Hoe kun je zelfverbetering bij kinderen bevorderen?

Mis deze tips in het volgende artikel niet, die je zullen helpen te leren hoe je zelfverbetering bij kinderen kunt bevorderen.
Hoe kun je zelfverbetering bij kinderen bevorderen?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

We zouden allemaal een goed ontwikkeld gevoel van zelfverbetering moeten hebben. Dit gevoel zorgt ervoor dat we onszelf willen verbeteren zonder met iemand te moeten wedijveren, maar in plaats daarvan proberen onze eigen persoonlijke uitdagingen te overwinnen. Om deze reden gaan we uitleggen hoe je zelfverbetering bij kinderen kunt bevorderen.

Om een goed gevoel van eigenwaarde te hebben, is zelfverbetering, het kunnen tolereren van frustratie en het zich bewust zijn van het belang van leren van fouten van fundamenteel belang. Op deze manier kunnen kinderen, zowel in hun heden als in de toekomst, beter omgaan met de problemen die zich in hun dagelijks leven kunnen voordoen.

Hoe eerder je aan zelfverbetering begint te werken, hoe gunstiger het zal zijn voor het leven als geheel. Het wekt namelijk positieve gevoelens op en is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Ze zullen zich geliefd voelen, ze zullen een gezond gevoel van eigenwaarde hebben en bovendien de voldoening ervaren om dingen goed te doen. Kortom, het worden gelukkigere en zeer productieve kinderen!

Van jongs af aan leren

Een klein meisje dat een cape en masker draagt en met haar vuist een brekende bal verplettert.

zullen ze voldoende gemotiveerd zijn om met een goede instelling meer dingen te blijven leren.

Het zelfvertrouwen dat ze krijgen is net zo belangrijk als de vaardigheden die ze leren om beter te kunnen functioneren in de samenleving. Leren van fouten is het verstandigste leren dat iemand kan hebben om in de toekomst te verbeteren met nieuwe en versterkte vaardigheden.

Leer je kinderen zelfverbetering

Maar hoe kun je zelfverbetering bij je kinderen bevorderen? Let op, want hieronder gaan we enkele van de belangrijkste tips uitleggen waarmee je rekening moet houden bij de dagelijkse opvoeding van je kinderen.

Heb vertrouwen in jezelf

Wees een goed rolmodel door vertrouwen toe te passen. Laat je kinderen zien dat je vertrouwen hebt in jezelf en je vaardigheden. Als iets de eerste keer niet werkt, is het goed! Je leert van wat je niet goed deed en je probeert het opnieuw. Dat doorzettingsvermogen en de gretigheid om te verbeteren door te leren, zijn belangrijke voorbeelden die we voor onze kinderen kunnen stellen.

We moeten niet doen alsof we perfect zijn, want dat zijn we niet. We moeten gewoon onze angst beheersen als er iets misgaat en ons concentreren op de positieve aspecten. Op die manier kunnen we het de volgende keer betere doen.

Niemand is perfect

Zoals we hierboven net vermeldden, is niemand perfect. Dit is een goede zaak. Je kinderen moeten begrijpen dat niemand van hen verwacht dat ze perfect zijn. Verre van! Daarom is het essentieel om te weten hoe je goed kunt reageren op de teleurstellingen en frustraties die zich in het dagelijks leven kunnen voordoen.

Daarom mogen we in geen geval boos worden omdat we fouten maken, maar er juist van leren. Fouten zijn namelijk onze leraren! Wees dus niet bang om te falen. Falen is normaal en het leven zit vol obstakels; wat je moet weten is om ze te overwinnen met kalmte en doorzettingsvermogen.

Laat je kinderen fouten maken om zelfverbetering bij hen te bevorderen

Als ouder is het normaal dat je je kinderen wilt beschermen tegen alle tegenslagen van het leven. Dat zou het voor hen echter alleen maar moeilijker maken om een volwaardig leven te leiden. Dus, net zoals je niet boos moet worden over fouten, moet je je kinderen ook laten falen, zodat ze ook van hun eigen fouten kunnen leren.

Voor kinderen is het zelfs een geweldige manier om hun leren aan te moedigen door middel van vallen en opstaan. Als ze ergens niet in slagen, moeten ze beseffen dat morgen weer een dag is en dat het leven doorgaat. Daarom is het het beste om je op hun inspanningen te concentreren, zodat de consistentie niet afneemt naarmate ze ouder worden.

Een moeder die iets uitlegt aan haar jonge zoon.


Goede probleemoplossing aanmoedigen

Het is ook essentieel om kinderen te leren hoe ze hun problemen kunnen oplossen. Begeleid ze bij het onder controle houden van hun activiteiten, maar red ze niet bij de eerste tegenslag die ze tegenkomen.

Als je denkt dat je kind een probleem heeft, vraag hem dan wat hij eraan wil doen. Laat hem verschillende opties zien voor het geval hij zich emotioneel geblokkeerd voelt. Uit deze opties moet je de meest geschikte kiezen en met hem praten over het feit dat alle problemen vanuit verschillende perspectieven kunnen worden bekeken en dat er verschillende oplossingen kunnen worden gevonden. We moeten gewoon die oplossing kiezen die het beste bij ons past.

Kortom, er zijn altijd nieuwe mogelijkheden om te verbeteren en je moet gewoon een open geest hebben om ze te vinden. Het is een manier om onze kinderen vanaf jonge leeftijd in staat te stellen hun passie te vinden, zowel in de dingen die ze al weten, als in de nieuwe vaardigheden die ze nog moeten leren. Moge ze ze nooit nieuwe doelen missen! Wellicht ook interessant voor jou

Mam, dit is wat ik echt van je wil leren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mam, dit is wat ik echt van je wil leren

Mama, ik wil je uit het diepst van mijn hart bedanken voor alles wat je voor me doet. Je maakt je zorgen om mijn toekomst en daarom ben je zo betro...  • Morató García, A. (2020) Creo en ti: 6 cuentos cortos para ayudarnos a tomar buenas decisiones. Editorial: Independiente.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.