Leer je kinderen zich te verdedigen tegen wreedheid

Leer je kinderen zich te verdedigen tegen wreedheid
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Sommige kinderen kunnen in bepaalde omstandigheden erg wreed zijn tegen andere kinderen. Ze kunnen zelfs zonder aanwijsbare reden elke aanvaardbare grens overschrijden. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je je kinderen kunt leren zich tegen wreedheid te verdedigen.

Dit is een belangrijke les, want pesten, dat bestaat uit fysieke, sociale en psychologische intimidatie tussen kinderen, neemt wereldwijd voortdurend toe. In feite rapporteert 90% van de leerlingen (Engelse link) in de groepen 4-8 gepest te zijn, 28% van de leerlingen in de groepen 6-12 ondervindt pesterijen, en 20% van de leerlingen in de groepen 9-12 ondervindt pesterijen.

Dit probleem beïnvloedt niet alleen de relaties van het kind met zijn leeftijdsgenoten. Het schaadt ook hun gevoel van eigenwaarde, veiligheid en zelfvertrouwen. En dit is geen onbelangrijk probleem. Daarom moet je je kleintje niet alleen leren dat niet alle mensen goed zijn, maar ook dat er meedogenloze mensen zijn en mensen met ernstige emotionele problemen.

Natuurlijk gaat het er niet om paranoia bij kinderen op te wekken, maar om hen uit te leggen dat ze onderscheid moeten maken tussen het soort mensen met wie ze omgaan om uit de buurt te blijven van ‘giftige’ personen. Met andere woorden, diegenen die niets positiefs aan hun leven zullen bijdragen, maar eerder teleurstellingen, frustraties en allerlei problemen.

Waarom je kinderen leren zich tegen wreedheid te verdedigen?

Je zult zien dat je kinderen leren zich tegen wrede kinderen te verdedigen meerdere voordelen heeft. Zo bereid je ze niet alleen voor op het vermijden van pesterijen. Je leert ze ook om te gaan met conflicten. Daardoor bevorder je hun autonomie en veiligheid.

Het is duidelijk dat je altijd aan hun zijde wilt blijven en hen wilt beschermen tegen elk gevaar of onheil dat zich om hen heen voordoet. Maar als kinderen opgroeien beginnen ze hun tijd en ruimte op te eisen, onafhankelijk te worden en hun wereld en omgeving zelf vorm te geven.

Hoezeer je ook deel uitmaakt van hun leven, het is essentieel dat kinderen weten hoe ze voor zichzelf op kunnen komen bij elke tegenslag. Tegelijk moeten ze zich tegen wrede kinderen kunnen verdedigen. Ze moeten weten hoe ze anderen respect voor hen kunnen laten hebben en hen met waardigheid moeten behandelen.

Tips om je kinderen te leren zich tegen wreedheid te verdedigen

Leer ze beledigingen te vermijden

In elk geval van pesten  is het mogelijk een eerste belediging of provocatie op te sporen. Dit werkt als aas dat wrede kinderen uitgooien om kinderen die over het algemeen zwakker zijn te kwetsen, te provoceren of aan te vallen.

Hoewel het helaas een effectieve strategie is, moet je, als het de bedoeling is kinderen te leren zich tegen wrede kinderen te verdedigen, hen laten zien hoe ze die pesterijen kunnen vermijden. Dit betekent dat je ze gedurende hun leven nuttige en toepasbare hulpmiddelen aanreikt.

Leer je kinderen zich te verdedigen tegen wreedheid

Om dat te doen kun je de volgende strategieën toepassen:

  • Leg uit wat de voordelen zijn van het negeren en bagatelliseren van de wrede opmerkingen die het andere kind over hen maakt. Herinner hen eraan dat alles wat het andere kind zegt een afspiegeling van henzelf is. Met andere woorden, het is slechts een projectie.
  • Geef reacties waaruit blijkt dat de belediging geen gevolgen heeft en geen effect heeft op het gepeste kind. Of moedig hem aan om met opgeheven hoofd weg te lopen alsof het hem niet kan schelen wat het andere kind gezegd heeft.
  • Laat ze zien dat vermijding niet synoniem is met lafheid. Het is eerder de meest nuttige en effectieve coping-strategie wanneer terugvechten geen zin heeft.
  • Vraag ze het wrede kind te negeren en te vermijden. En, als ze de kans krijgen, moeten ze weggaan en veilig gezelschap zoeken. Dit is het moedigste en verstandigste middel dat ze op de situatie kunnen toepassen.

Rust ze uit met strategieën om hun emoties onder controle te houden

Het kind dat je kind lastigvalt is er waarschijnlijk op uit zich machtig te voelen en aandacht te trekken door te proberen hem of haar boos te maken, te laten huilen, of de controle te laten verliezen. Als je kind echter toegeeft aan provocatie door kwetsbaarheid te tonen, kan hij of zij vaak geplaagd worden.

Daarom is het voor kleintjes raadzaam te proberen hun emoties niet te tonen in kwetsende situaties. Natuurlijk is dat geen gemakkelijke opdracht en vereist het veel oefening en geduld. Je kunt dus een reeks gemakkelijke en effectieve strategieën aanbieden:

  • Wees geduldig en verdraagzaam, tel tot 10, houd je gezicht onveranderd en haal diep adem.
  • Moedig oog om oog en tand om tand niet aan en leer je kinderen niet om wraak te nemen. Het nabootsen van wreedheid brengt namelijk verkeerde waarden over. Voed op met empathie om het gedrag van anderen te begrijpen.
  • Vertel je kind over de voordelen van het behandelen van anderen zoals het zelf behandeld wil worden. Als het wrede kind vriendelijk behandeld wordt, zal het verbaasd zijn omdat het de reactie of wat er gebeurt niet begrijpt.

Moedig het zoeken van steun aan

Een andere manier om je kind te leren zich tegen wreedheid te verdedigen is te vermijden dat het pesten alleen onder ogen moet zien. Pesten zorgt er namelijk voor dat kinderen zich hulpeloos, onzeker en zwak voelen. Praat daarom met je kleintjes en moedig ze aan de steun en medeplichtigheid van vrienden of schoolgenoten te zoeken.

Moeder troost haar kind

Laat ze weten dat hulp of bijstand vragen aan de mensen om hen heen geen teken van zwakte is. Het geeft ze eerder de mogelijkheid zelfkritiek uit te oefenen met als gevolg dat ze hun zwakke punten kunnen herkennen. En natuurlijk helpt het hen die problemen op te lossen die ze niet alleen kunnen oplossen.

Geef voorrang aan communicatie met je kind

In alle gevallen die met de kindertijd te maken hebben, is een gouden regel dat je een goede communicatie en vloeiende dialoog tussen ouders en kinderen onderhoudt. Zelfs als het erom gaat je kinderen te leren zich tegen pestkoppen te verdedigen, is het van essentieel belang dat ze ook hulp, steun en begrip van hun ouders krijgen.

Bij pesterijen of misbruik hebben minderjarigen de neiging zich terug te trekken. Daarom vertellen ze vaak aan niemand wat er gebeurd is, vanwege de intimidatie en bedreigingen die op hen uitgeoefend worden. Ook moeten we onze kinderen aanmoedigen expressief en communicatief te zijn. Als ze openbaren wat er aan de hand is, kunnen we hen helpen het probleem op te lossen.

Terwijl je je kinderen leert zich tegen wreedheid te verdedigen, vergeet je natuurlijk in geen geval hen te complimenteren telkens als ze je in vertrouwen nemen en hun ongemak of de gevoelens uiten die te maken hebben met het ondergaan van onaangename situaties.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.