5 Films om met je kinderen te praten over seksuele diversiteit

Praten over seksuele diversiteit met je kinderen is van het grootste belang. Met deze films kun je het onderwerp gemakkelijker aansnijden.
5 Films om met je kinderen te praten over seksuele diversiteit

Geschreven door Mónica Heras Berigüete

Laatste update: 18 januari, 2023

Als het erom gaat met je kinderen over bepaalde onderwerpen te praten, kan het zijn dat je het moeilijk vindt of dat je niet weet hoe je de boodschap die je echt wilt overbrengen moet overbrengen. Juist op die momenten kun je extra middelen gebruiken om de boodschap op de juiste manier over te brengen, vooral als we het hebben over belangrijke onderwerpen als seksuele diversiteit.

Cinema is altijd een gemakkelijke, toegankelijke en leuke manier om kinderen en jongvolwassenen te bereiken. Door de verhalen van anderen vinden ze namelijk affiniteit en een verklaring voor zaken die ze misschien niet helemaal begrijpen. Daarom hebben we deze films gezocht om het je gemakkelijker te maken om te praten over de diversiteit die er in de wereld bestaat, wat seksualiteit betreft.

In a Heartbeat, een van de films om met je kinderen te praten over seksuele diversiteit
© Ringling College of Art and Design

Seksuele diversiteit: hoe benader ik het onderwerp met mijn kinderen?

Als we het hebben over het helpen van onze kinderen om seksuele diversiteit te begrijpen, moeten we in gedachten houden dat het er evenzeer om gaat hen de instrumenten te geven om hun eigen identiteit te herkennen als om die van anderen te respecteren.

De tijden zijn veranderd en gelukkig vinden we in de samenleving al talloze voorbeelden van succesvolle mensen met een andere seksuele geaardheid. Het LGTBIQ+ collectief (Engelse link) is in toenemende mate vertegenwoordigd in de politiek, de modewereld, de film en op elk gebied van het leven.

Het is echter essentieel dat kinderen thuis vertrouwde steun vinden tot wie ze zich kunnen wenden als ze twijfels hebben over hun eigen seksualiteit of die van anderen. Hier is dus een belangrijke rol weggelegd voor de ouders. Blijf open en geïnformeerd.

Omdat dit niet altijd zo gemakkelijk is als het lijkt, kan een gezinsfilm helpen om het onderwerp te introduceren. We nodigen je uit om kennis te nemen van deze filmsuggesties die heel nuttig zijn om thuis over seksuele diversiteit te praten.

Films om met je kinderen over seksuele diversiteit te praten

Films om met je kinderen te praten over seksuele diversiteit
© A24, PASTEL Production, Plan B Entertainment

Moonlight

Deze Oscar-winnende film vertelt het verhaal van Chiron, een jonge Afro-Amerikaanse jongen uit een arm gezin die opgroeit in een vijandige omgeving, omringd door drugs en armoede, en met veel moeilijkheden als het gaat om het accepteren van zijn homoseksualiteit.

Verdeeld in drie segmenten, vertelt het allereerst de kindertijd, dan de adolescentie en volwassenheid van de hoofdpersoon. Men beveelt deze film niet aan voor kinderen onder de 16, maar het is een kunstwerk als je een tienerkind en filmliefhebber hebt.

In a Heartbeat

Hoewel het maar een korte film is, is hij zeker de moeite waard om met je kleintjes te bekijken. Het is het geanimeerde verhaal van een jongen die heimelijk verliefd is op een andere jongen en hoe zijn hart hem naar hem toe leidt.
Het mooiste is dat er geen enkel woord wordt gezegd en de waarheid is dat dat ook niet nodig is. Kinderen begrijpen heel natuurlijk dat liefde verder gaat dan het geslacht. Je kunt het vinden op YouTube door deze link te volgen. Geniet!

Pride

Deze grappige film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over een groep LGBTIQ+ activisten die geld inzamelden om gezinnen te helpen die getroffen waren door de Britse mijnwerkersstaking in 1984.

Maar de National Union of Mineworkers wilde de steun van de groep niet accepteren, dus besloten de activisten hun donaties naar een klein mijnwerkersstadje in Wales te brengen. Dit resulteerde in een verbond tussen de twee gemeenschappen. Je kunt hem bekijken met je kinderen vanaf 7 jaar.

Tomboy: een van de beste films om te praten over seksuele diversiteit

Laure is een 10-jarig transgender meisje die, profiterend van het feit dat ze net verhuisd is naar een nieuwe buurt, haar fysieke uiterlijk verandert om zich voor te doen als een jongen, Michael.

De film Tomboy
© Hold Up Films, Arte France Cinéma

Niemand in haar familie, behalve haar zus, weet van haar nieuwe identiteit. Dit terwijl op straat iedereen denkt dat ze een jongen is (zelfs sommige meisjes worden verliefd op Michael). Het is een perfecte film om te praten over genderidentiteit, stereotypen en discriminatie, en is geschikt voor het hele gezin.

Fucking Åmål

Dit is een film die gaat over het leven van twee jonge mensen in een klein, rustig Zweeds stadje. Het gaat over Agnes Ahlberg en Elin Olsson, middelbare scholieren in het stadje Åmål. Elin is extravert, populair en is met verschillende jongens geweest. Agnes is daarentegen verlegen. Ze heeft geen vrienden kunnen maken sinds ze een jaar geleden met haar familie naar het dorp is verhuisd. Het is een verhaal over tienerliefde.

We hopen dat deze films het voor jullie gemakkelijker maken om over seksuele diversiteit te praten en deze te begrijpen. Jullie kinderen verdienen namelijk kwaliteitsinformatie en ouders die bereid zijn naar hen te luisteren en hen te begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.