Wat zijn PANK tantes?

Je vraagt je misschien af wat PANK tantes zijn. Dit neologisme verbergt een belangrijke sociologische verandering. Ontdek meer in het volgende artikel.
Wat zijn PANK tantes?
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 23 april, 2024

Jaar na jaar verschijnen er nieuwe maatschappelijke bewegingen en trends in de wereld. Sommige hebben de neiging te verdwijnen, maar andere blijven en laten hun sporen na. Met betrekking tot dat laatste zijn hier alle details zodat je kunt ontdekken wat PANK tantes zijn.

Wat zijn PANK tantes en hoe is deze nieuwe beweging ontstaan?

Iedereen heeft wel eens die tante ontmoet die haar nichtjes en neefjes aanbidt en voor ze zorgt alsof ze van haarzelf zijn, maar zelf geen kinderen wil. Welnu, de term PANK staat voor Professional Aunt No Kids.

Dit neologisme werd in 2008 bedacht door Melanie Notkin (Engelse link). Zij is een Canadese marketingspecialist, alleenstaand en kinderloos, die een term wilde creëren voor vrouwen die geen kinderen willen. Ze wilde in ieder geval beweren dat zij een belangrijke demografische groep vormen in de huidige samenleving.

Het doel van het bedenken van deze term is om een confrontatie aan te gaan met het macho-denken, dat altijd de gedachte heeft gehad dat een vrouw die geen kinderen krijgt een ‘gebroken’ vrouw is. Tegenwoordig is de maatschappij echter in voortdurende verandering en heeft aangetoond dat deze gedachte niet alleen verkeerd is, maar niet verder van de werkelijkheid kan staan.

An aunt holding her baby nephew.
De oorsprong van de PANK tantes ligt in de inspiratie van deze bijzondere band van liefde die zich ontwikkelt tussen vrouw en kind zonder dat ze de moeder van het kind is.

Welke kwaliteiten definiëren een PANK?

Volgens de gegevens die verzameld zijn in het onderzoek (Engelse link) dat het communicatiebureau van Weber Shandick in samenwerking met Melanie Notkin zelf heeft uitgevoerd, is een op de vijf Amerikaanse vrouwen tussen 20 en 44 jaar een PANK. Met andere woorden, ze vormen een aanzienlijk percentage van de bevolking.

Bovendien somt het gepubliceerde onderzoek enkele kwaliteiten op die deze tantes definiëren. Daaronder vallen de volgende op:

 1. Ze hebben een aantrekkelijke levensstijl. De meesten hebben een fulltime baan en investeren hun inkomen in het verbeteren van hun levenskwaliteit.
 2. Ze helpen de economie van hun nichtjes en neefjes. In Amerika is zelfs geschat dat de PANK-beweging 9 miljard dollar uitgeeft aan boodschappen voor hun nichten en neven.
 3. Ze zijn een voorbeeld en een bron van advies voor nichtjes, neefjes en zelfs ouders.
 4. Ze zijn gelukkig in hun rol als tante.
 5. Ze zijn verbonden (en niet verbonden). Over het algemeen hebben ze meer dan 15 goede vriendschappen. Bovendien gaan ze om met mensen uit verschillende leeftijdsgroepen en sociale achtergronden.
 6. Ze delen informatie op internet.
 7. Ze beïnvloeden de beslissingen van anderen. In dit verband wordt binnen hun familie rekening gehouden met hun mening.
 8. Ze zijn geïnformeerd en zoeken altijd naar het beste.
 9. Ze beïnvloeden het leven van hun nichtjes en neefjes.
 10. Deze tantes combineren hun sociale leven met het leven thuis.
 11. Ze zijn geïnteresseerd in het leren zorgen voor hun neefjes en nichtjes.
 12. PANK tantes zijn overal: in steden, dorpen en dorpen.
 13. Ze behoren tot de digitale generatie en lopen voorop in de internetconsumptiecurve.

Nu je weet wat PANK tantes zijn, identificeer jij je hiermee?

Nu je deze term kent om vrouwen te definiëren die geen kinderen willen, identificeer je je misschien met hun manier van leven. Misschien heb je je gerealiseerd dat je aan alle of enkele kenmerken van een PANK tante voldoet. Als dat zo is, moet je daar trots op zijn.

Aan de andere kant, hoe zit het met de ooms die hun nichtjes en neefjes aanbidden, maar ook geen ouders willen zijn? Wel, zij behoren ook tot een belangrijke sector van de bevolking en zijn aangeduid als PUNK’s (Professional Uncles No Kids).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.