Met prepubers over seks praten, hoe doe je dat?
Wanneer kinderen vragen stellen over seks, dan zou dit geen reden tot ongerustheid hoeven zijn. Bovendien zal vóór het begin van de puberteit met prepubers over seks praten hen helpen om een gezonder beeld van seksualiteit te krijgen. Met dit in gedachten, is dit artikel bedoeld om ouders te helpen om met de seksuele voorlichting van hun prepubers om te gaan.
Seksualiteit definiëren
Het Better Health Channel stelt: “Seksualiteit gaat over je seksuele gevoelens, gedachten, aantrekking en gedrag ten opzichte van andere mensen. Je kunt andere mensen fysiek, seksueel of emotioneel aantrekkelijk vinden, en al die dingen maken deel uit van je seksualiteit. ”
Met andere woorden, seksualiteit is de manier waarop individuen genot uitdrukken, communiceren, voelen, geven en ontvangen. Dit kan met woorden of door de vijf zintuigen van het lichaam.
Bovendien is de manier waarop iemand seksualiteit uitdrukt en ervan geniet voor elk individu uniek. Het hangt van iemands persoonlijkheid en culturele context af.
Met prepubers over seks praten is de verantwoordelijkheid van een gezin
Wanneer we er aan denken om met prepubers over seks te praten, dan is het beeld dat we ons meestal voorstellen dat van een schoolles voor seksuele voorlichting. De Society of Pediatrics and First Aid of Extremadura, Spain (SPAPEX) geeft echter een ander beeld.
Volgens SPAPEX zouden ouders de belangrijkste leraren van hun kinderen moeten zijn als het gaat om seksualiteit.
Met andere woorden, het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de school om seksuele voorlichting te geven. Het is eerder ook de verantwoordelijkheid van het gezin en zelfs nog meer. Kortom, seksuele voorlichting moet gericht zijn op het leren om hun seksualiteit op een gezonde manier tot uitdrukking te brengen.
Om dat echter mogelijk te maken, staan kinderarts Mercedes Reymundo en huisarts Maria Teresa Peinado op het voeren van een dialoog. Ouders moeten nooit proberen om de vragen te vermijden die hun kinderen hen over seks stellen.
“Als we vragen vermijden en niet reageren of met leugens reageren, dan moeten we niet klagen wanneer kinderen hun ouders niet meer vertrouwen en tijdens de puberteit niet naar ons willen luisteren.”
– Maria Teresa Peinado en Mercedes Reymundo –
Tips om op een gezonde manier met prepubers over seks te praten
- Begin je gesprekken met hen op een natuurlijke en eerlijke manier. Vanaf een jonge leeftijd er over praten zal de weg voor toekomstige gesprekken vrijmaken wanneer kinderen midden in de puberteit zitten. En nog belangrijker, het helpt hen ook om een positieve en gezonde visie op seksualiteit te verwerven.
- Praat niet met hen over dingen die ze nog niet moeten weten. Dit betekent eerst naar je kinderen luisteren om te weten wat zij precies moeten weten. Het helpt je ook om te beoordelen hoeveel informatie ze al hebben en of deze informatie juist is.
- Leer ze dat seksualiteit iets natuurlijks is. Pak het probleem van masturbatie bijvoorbeeld op een natuurlijke manier aan en leer ze dat het niet iets is waar ze zich voor moeten schamen. Leg uit dat dit een privéactiviteit is die veel mensen kiezen en besluiten om er vrijwillig aan deel te nemen. Leg ook uit wat het is.
Meer tips om met prepubers over seks te praten
- Praat op een respectvolle manier met prepubers over seks. Kinderen moeten leren om hun seksualiteit uit te drukken op een manier die hen gelukkig maakt, maar tegelijkertijd respect voor anderen toont. Leer hen dat seks een intieme activiteit is, maar deel uitmaakt van het privéleven van een persoon.
- Kinderen moeten zich op hun gemak voelen en vol zelfvertrouwen met je over seksualiteit kunnen praten. Op die manier weten ze dat ze naar je toe kunnen komen als ze twijfels hebben en zich niet hoeven te schamen.
- Beide ouders moeten bij de seksuele voorlichting van hun kinderen betrokken zijn. Iedereen zou aan gesprekken over seksualiteit moeten deelnemen. Tegelijkertijd moeten kinderen begrijpen dat over dit onderwerp praten een goede zaak is.
“Een klimaat van vertrouwen stelt kinderen in staat om ons te vertellen wat ze ons moeten vertellen zonder angst te voelen.”
– Graciela Hernández en Concepción Jaramillo –
Kortom, het is uiterst belangrijk om voorafgaand aan de puberteit met prepubers over seks en seksualiteit te praten. Op die manier leren ze over gezondheid en respect, niet alleen op school, maar ook thuis. Het is daarom van fundamenteel belang om een klimaat van vertrouwen te creëren waarin je kinderen zich vrij voelen om zich vanaf jonge leeftijd openlijk te uiten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hernández, G. y Jaramillo, C. (2006). La educación sexual de niñas y niños de seis a doce años. Guía para madres, padres y profesorado de Educación Primaria. Ministerio de Educación y Ciencia y Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. CIDE.
- Peinado, M.T. y Reymundo, M. (s.f.). Consejos para padres sobre educación sexual. Consejos de Salud. Spapex. Recuperado de: https://www.spapex.es/psi/educacion_sexual.pdf