Kinderen met een positieve eigenwaarde opvoeden

Positieve eigenwaarde is een basispijler van een gezonde en aangepaste persoonlijkheid. Ontdek hoe je kunt helpen bij het ontwikkelen van een gezond gevoel van eigenwaarde bij je kinderen.
Kinderen met een positieve eigenwaarde opvoeden
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Elena Sanz Martín

Laatste update: 22 december, 2022

Eigenwaarde is een concept dat steeds meer aandacht krijgt. Hoewel de term soms enigszins vaag of dubbelzinnig wordt behandeld, is het eigenlijk een van de fundamentele bouwstenen van een gezonde en goed aangepaste persoonlijkheid. Daarom willen we wat informatie delen over het opvoeden van kinderen met een positieve eigenwaarde.

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde is de combinatie van percepties, gedachten, gevoelens en oordelen die we over onszelf hebben. Het is wat ik denk en voel over mezelf en de mate van tevredenheid die ik heb over wie ik ben.

Eigenwaarde is niet iets aangeboren. Met andere woorden, we worden er niet mee geboren. Het is eerder een concept dat zich in de loop van ons hele leven ontwikkelt en dat kan worden gewijzigd. Zelfs als een kind een laag zelfbeeld heeft, dan kunnen we helpen het te verbeteren.

Waarom is een positief gevoel van eigenwaarde zo belangrijk?

Jongen met positieve eigenwaarde

Vaak hebben we de zin gehoord: “Heb je naaste lief zoals je jezelf lief hebt.” Om een of andere reden en veel te vaak vergeten we de laatste paar woorden. We vergeten dat van onszelf houden het eerste en onmisbare onderdeel is.

Kinderen met een positieve eigenwaarde

  • Kinderen met een positief gevoel van eigenwaarde voelen zich gewaardeerd en geaccepteerd. Ze hebben het vertrouwen dat ze nodig hebben om nieuwe dingen uit te proberen en hun omgeving te verkennen.
  • Dit vertrouwen in hun eigen kunnen motiveert hen om bij een nieuwe taak hun best te doen. Het helpt hen ook trots te zijn op wat ze kunnen doen.
  • Kinderen met een positief zelfbeeld weten frustratie te tolereren als het de eerste keer niet lukt. Ze kunnen zich aanpassen en het opnieuw proberen. In plaats van hun fouten als persoonlijke mislukkingen te beschouwen, accepteren ze ze als onderdeel van het leerproces. Ze zijn daarom minder streng voor zichzelf.
  • Deze kijk op het leven leidt ertoe dat ze betere prestaties leveren. Dit geldt niet alleen op school, maar ook op sociaal en familiaal niveau.

Kinderen met een laag zelfbeeld

  • Kinderen met een laag zelfbeeld hebben geen vertrouwen in zichzelf en voelen zich onzeker. Ze hebben het gevoel dat ze minder zijn dan anderen, twijfelen aan hun eigen capaciteiten en hebben de neiging om zich op negatieve aspecten te concentreren.
  • Als het gaat om het uitproberen van nieuwe plaatsen en activiteiten, geven ze snel op of proberen ze het niet eens. Dit komt, omdat ze het moeilijk hebben om fouten en mislukkingen te beheren. Ze kunnen zeer kritisch zijn en zichzelf niet vergeven.
  • Als gevolg hiervan presteren ze niet zo goed op bepaalde gebieden van hun leven als dat ze zouden kunnen. Met andere woorden, angst weerhoudt hen ervan om hun volledige potentieel te bereiken.

Hoe kinderen opvoeden met een positieve eigenwaarde?

  • Houd onvoorwaardelijk van je kinderen. Toon genegenheid en vertel ze dat je van ze houdt, wat ze ook doen. Als je ze corrigeert, zorg er dan voor dat je duidelijk maakt dat het probleem te maken heeft met een concreet gedrag, en niet met hen persoonlijk.
  • Geef ze aandacht. Zoek momenten om alleen te zijn met je kinderen en kijk ze in de ogen als ze met je praten. Op deze manier laat je ze zien dat je echt luistert en dat ze echt belangrijk voor je zijn.
  • Bied opties. Vanaf het moment dat kinderen 2 jaar oud zijn, kunnen ze zelf kleine beslissingen nemen. Door ze keuzes te geven, krijgen ze het inzicht dat je op hun beslissingsvermogen vertrouwt.
  • Stel duidelijke en consistente grenzen vast. Als ze hun grenzen kennen, kunnen ze zich veilig voelen.

Nog een aantal tips

Moeder geeft dochter positieve bekrachtiging
  • Laat je kinderen fouten maken en hun onafhankelijkheid vergroten. Moedig ze aan om hun huiswerk zelf te maken en als ze een fout maken, haast je dan niet om ze te corrigeren. Laat ze liever hun fouten ontdekken en naar een betere optie zoeken.
  • Vermijd vergelijkingen. Benadruk het idee dat we allemaal verschillend zijn en dat we allemaal onze eigen sterke punten en talenten hebben. Leer je kinderen om anderen te bewonderen en ervan te leren in plaats van hen te benijden. Help ze ook om trots te zijn op hun eigen deugden in plaats van zichzelf met anderen te vergelijken.
  • Ontwikkel hun aanpassingsvermogen. Leer ze om uitdagingen in het leven aan te gaan. Herinner hen eraan dat het er niet om gaat de eerste keer de dingen goed te doen, maar om moeite te doen en zelfverzekerd te zijn.
  • Accepteer hun emoties en inzinkingen. Help je kinderen om hun emoties te identificeren en te beheersen.
  • Wees een voorbeeld van een positief gevoel van eigenwaarde. Laat zien hoe trots je bent op hun prestaties en vermijd negatieve opmerkingen over je kinderen.
  • Zorg voor een positieve omgeving. Maak er een gewoonte van om elke avond met je kinderen over hun dag te praten. Maak er elke ochtend een punt van om je kinderen aan hun geweldige potentieel te herinneren.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.