Gebruik de klusjes-methode om je kinderen te laten meehelpen
“John, kun je je bed opmaken?”; “Pieter, kun je de tafel dekken?”; “Tameka, heb je je kamer al opgeruimd?” We hebben allemaal wel eens te maken gehad met deze dagelijkse strijd in ons huis. We weten dus hoe moeilijk het is om onze kinderen zover te krijgen dat ze hun klusjes doen. Door de klusjes-methode te gebruiken kun je deze gewoonten echter al op jonge leeftijd tot stand brengen.
Wil je dat je kinderen verantwoordelijk zijn, autonoom en een goed gevoel van eigenwaarde hebben? De klusjes-methode kan je daarbij helpen. Deze methode zal namelijk van jongs af aan goede gewoonten kweken. Bovendien zal het hun betrokkenheid thuis sterk verbeteren. Blijf lezen om meer te weten te komen!
De klusjes-methode gebruiken
Telkens als we onze kinderen vragen om bepaalde taken te doen, klagen ze, zeggen ze nee, en raken ze van streek. Ze zullen ons vaak zeggen dat ze het te druk hebben. We weten echter allemaal dat de meeste kinderen niet graag klusjes doen. Ze houden er niet van verplicht te worden werk in en rond het huis te doen.
Maar als ze bij hun vrienden over de vloer komen, gebeurt er iets verrassends. Zij zijn degenen die het meest helpen. De ouders van hun vrienden zeggen dan: “Wat heb je toch een geweldige zoon! Hij hielp de tafel afruimen zonder dat iemand hem dat vroeg! Hij heeft ons zo goed geholpen.” Op dat moment begin je je af te vragen of ze het eigenlijk wel over jouw kind hebben.
Als ouders moeten we er daarom voor zorgen dat onze kinderen begrijpen dat we in een maatschappij leven waar iedereen verantwoordelijkheden heeft. Ze moeten niet alleen verantwoordelijk zijn voor het netjes houden van hun eigen kamer, maar ze hebben ook een aantal verantwoordelijkheden rond de rest van het huis. Iedereen moet samenwerken om voor het huis te zorgen.
Hoe verbetert de klusjes-methode het gevoel van eigenwaarde?
Als kinderen verantwoordelijkheden en klusjes hebben en weten wat ze moeten doen om te helpen, voelen ze zich nuttig rond het huis. Daardoor zijn ze trots op hun daden en wordt hun gevoel van eigenwaarde beter. Bovendien zullen kinderen met een hoog gevoel van eigenwaarde het in alles beter doen.
Sleutels tot effectief gebruik van de klusjes-methode
Als je wilt dat de klusjes-methode werkt, moet je een paar dingen in gedachten houden:
Klusjes moeten aangepast zijn aan de leeftijd
De klusjes die je je kinderen toewijst, hangen af van hun leeftijd. Als je meerdere kinderen van allemaal verschillende leeftijden hebt, kun je ze niet vragen allemaal evenveel klusjes te doen.
Houd een familiebijeenkomst zodat je de klusjes kunt organiseren
Je moet een familiebijeenkomst houden waarbij alle leden aanwezig zijn. Tijdens die vergadering kun je elk kind vertellen wat zijn of haar klusjes zullen zijn. Op die manier laat je zien hoe belangrijk deze klusjes voor je kinderen zijn. Zo werken jullie allemaal samen om te beslissen wie wat doet.
Je moet je klusjes regelmatig veranderen
Om de zoveel tijd moet je veranderen wie welk klusje doet. Je kunt ze elk seizoen veranderen, of de verandering per kwartaal doorvoeren.
Op die manier weten je kinderen wanneer ze een nieuwe klusjes-opdracht hebben. Bovendien, als je merkt dat een van je kinderen zijn klusje niet doet, of het slecht doet, kun je hun klusjes eerder veranderen.
Doe hun klusjes niet voor hen
Als het klusje van je kind is om hun bed op te maken, en ze doen het niet, moet je het niet voor hen doen. Op die manier krijgen ze, als ze naar bed gaan, te maken met een onopgemaakt bed.
Of, als hun taak is de tafel te dekken, en ze dekken hem niet, dan moet je hem niet voor hen dekken. Als iedereen dan aan tafel zit voor het avondeten, zal er geen zilverwerk zijn. Je kind zal beseffen dat je zo niet kunt eten. En zo zullen ze beseffen hoe belangrijk hun klusjes zijn. Ze zullen ze vervolgens niet meer weigeren om te doen.
De klusjes-methode: kinderen moeten minstens twee klusjes hebben
We raadden aan je kinderen minstens twee klusjes toe te wijzen. Eén daarvan moet een persoonlijk karweitje zijn en de andere een gezinskarweitje.
Soorten klusjes
Persoonlijke klusjes
- Speelgoed opbergen
- Kleren klaarleggen voor school
- De rugzak klaarmaken voor school
- Het bed opmaken
- Vuile kleren in de wasmand of wasmachine doen
Gezinsklusjes
- De planten water geven
- De jongere broers en zussen een verhaaltje voorlezen
- Hun kleren oprapen
- Stofzuigen
- De vaatwasser laden en legen
De klusjes-methode: conclusie
Zoals je ziet is de klusjes-methode een prima manier om je kinderen te laten wennen aan hun verantwoordelijkheden. Bovendien maakt het hun klusjes deel van hun dagelijkse routine. Zodra ze zich verantwoordelijk voelen voor de taken die ze moeten doen, zullen ze deel gaan uitmaken van hun dagelijkse bezigheden. In de toekomst zal je kleintje zelfstandiger zijn en het zal hem dus niet meer zo moeilijk vallen om de taken die hij moet doen op zich te nemen.