Het belang van lezen tijdens de lockdown

Boeken kunnen tijdens quarantaine een geweldige bondgenoot zijn. Ontdek in dit artikel het belang van lezen tijdens de lockdown.
Het belang van lezen tijdens de lockdown

Laatste update: 20 mei, 2020

We zitten al enkele weken thuis. We hebben onze huizen niet kunnen verlaten als gevolg van de coronacrisis. En onder de vele activiteiten en taken die mensen proberen te doen om verveling te voorkomen, zichzelf af te leiden en angstig te zijn, kan lezen tijdens de lockdown een uitstekende en gezonde optie zijn.

De voordelen van lezen

Lezen en het cultiveren van de gewoonte van lezen is altijd uiterst belangrijk. In quarantaine is het zelfs nog belangrijker omdat lezen veel voordelen biedt en bovendien kan helpen de dagen thuis draaglijker te maken.

Zo kunnen we onder de vele voordelen vermelden over lezen:

  • Vergroot onze kennis, informatie en cultuur.
  • Traint de hersenen en voorkomt cognitieve degeneratie. Het helpt dus neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer te voorkomen.
  • Bevordert redenering, concentratie en geheugen.
  • Stimuleert de verbeelding.
Moeder en dochters lezen samen.
  • Ontwikkelt communicatieve vaardigheden, omdat het de syntaxis en grammatica verbetert en de woordenschat uitbreidt.
  • Stimuleert de perceptie.
  • Verhoogt de nieuwsgierigheid.
  • Ontwikkelt emoties en sociale vaardigheden zoals empathie.

Het belang van lezen tijdens de lockdown

Lezen is erg gezond op cognitief, psychologisch en emotioneel niveau. Op psychologisch niveau helpt het mensen hun persoonlijkheid op te bouwen op basis van kennis en identificatie met andere mensen en hoe ze handelen in andere contexten of realiteiten.

Bovendien is lezen een bondgenoot tegen eenzaamheid, omdat het de perfecte metgezel is voor mensen die alleen zijn of zich alleen voelen.

Op emotioneel niveau kan je door te lezen de levenssituaties van anderen nabootsen en daardoor ervaren. Evenzo kan je andere gevoelens en sensaties leren kennen, begrijpen en inleven. Dit helpt bij het ontwikkelen van je perspectieven en meningen over emoties en stemmingen.

De voordelen van lezen zijn dus niet te ontkennen. Maar daarnaast mogen we de andere voordelen van lezen niet vergeten. Bijvoorbeeld de karakterontwikkeling en op het niveau van emoties en stemmingen.

Een paar uur per dag lezen in een rustige, goed verlichte hoek, is positief tijdens de lockdown. Jezelf laten meeslepen door een goed boek vermaakt, ontspant en laat je ontsnappen in deze moeilijke tijd.

Jongen leest een boek.

Lezen tijdens de lockdown als gezelschap, als hobby en om kritisch denken te ontwikkelen

Het vinden van een goed boek om te lezen, of het nu een gedrukt boek of een e-boek is, is zoals het vinden van een perfecte metgezel tijdens de lockdown. Je laten meeslepen door een boek te lezen is een ideale hobby die je meeneemt naar verschillende werelden, mensen en ervaringen. Je kunt ook ontsnappen aan deze gecompliceerde periode die we doormaken.

Zoals we hierboven vermeldden, is het doel van sommige mensen tijdens isolatie te lezen om hen te helpen ontsnappen aan het coronavirusprobleem. Maar daartegenover kan hun doel ook zijn om meer te lezen en te leren over dit virus dat de hele wereld achtervolgt.

In dit opzicht kan je wat tijd besteden aan lezen om je kennis over het coronavirus uit te breiden. Je kunt teksten, studies en links lezen, zolang ze afkomstig zijn van betrouwbare bronnen. Op deze manier vermijd je nepnieuws dat circuleert op sociale netwerken die, in plaats van te informeren en te onderwijzen over COVID-19, alleen mensen verwarren en verkeerd informeren.

Vergeet in deze dagen van isolatie niet om dankbaar te zijn voor het lezen. De dit omdat, zoals we hierboven hebben uitgelegd, deze activiteit veel positieve effecten heeft op de hersenen en cognitie en ook een prettige en loyale metgezel is. Daarnaast helpt lezen bij het ontwikkelen van kritisch denken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.