Spelletjes om te werken aan de emoties van kinderen

Door onze kinderen te helpen hun emoties te identificeren, herkennen, uiten en beheersen, worden ze niet alleen gelukkiger, maar ook veerkrachtiger en beter in staat om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden. Spelletjes zijn een geweldige manier om dit in de praktijk te brengen.
Spelletjes om te werken aan de emoties van kinderen

Laatste update: 21 december, 2024

Als ouders zijn we altijd op zoek naar manieren om de holistische ontwikkeling van onze kinderen te ondersteunen. We weten hoe belangrijk het is om te leren lezen, schrijven en rekenen, maar: hoe zit het met wat ze voelen? Emoties van kinderen, zoals vreugde, verdriet, angst, woede en walging, spelen een cruciale rol in hun leven, en ook in dat van volwassenen. Het kan voor kinderen echter ingewikkeld zijn om deze emotionele wervelwind te begrijpen en ermee om te gaan.

Vanaf jonge leeftijd eraan werken lijkt misschien een ingewikkelde taak, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door middel van leuke activiteiten, zoals emotiebingo en emotionele standbeelden, kunnen we ze leren hun gevoelens beter te begrijpen en thuis momenten van verbondenheid en gezinsplezier te creëren.

1. Schildpadtechniek

Je kunt kinderen niet beoordelen op driftbuien als ze nooit hebben geleerd hoe ze met intense emoties moeten omgaan. De schildpadtechniek kan voor kleintjes een uitstekende manier zijn om te leren kalmeren en reacties te vermijden die uit de hand kunnen lopen.

Stel je voor dat je je kind een verhaal vertelt over een schildpad die, als hij zich bang of boos voelt, in zijn schulp kruipt om te kalmeren en na te denken over wat hij moet doen. Door deze visuele metafoor te gebruiken, kunnen kinderen deze waardevolle techniek begrijpen en onthouden.

Wanneer een kind overweldigd wordt door een sterke emotie (woede, frustratie, angst, etc.), leert de schildpadtechniek hem onmiddellijk te stoppen. Deze eerste stap is cruciaal om een impulsieve reactie te voorkomen. Vervolgens word je aangemoedigd om een aantal keer langzaam en diep adem te halen, waardoor je lichaam en geest tot rust komen.

Als het kind rustiger is, kan het zich voorstellen dat het in zijn ‘schelp’ kruipt om weg te komen uit de situatie die hem stress bezorgt. Met deze pauze kun je gaan nadenken over constructieve oplossingen om met de situatie om te gaan. Door deze techniek in gesimuleerde situaties te oefenen en het gebruik ervan te versterken met complimenten uit het echte leven, wordt deze gewoonte versterkt.

We delen het volgende verhaal om zelfbeheersing te oefenen en deze techniek toe te passen bij je kleintje. (Engelse link).

2. Emotionele toneelspellen

Toneelspellen die gebruik maken van de simulatie van menselijke of dierlijke karakters in verschillende scenario’s zijn zeer effectief in het helpen van kinderen om hun vermogen om hun emoties te reguleren te verbeteren (Engelse link).

In deze dynamiek nemen kinderen deel aan simulaties van verschillende scenario’s en nemen ze verschillende rollen aan waardoor ze een verscheidenheid aan emoties kunnen verkennen en uiten.

Ze kunnen bijvoorbeeld een toneelstuk maken over een dag op school of een verjaardagsfeestje , waarbij kinderen situaties naspelen en representeren die verschillende emotionele toestanden met zich meebrengen.

Nadat je hun rollen hebt gespeeld, verzamel je de kleintjes om na te denken over hoe ze zich voelden en hoe ze omgingen met de emoties van de personages. Door deze discussie kunnen ze hun ervaringen delen, empathie ontwikkelen en strategieën leren om emotionele problemen op te lossen.

3. Bingo van emoties

Dit leuke en leerzame spel is ontworpen om kinderen te helpen verschillende emoties te identificeren en te benoemen. Om te spelen worden bingokaarten gemaakt met een verscheidenheid aan emoties, zoals vreugde, verdriet, woede en angst.

Tijdens het spel worden beschrijvingen voorgelezen of worden afbeeldingen getoond die verband houden met deze emoties, en kinderen moeten de overeenkomstige op hun kaarten vinden en markeren. Dit helpt hen op een visuele en participatieve manier vertrouwd te raken met verschillende emoties en hun kenmerken.

Aan het einde van het spel kun je een discussie houden over elke emotie die op de kaarten verschijnt, en onderzoeken hoe elke emotie zich voelt en hoe je ermee om kunt gaan. Deze reflectie versterkt het leren over emoties en moedigt open communicatie tussen kinderen aan, waardoor ze hun eigen gevoelens en die van anderen beter kunnen identificeren en uiten.

