4 tips om hooggevoelige kinderen te helpen

Kinderen met hoogsensitiviteit hebben heel bijzondere kwaliteiten, maar ze krijgen ook te maken met enkele uitdagingen waarbij ouderlijke ondersteuning essentieel is. We geven enkele tips om hooggevoelige kinderen te helpen.
4 tips om hooggevoelige kinderen te helpen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

We hebben de neiging om kinderen te zien als rusteloze, luidruchtige, actieve wezens die genieten van heldere, stimulerende omgevingen. Niet alle kinderen zijn echter hetzelfde. Voor kinderen met een hoge gevoeligheid kunnen deze omgevingen namelijk overweldigend zijn. In dit artikel geven we enkele tips om hooggevoelige kinderen te helpen.

Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft de toestand van hooggevoeligheid, die zowel volwassenen als kinderen treft – zowel jongens als meisjes. Omdat ze echter in de minderheid zijn, kunnen deze mensen zich erg onbegrepen voelen.

Hoge gevoeligheid is een erfelijke en aangeboren eigenschap die te wijten is aan een grotere ontwikkeling van het neurosensorische systeem. Om deze reden is het heel gebruikelijk dat hooggevoelige kinderen minstens één ouder hebben met dezelfde kenmerken. Het is essentieel voor hun welzijn om de behoeften van deze kinderen te begrijpen en hen te helpen hun capaciteiten te benutten.

De belangrijkste kenmerken van een hooggevoelig kind

Een moeder hurkt neer om met haar peuterdochter te praten, die er van streek uitziet.

Het is niet altijd gemakkelijk om een hooggevoelig kind te herkennen. Soms worden hun reacties aangezien voor wangedrag of bepaalde psychische stoornissen. Om deze reden zijn hier de belangrijkste kenmerken om in gedachten te houden om ze te herkennen:

  • Deze kinderen zijn gevoelig en empathisch, detecteren gemakkelijk de emoties van andere mensen en ervaren emotionele toestanden van grote intensiteit.
  • Ze kunnen zich overweldigd voelen in zeer stimulerende omgevingen (met overmatig kunstlicht, drukte en beweging). Om dezelfde reden hebben ze de neiging om te genieten van tijd alleen en meer ontspannen activiteiten.
  • Ze zijn perfectionisten en veeleisend, erg gevoelig voor kritiek en gemakkelijk gefrustreerd.
  • Hun huid kan overgevoelig zijn, dus ze kunnen bepaalde stoffen en kledinglabels niet verdragen.

Hooggevoelige kinderen helpen

Begeleiding en ondersteuning van ouders is essentieel voor hooggevoelige kinderen. Deze volwassenen moeten hen helpen zichzelf te begrijpen en hun gevoeligheid op een gepaste manier te beheersen. Om dit te bereiken zijn de volgende richtlijnen van belang:

Begrip

Hooggevoelige kinderen zijn in de minderheid en als gevolg daarvan kan hun manier van kijken naar en begrijpen van de wereld soms moeilijk te begrijpen zijn voor anderen. Vaak worden ze bestempeld als dramatisch, theatraal of overdreven, of wordt hun toestand gezien als een stoornis die moet worden opgelost. Dit persoonlijkheidskenmerk is echter volledig geldig.

Daarom is de eerste stap om een poging te doen om de perceptie van het kind te begrijpen, te accepteren en hun gevoelens te valideren, in plaats van ze belachelijk te maken.

Hooggevoelige kinderen helpen: emotionele intelligentie

Educatie in emotionele intelligentie is essentieel voor alle kinderen, maar vooral voor hooggevoelige kinderen. Ze moeten namelijk leren hun emoties te identificeren, ze te benoemen en ermee om te gaan, zodat ze niet onnodig lijden. Maar om je kind dit te leren, moet je eerst weten hoe je je eigen emoties en die van hen kunt herkennen en beheersen.

Wees vooral voorzichtig bij het corrigeren van je kind als het hooggevoelig is, omdat deze kinderen al erg kritisch en veeleisend van zichzelf zijn. Daarom kunnen jouw opmerkingen hun gevoel van eigenwaarde aantasten als je ze niet op een assertieve manier uitdrukt.

Stimuli en omgevingen beheersen om hooggevoelige kinderen te helpen

Het doel is niet om het hooggevoelige kind te ‘repareren’ en het zich aan te passen aan de manier waarop iedereen is, maar om hun eigenschappen en kenmerken te respecteren. Dus als je merkt dat je kind wordt overweldigd door bepaalde ruimtes, zoals winkelcentra, probeer dan zo min mogelijk tijd te blijven en vergezel hen om meer buitenactiviteiten te doen.

Tegelijkertijd, als ze zich meer op hun gemak voelen bij stille taken of met tijd alleen doorbrengen, geef ze dan die ruimtes. Niet alle kinderen hoeven te voetballen of turnen; misschien zijn kunst of yoga aantrekkelijker en voordeliger voor hen.

Een kleine jongen die yoga-oefeningen uitvoert.

Ontspanningstechnieken

Deze kinderen kunnen zich angstig of overweldigd voelen als ze worden geconfronteerd met emotionele intensiteit. Het kan voor hen dus erg nuttig zijn om enkele eenvoudige technieken te kennen om hun opwinding te reguleren. Diep ademhalen, meditatie of mindfulness kunnen nuttige alternatieven zijn.

De voordelen van het hooggevoelige kind

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat een hoge gevoeligheid geen nadeel is. Het is waar dat het op bepaalde momenten moeilijk voor het kind kan zijn om ermee om te gaan, maar het brengt ook zeer speciale en voordelige eigenschappen met zich mee. Deze kinderen zijn creatief, fantasierijk, diep, reflectief en empathisch. Dit kan hen voordelen opleveren op persoonlijk en sociaal vlak. Dus waarom zou je deze sterke punten niet erkennen en versterken? Dit zal ook helpen om het gevoel van eigenwaarde en het zelfbeeld van het kind te versterken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and behavior4(4), 580-594.
  • de Beijl, K. Z. (2019). Niños con alta sensibilidad: Cómo entenderlos y ayudarlos a transformar sus diferencias en fortalezas. La Esfera de los Libros.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.