5 Films over pesten die iedereen zou moeten zien

Pesten is een steeds vaker voorkomend probleem, en daarom willen we deze lijst delen met films over pesten die iedereen zou moeten zien.
5 Films over pesten die iedereen zou moeten zien
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Pesten is tegenwoordig helaas een verschijnsel aan het worden dat vaak voorkomt. Vaak zijn we ons niet bewust van de omvang van dit probleem en de ernstige gevolgen die het kan hebben voor kinderen en adolescenten. Met dat in gedachten zijn er films over pesten die iedereen zou moeten zien.

Pesten op school heeft altijd bestaan, maar tegenwoordig is er een grotere sociale zichtbaarheid. Bovendien heeft het verschijnen van sociale netwerken de gevallen van pesterijen die online voorkomen doen toenemen. Er zijn films die ons pesten als hoofd- of nevenplot tonen.

In dit artikel gaan we enkele films bekijken die over pesten gaan, en die we allemaal zouden moeten zien om ons bewust te worden van de ernstige gevolgen die deze gebeurtenissen met zich mee kunnen brengen.

Films over pesten: wat is pesten?

We hebben het over pesten als er sprake is van gedrag van een of meer mensen die opzettelijk proberen andere mensen pijn, ongemak of schade toe te brengen. Deze situatie veroorzaakt namelijk een relatie van ongelijkheid, waarbij de agressor meer dominantie en macht uitoefent dan het slachtoffer. Deze situatie doet zich voortdurend in de tijd. De soorten agressie kunnen lichamelijk of verbaal zijn (beledigingen, vernedering, chantage, enz.).

Met de vooruitgang van de technologie kan dit pesten ook via het internet gebeuren. We noemen dit cyberpesten Deze acties hebben gevolgen die de sociale en persoonlijke ontwikkeling van het slachtoffer beïnvloeden. Ze vertonen meestal angst, concentratieproblemen, verdriet, onzekerheid, een laag gevoel van eigenwaarde, enz.

5 films over pesten

Hieronder geven we je een selectie van films over pesten die ons wat meer inzicht kunnen geven over deze acties die zo schadelijk kunnen zijn.

Pay It Forward (2000)

In deze film staat pesten weliswaar niet centraal, maar het komt wel als een secundair plot voor. Trevor is een jongen die als wetenschapsproject een keten van gunsten initieert. Elke persoon moet een gunst doen voor drie anderen, en die drie voor drie anderen, enzovoort. Deze jongen probeert dat in het echt in de praktijk te brengen.

Als subplot is er Alan, een vriend van Trevor. Een jongen die door zijn klasgenoten vernederd en gemarteld wordt. Uit angst doet hij niets om het te voorkomen. Trevor probeert hem te verdedigen, met tragische gevolgen. Deze film geeft ons ondanks het drama een heel mooie boodschap.

Een scene uit de film Precious over pesten

Precious (2010)

Het vertelt het verhaal van een ongeletterd en zwaarlijvig meisje, wier moeder niet van haar houdt omdat ze twee kinderen heeft gekregen als gevolg van de voortdurende verkrachtingen door haar vader. Naast het misbruik en de vernedering die ze van haar moeder krijgt, wordt Precious ook op school gepest vanwege haar situatie.

An American Girl: Chrissa Stands Strong (2009)

Deze film vertelt het verhaal van Chrissa, een elfjarig meisje dat last begint te krijgen van pesterijen door twee van haar klasgenoten. In deze speelfilm zien we de verschillende stappen die hun ouders en scholen moeten nemen om dit probleem op te lossen.

Bully (2011)

Bully is een documentaire die verschillende gevallen van pesten laat zien, hoe de slachtoffers het ervaren en het gezichtspunt en de ervaringen van deze acties bij de ouders van de aangevallen kinderen.

Films over pesten die iedereen zou moeten zien zoals Wonder

Wonder (2017)

Dit is een van de beste films over pesten, en ook een van de best verdienende. Hij is gebaseerd op echte gebeurtenissen, die ons helpen het probleem van pesten te begrijpen. De film gaat daarnaast gepaard met een boodschap over buitengewone zelfverbetering. Deze speelfilm plaatst ons in de ingewikkelde situatie om in het leven te passen als we een ziekte of lichamelijke misvorming hebben.

Wat films over pesten betreft

Natuurlijk zijn er meer films over pesten. We wilden je deze titels brengen omdat ze tot de beste over dit onderwerp behoren. Als je de situatie van kinderen die gepest worden wat beter wilt begrijpen, zullen deze films je helpen.

Het zijn films die we allemaal zouden moeten zien, zodat we ons bewust worden van de ernstige gevolgen die pesten heeft voor kinderen die gepest worden. Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek 4 vormen van pesten die je moet voorkomen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ontdek 4 vormen van pesten die je moet voorkomen

Er zijn verschillende vormen van pesten waarmee je kinderen te maken kunnen krijgen. Leer wat ze zijn en hoe je ermee om kunt gaan.  • RincoN, M. G. (2019). Bullying. acoso escolar.
  • Cerezo-Ramírez, F. (2012). Bullying a través de las TIC. Boletín Científico Sapiens Research, 2(2), 24-29.
  • Trautmann, A. (2008). Maltrato entre pares o” bullying”: Una visión actual. Revista chilena de pediatría, 79(1), 13-20. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/251070527_Maltrato_entre_pares_o_bullying_Una_vision_actual
  • Gómez, A., Gala, F. J., Lupiani, M., Bernalte, A., Miret, M. T., Lupiani, S., & Barreto, M. C. (2007). El” bullying” y otras formas de violencia adolescente. Cuadernos de medicina forense, (48-49), 165-177.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.