4. Bal van emoties

De emotiebal is een interactief spel dat het leren over gevoelens verandert in een actieve en vermakelijke ervaring. Gebruik om te spelen een grote bal met verschillende emoties erop geschreven.

Kinderen geven de bal door aan elkaar terwijl vrolijke muziek op de achtergrond speelt. Als de muziek stopt, moet het kind met de bal de emotie bovenaan lezen en een persoonlijke ervaring delen die verband houdt met dat gevoel.

Dit interactieve spel vergemakkelijkt open communicatie en biedt een leuke manier om emotionele intelligentie te verkennen, terwijl je belangrijke sociale vaardigheden ontwikkelt.

Volgens onderzoek van Procedia-Social and Behavioral Sciences (Engelse link) zijn dit soort spellen cruciaal voor de brede ontwikkeling van kinderen. Ze helpen hun motorische, taalkundige en cognitieve vaardigheden te verbeteren. Op hun beurt bevorderen ze hun sociaal-emotionele groei en vaardigheden op het gebied van zelfzorg.

5. Emotionele standbeelden

Onder de beste spellen om aan de emoties van kinderen te werken, zijn emotionele standbeelden een van de leukste. In deze dynamiek worden de kinderen in twee groepen verdeeld. De ene groep zal de beelden zijn en de andere groep gaat raden. Om te beginnen wordt kinderen gevraagd zich vrij te bewegen terwijl kindermuziek speelt.

De kinderen in de beeldengroep moeten vrij bewegen terwijl de muziek speelt. Maar als het stopt, moeten ze bevriezen in een houding die een specifieke emotie vertegenwoordigt, zoals vreugde, verdriet, woede of verrassing.

Vervolgens observeren de kleintjes in de groep die gaat raden de houdingen van de beelden en proberen ze de emotie te identificeren die ze vertegenwoordigen. Na elke ronde delen de raders hun antwoorden en leggen uit waarom zij denken dat dit de juiste emotie is.

Deze dynamiek stelt kinderen in staat emoties via hun lichaam te uiten en observatie- en communicatievaardigheden te ontwikkelen. Het bevordert ook empathie door emoties vanuit verschillende perspectieven te zien en te begrijpen.

6. Tekeningen van emoties

‘Kunsttherapie’ is een geweldig hulpmiddel voor kinderen om hun gevoelens te beheersen en te uiten (Engelse link), vooral in tijden van emotionele nood.

Kunst kan op korte termijn de stemming verbeteren, en activiteiten zoals schilderen bieden kinderen een effectief middel om hun emoties visueel over te brengen.

Om dit te doen, geef je kinderen papier en tekenmateriaal, zoals bladeren, kleurpotloden en stiften, en vraag je hen een specifieke emotie te tekenen, zoals blij, verdrietig, boos of verrast.

Terwijl kleintjes hun tekeningen maken, kunnen ze ontdekken hoe ze verschillende gevoelens weergeven en welke kleuren of vormen ze met elke emotie associëren. Zodra de tekeningen klaar zijn, houd je een deelsessie waarin elk kind zijn werk laat zien en uitlegt hoe zij de emotie in hun tekening hebben weergegeven.

Dit soort artistieke activiteiten geven kinderen de ruimte om na te denken over hun eigen emoties. Bovendien stimuleert het de communicatie en empathie, omdat ze de emotionele representaties van hun collega’s kunnen zien en begrijpen.

7. Emotionele verhalen en fabels

In deze dynamiek worden kinderverhalen en fabels gelezen of verzonnen die verschillende gevoelens aankaarten, zoals moed, verdriet of vreugde. Kinderen moeten naar de verhalen luisteren en vervolgens bespreken hoe de personages omgaan met hun emoties.

Deze activiteit vergemakkelijkt de identificatie en reflectie op de eigen gevoelens van de kleintjes en biedt hen gedragsmodellen en strategieën om hun emoties op een gezonde manier te beheersen.

Volgens onderzoek van het wetenschappelijke tijdschrift The Reading Teacher leren kinderen door te lezen over de gevoelens en ervaringen van personages in verhalen zichzelf in de schoenen van anderen te verplaatsen (Engelse link) en te begrijpen hoe zij zich voelen. Dit helpt hen een groter empathie te ontwikkelen en zich meer bewust te zijn van verschillende standpunten.

Breng deze spellen in de praktijk om aan de emoties van kinderen te werken

Als ouders hebben we de mogelijkheid om de emotionele ontwikkeling van onze kinderen te ondersteunen door deze activiteiten thuis uit te voeren. Deze dynamiek is niet alleen een manier om de familieband te versterken, maar bevordert ook een omgeving van open en empathische communicatie, die kinderen voorbereidt om emotionele uitdagingen met vertrouwen en veerkracht aan te gaan.

Probeer deze spellen uit en zie hoe je kinderen hun emotionele intelligentie verbeteren, terwijl ze genieten van het proces!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.