Sleutels om dwangmatig kopen bij kinderen te vermijden

Het vermijden van koopdrang of dwangmatig winkelen bij kinderen is tegenwoordig een moeilijke taak. Reclames zijn een constant bombardement, waar je ook kijkt, en het bereiken van de jongste doelen is gemakkelijker dan ooit. Dus hoe kunnen we het vermijden?
Sleutels om dwangmatig kopen bij kinderen te vermijden
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 22 december, 2022

Dwangmatig kopen bij kinderen is een steeds vaker voorkomend probleem in ontwikkelde landen. Het is algemeen bekend dat elke activiteit die we dwangmatig uitvoeren schadelijk is. Dus, hoe kunnen we de koopdrang bij kinderen vermijden? Wat zijn de sleutels om deze gewoonte te voorkomen?

Reclames rond de feestdagen verergeren het dwangmatig kopen

Rond de feestdagen neemt de koopdrang bij kinderen nog meer toe, als dat al mogelijk is. Er komen zoveel berichten op ons af die massale consumptie promoten. Dit bombardement komt niet alleen van de media – zoals tv en internet – maar ook van familieleden en schoolvrienden.

De boodschap – impliciet of expliciet – vult ons met de overtuiging dat we moeten blijven kopen, of dat nu nodig is of niet. Vooral tijdens de feestdagen zijn kinderen het grootste doelwit van reclamecampagnes. Bijna alle televisiereclames richten zich namelijk op deze groep en trekken hun aandacht.

De feestdagen zijn zonder twijfel een van de mooiste tijden van het jaar. Het is een seizoen vol familiefeesten, feestelijke muziek, oude herinneringen en heerlijk eten. Maar de feestdagen hebben ook hun keerzijde, omdat ze de neiging hebben ons een slaaf te maken van het consumentisme. Onze samenleving als geheel is echt het slachtoffer geworden van dwangmatig kopen.

“Reclames proberen onze zintuiglijke verlangens te stimuleren en luxe in noodzakelijke dingen om te zetten, maar het versterkt alleen de innerlijke ellende van de mens. De zakenwereld is erop uit om een honger te creëren die zijn spullen nooit kunnen stillen, en dus draagt ​​het bij aan de frustraties en gebroken geest van onze tijd. ”
– Fulton J. Sheen –

Meisje in een speelgoedwinkel

Geboren om te winkelen

Koop me dit, koop me dat, ik wil dit, ik wil dat, ik wil, ik wil, ik wil… Als je een ouder bent, dan ben je waarschijnlijk maar al te bekend met deze woorden, je hoort ze meerdere keren per dag .

Kinderen zijn tegenwoordig gewend om alles en nog wat te krijgen waar ze om vragen, ook als ze het niet nodig hebben. Beetje bij beetje raken ze verslaafd aan winkelen, en het wordt steeds moeilijker om hen te behoeden voor het dwangmatig kopen.

Auteur David Buckingham behandelt de kwestie in zijn boek Childhood and Consumer Culture. Hij stelt dat de grootschalige productie van goederen (boeken, speelgoed, spelletjes, enz.) die rechtstreeks op kinderen gericht zijn, teruggaat tot de 18e eeuw (PLUMB, 1982). Handleidingen, speelgoed en kleding voor de kinderen van de adel en de rijke bourgeoisie bestonden echter al in de 16e eeuw (LUKE, 1989).

Kinderen als potentiële markt draagt bij aan het dwangmatig kopen

De ontwikkeling van een consumentencultuur onder kinderen versnelde enorm rond het midden van de 19e eeuw. Dit ging hand in hand met de opkomst van nieuwe post-romantische ideeën over de kindertijd zelf.

Dus kinderen kregen eindelijk erkenning als een aparte groep. Als groep werden ze als speciaal, puur en onschuldig beschouwd en hadden ze beschermende zorg nodig. En tegelijkertijd werden ze ook een potentiële markt.

Tot op heden is de wereld niet gestopt met het exploiteren van deze potentiële markt. En hoewel dit geen recent fenomeen is, is het waar dat marketingstrategieën steeds agressiever worden. We zijn op een punt gekomen dat kinderen alles willen kopen wat ze zien en, wat erger is, uiteindelijk ook alles kopen wat ze in de media zien.

“Consumentisme is de personificatie van hebzucht en mensen realiseren zich niet dat je dood kunt gaan aan hebzucht, net zoals je kunt sterven voor nationalisme. Het drijft iemand ertoe om te hard te werken, meer geld te willen en meer te consumeren. Men is geconditioneerd om te denken dat men zonder consumptiegoederen niemand is. ‘Ik koop daarom besta ik’ is de slogan van de moderne tijd. ”
– De Dalai Lama –

Meisje in een kledingwinkel

5 sleutels om dwangmatig kopen bij kinderen te voorkomen

Hieronder geven we enkele richtlijnen aan die je kunt gebruiken om je kinderen over verantwoord consumeren te leren. Op deze manier kun je hen helpen beschermen tegen de ongezonde gewoonten van dwangmatig kopen:

  • Het is belangrijk om kinderen het verschil te leren tussen wat ze nodig hebben en wat ze gewoon willen. Je kunt vragen stellen zoals: “Waarom denk je dat het nodig is?“, “Wat doe je om het te gebruiken?”, “Heb je het nodig om een ​​specifieke taak uit te voeren?”
  • Het is goed om ze te leren hun eigen geld te beheren. Kinderen moeten leren om geld te sparen, want als ze alles wat ze hebben in één keer uitgeven, hebben ze later geen geld meer. Ze een spaarpot geven is een goed idee. Op die manier kunnen ze, in plaats van dat ouders alles voor hen kopen, sparen om dingen te kopen die ze echt willen.
  • Niets geeft meer voldoening dan zien hoe onze eigen inspanningen vruchten afwerpen. Kinderen moeten begrijpen dat geld niet aan een boom groeit en niet gemakkelijk te verdienen is. Een manier om ze dit te leren, is door ze te betalen voor bepaalde taken in huis (buiten hun normale taken).
  • Leer voorwerpen te recyclen en te hergebruiken die hun oorspronkelijke doel niet meer dienen of niet meer in gebruik zijn. Vervang, indien mogelijk, in de winkel gekochte objecten door handgemaakte goederen. Kinderen de kans geven om hun eigen speelgoed te maken, is vanuit veel perspectieven nuttig.
  • Help hen om te begrijpen hoe advertenties werken. Kinderen moeten beseffen hoe fabrikanten en reclamebureaus trucs gebruiken om bepaalde producten te verkopen. Deze kennis helpt kinderen dieper te graven dan wat ze in een advertentie zien. Ze zoeken meer informatie en maken weloverwogen keuzes bij het doen van aankopen.

Tot slot

Door het bovenstaande advies op te volgen, kun je je kinderen helpen beter geïnformeerde en verantwoordelijke consumenten te worden. Bovendien zullen je kinderen leren waarderen wat ze hebben en worden ze minder verkwistend met hun geld en bezittingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Buckingham, D. (2013). La infancia materialista. Crecer en la cultura consumista. Ediciones Morata.
  • Freitas, A. A. F., & Apolônio, L. P. M. (2015). Nascidos para comprar: notas sobre o consumismo infantil. Zero-a-Seis17(32), 210-223.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.