Happertjes voor de emoties van kinderen

6 maart 2019
Wil je je kinderen helpen om hun emoties te identificeren en te uiten? Het gebruik van happertjes voor emoties kan een geweldig hulpmiddel zijn.

Happertjes zijn een slimme manier om kinderen te helpen uiten wat ze voelen door met origami te spelen. Hiermee leren kinderen namelijk hun emoties te benoemen en besteden ze quality time met hun gezin.

Wil je ontdekken hoe je ze kunt helpen om assertiever te zijn terwijl ze plezier hebben?

Kinderen en hun emoties

Leeg oranje happertje

Soms vraag je je kinderen naar hun dag en krijg je alleen een ‘goed’ of een dubbelzinnig gebaar. Het is misschien niet zo gemakkelijk voor ze om hun emoties te benoemen, laat staan met woorden uit te leggen wat ze op school hebben gevoeld.

Om je te helpen, geven we je een geweldige oplossing: happertjes voor de emoties van kinderen.

Het is een typisch origamispel dat al generaties lang bestaat, maar met een twist. Het bestaat uit het labelen van basisemoties en een uitnodiging om situaties uit te leggen waarin je je op een bepaalde manier kunt voelen.

De waarheid is dat happertjes voor de emoties van kinderen voor elk gezin nuttig kunnen zijn. Als de kinderen heel jong zijn, dan kun je gezichten tekenen die verschillende emoties vertegenwoordigen.

Als ze ouder zijn, dan kun je ze een naam geven en praktische voorbeelden geven. De sleutel is dus om de symbolen te verbinden met wat ze voelen.

Hoe speel je met happertjes voor de emoties van kinderen?

Hoe speel je met happertjes voor de emoties van kinderen

Ten eerste is het belangrijk om duidelijk te maken dat er geen goede of slechte emoties zijn. Ze zijn allemaal geldig, omdat we een mens zijn en we ze allemaal op een bepaald moment in ons leven ervaren.

Het doel is dat kinderen met dit spel leren omgaan met hun emoties. Het is belangrijk om ze te leren geen van deze emoties af te stoten of te vermijden, daarom is het belangrijk om ze te kennen.

Als je niet meer weet hoe je er een moet maken, dan helpen we je. Je hebt alleen een vel papier nodig. Bovendien kun je het samen met je kinderen maken, zodat ze origami kunnen leren:

  • Knip het papier in een vierkant.
  • Vouw het papier zo dat de rechterhoek tegen de linkerkant aankomt en de linkerhoek tegen de rechterkant.
  • Vouw nu elke hoek naar het midden. Draai daarna het velletje papier om.
  • Vouw de hoeken weer naar het midden toe.
  • Schrijf de nummers 1-8 in elke driehoek en voeg aan de binnenkant een plaatje toe van elke emotie.
  • Tenslotte vouw je het papier dubbel en breng je de zijkanten bij elkaar.
  • Steek je vingers erin en begin met spelen!

Basisemoties

Op Instructables.com kun je een gratis downloadbare PDF vinden. Met stapsgewijze instructies kun je kinderen helpen om elk van deze emoties te identificeren, evenals een gebaar dat hen zelf of voorbeelden vertegenwoordigt. Het is een geweldig hulpmiddel om met je kinderen thuis of op school mee te werken.

Dit is fundamenteel voor de emotionele opvoeding van je kinderen. Via deze happertjes leren kinderen zich namelijk goed te uiten. Bovendien leren ze al deze emoties te accepteren en te weten dat het normaal is om ze te voelen.

Het is nooit te vroeg om met je kinderen over emoties te praten zolang je op het niveau van hun leeftijd met ze praat. Deze happertjes voor de emoties van kinderen zijn slechts een van de vele spelletjes die je kunt gebruiken om met je kinderen aan emoties te werken.

Verken ze en heb plezier met het hele gezin terwijl je kinderen hun vaardigheden ontwikkelen!