeder wil in het middelpunt van de belangstelling staan, ook al kost dat het welzijn van haar kinderen.”
-Stephen Poulter-

Een moeder die haar dochters knuffelt.

Meestal geven ze niet veel emotionele steun aan hun kinderen. Daarom ontwikkelen de kinderen geen mededogen of empathie voor anderen. Ook hebben ze de neiging om op te groeien met het gevoel superieur te zijn aan andere kinderen en zijn ze niet in staat kritiek te accepteren, compromissen te sluiten of problemen op te lossen. Aan de andere kant kan het de tegenovergestelde reactie veroorzaken, waarbij ze juist iemands goedkeuring nodig hebben om iets te doen.

De complete moeder

Dit type moeder is degene die een evenwicht weet te bereiken tussen alle typen. Dat wil zeggen, er is een balans tussen aandacht, overbescherming, kritiek en emotionele steun. Dit zou de ideale moeder zijn die het allemaal heeft.

“Begrijpende moeders weten hoe ze hun kinderen moeten begeleiden om te doen wat ze zouden moeten doen en te zijn wat ze zouden moeten zijn.”
-Stephen Poulter-

Dus, wat voor soort moeder ben jij? Je hebt de verschillende typen gezien die er zijn, en hopelijk heb je het type gevonden waarmee je je identificeert. Analyseer jezelf en zoek naar de dingen waarvan je denkt dat je ze verkeerd doet. Alles kan verbeteren en veranderen, dus als er iets is dat je niet leuk vindt, verander het dan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Poulter, S., & Merino Sánchez, M. (2010). El legado de las madres. Barcelona: Uran
  • Alegre, A. (2012). ¿Hay relación entre los estilos educativos de las madres y la inteligencia emocional de los hijos?. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 10(1), 5-33. https://www.redalyc.org/pdf/2931/293123551002.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.