Verhalen over vrouwelijke wetenschappers voor kinderen
Als je denkt aan belangrijke wetenschappers uit de geschiedenis, denk je misschien aan namen als Einstein of Newton. Maar hoe zit het met vrouwelijke wetenschappers door de geschiedenis heen?
De samenleving heeft hen altijd op de achtergrond gelaten, waarbij de prestaties van hun mannelijke collega’s als belangrijker werden gezien. Dit geldt natuurlijk alleen als ze niet zijn vervolgd of beschuldigd van hekserij.
In 2015 verklaarden de Verenigde Naties (VN) dat 11 februari ‘Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap’ is. Het doel ervan is om alle vrouwen in de wetenschap te erkennen en hun prestaties te eren.
Vandaag laten we je er een paar zien. We hebben echter veel meer artikelen nodig om echt alle vrouwelijke wetenschappers recht te doen.
3 Verhalen over belangrijke vrouwelijke wetenschappers in de geschiedenis
In dit artikel laten we je dus drie prachtige verhalen zien van drie geweldige vrouwelijke wetenschappers die je met je kinderen kunt lezen. Het zijn echt iconen van de afgelopen, huidige en toekomstige generaties.
Vrouwelijke wetenschappers: Hypatia van Alexandrië
Ze was de eerste wiskundige in de geschiedenis. We weten dat ze werd geboren in ongeveer het jaar 370 in Alexandrië, Egypte. Ze was geleerd in filosofie, natuurkunde, wiskunde en astronomie en werd vervolgens ter dood veroordeeld door een groep christenen die haar van ketterij beschuldigden.
Ze hebben haar bruut vermoord toen ze 46 jaar oud was. Haar wetenschappelijk onderzoek en kennis van literatuur was zo groot dat ze beter was dan mannen van haar tijd.
Hypatia: The truth in mathematics
Dit is een verhaal van Jordi Bayarri (alleen in het Spaans of Engels verkrijgbaar). Het maakt deel uit van een verzameling wetenschappelijke strips die perfect is voor kinderen tussen 10 en 12 jaar oud.
Door middel van haar verhaal leert Hypatia je over de oude bibliotheek van Alexandrië. Bovendien vertelt ze hoe het was om lerares en wetenschapper te zijn in de tijd van Constantijn de Grote.
Marie Curie
Ze was de moeder van de scheikunde en natuurkunde. Marie Salomea Sklodowska-Curie werd geboren in 1867 en was de eerste vrouw die twee Nobelprijzen behaalde, zowel in de natuurkunde als in de scheikunde. Ze was ook de allereerste persoon die ze kreeg.
Aanvankelijk kreeg haar man de eer voor haar stralingsonderzoeken. Ze moest zelfs vragen om het misverstand op te helderen. Ze registreerde haar ontdekkingen echter niet zodat alle wetenschappers er toegang toe hadden.
Marie Curie: the activity of radium
Dit zit in dezelfde verzameling strips als Hypatia, door Jordi Bayarri. In zijn vierde boek (alleen in het Spaans en Engels verkrijgbaar) brengt Bayarri je dichter bij het leven van deze geweldige vrouw, die dingen als radium en polonium ontdekte.
Zowel haar liefde voor wetenschap als haar inzet voor vrije samenwerking tussen wetenschappers over de hele wereld maken haar het beste voorbeeld van een vrouwelijke wetenschapper.
Jane Goodall
Valerie Jane Morris-Goodall werd geboren in Londen in 1934. Ze staat wereldwijd bekend om haar studies in primatologie met chimpansees en antropologie. Haar wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag, de samenleving en het gebruik van hulpmiddelen bij chimpansees maakte haar vervolgens beroemd in de wetenschappelijke gemeenschap. In 2013 ontving ze de Prinses van Asturiëprijs voor Technisch en Wetenschappelijk onderzoek.
“Als je echt iets wilt, zul je heel hard moeten werken, misschien meer dan je mannelijke collega’s …”
–Jane Goodall–
Jane Goodall: an inspiring story
Dit is een perfect verhaal van Sabrina Kraus (alleen in het Spaans en Engels verkrijgbaar) om meisjes aan te moedigen hun dromen na te jagen. Albert, bewaker van de kampen, vertelt elke avond het echte verhaal van Jane. Bovendien herinnert ze kinderen door Jane’s fascinerende leven eraan dat ze nooit moeten stoppen met proberen hun doelen te bereiken.
Enkele boeken over vrouwelijke wetenschappers
We kunnen dit artikel niet afsluiten zonder bepaalde vrouwelijke wetenschappers uit onze geschiedenis nog even te noemen. Zo is er Barbara McClintock, die gespecialiseerd is in cytogenetica en de Nobelprijs won voor haar theorie van springende genen. Daarnaast is er Jocelyn Bell, een Britse astrofysicus die het eerste radiosignaal van een pulsar ontdekte.
Bovendien zijn er enkele gepubliceerde boeken die lijken op kleine encyclopedieën over het leven van deze vrouwelijke wetenschappers en andere:
- Meisjes en wetenschap: De 50 meest invloedrijke vrouwelijke pioniers wereldwijd. Dit boek is van Rachel Ignotofsky. We raden het aan voor kinderen van 8 jaar en ouder.
- Girls Think of Everything: Stories of Ingenious Inventions by Women (alleen in het Engels verkrijgbaar). Door Catherine Thimmesh, dit boek richt zich op wetenschappelijke uitvindingen die vrouwen over de hele wereld hebben gebracht.
- 10 Women Who Changed Science and the World (Trailblazers, Pioneers and Revolutionaries) (alleen in het Engels verkrijgbaar). Catherine Whitlock beschrijft de fascinerende verhalen van tien vrouwen uit de 19de en 20ste eeuw die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap.
We hopen dat deze verhalen over vrouwelijke wetenschappers je zullen helpen meisjes in de wetenschap te inspireren en hen daardoor te helpen hun dromen na te jagen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Biografías.es. Marie curie biografía (última consulta abril de 2018), Recuperado de: www.biografias.es
- Hernández Fernández, R. A. (1999). Telómeros y telomerasas. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 18(2), 121-129. http://scielo.sld.cu/pdf/ibi/v18n2/ibi09299.pdf
- Instituto Jane Godall. Biografía de Jane Godall (última consulta abril de 2018). Recuperado de: www.janegoodall.es
- Mallén Rivera, C. (2012). Rachel Carson, 50 años de romper el silencio. Revista mexicana de ciencias forestales, 3(14), 02-10. http://www.scielo.org.mx/pdf/remcf/v3n14/v3n14a1.pdf
- McIntosh, P., Friedman, M. J., & Berenbaum, M. (2007). Una mujer apacible cuyo libro habló en voz alta. Departamento de Estado de Estados Unidos Oficina de Programas de Información Internacional http://usinfo. state. gov/esp. http://www.fcn.unp.edu.ar/sitio/tysa/images/recursos/primavera%20silenciosa.pdf
- Ventura, D. (Dic 2018). Hipatia: el misterio de la brutal muerte de la primera matemática de la historia [artículo en periódico digital]. Recuperado de: www.bbc.com