7 eenvoudige manieren om dankbare kinderen op te voeden

Het is heel belangrijk om je kinderen van jongs af aan te leren dankbaar te zijn. Vandaag geven we je enkele tips om je te helpen dit te bereiken.
7 eenvoudige manieren om dankbare kinderen op te voeden
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Dankbaarheid zit in onze geest. Waarschijnlijk voel je je dankbaar als je je familie bezoekt, als je warm wordt voor een open haard, of zelfs als je moeder die heerlijke maaltijd voor je kookt op een zondag. En natuurlijk zijn we allemaal dankbaar voor onze kinderen, omdat ze de wereld voor ons betekenen. Daarom is het zo belangrijk om dankbare kinderen op te voeden.

Veel ouders denken dat het niet zo eenvoudig is om kinderen te leren dankbaar te zijn. Dit is echter niet waar. We zullen je zelfs enkele nuttige tips geven om je te helpen je kinderen deze belangrijke waarde bij te brengen.

1. Deel je dankbaarheid om dankbare kinderen op te voeden

Een van de beste manieren om dankbaarheid aan je kinderen over te brengen, is dat jij ook dankbaar bent. Om dit te doen, moet je proberen te praten over de dingen waar je dankbaar voor bent en uitleggen waarom je er dankbaar voor bent.

Dankbare jongen.

Je kunt dagelijkse activiteiten gebruiken om voorbeelden te geven. Probeer al je gezinsleden te vragen om met iedereen te delen waar ze dankbaar voor zijn. Je kunt dit doen terwijl je je kinderen naar school brengt of wanneer je aan het eten bent. Als het je lukt om je dagelijkse bezigheden te combineren met dit idee, raak je nooit de gewoonte kwijt om dankbaar te zijn.

2. Deel je huishoudelijke taken met je kinderen

Soms, om ergens dankbaar voor te zijn, moeten we de inspanning weten die achter die actie zit. Het kan een goed idee zijn om je huishoudelijke taken met je kinderen te delen om hen te laten zien hoeveel moeite je elke dag doet. Als ze bijvoorbeeld niet dankbaar zijn voor de maaltijden die je ze serveert, betrek ze dan bij het kookproces.

Zo zien ze hoe lang het duurt om voor het hele gezin te koken. Bovendien zullen ze beseffen dat eten niet als een magische daad verschijnt. Ook al lusten ze misschien niet alles wat je ze voorschotelt, ze zullen de moeite wel merken.

3. Laat ze iets verdienen om er dankbaar voor te zijn

Soms vinden kinderen het moeilijk te begrijpen waarom ze niet alles kunnen krijgen wat ze willen. Geld is voor hen een abstract begrip, want ze hebben nog nooit ergens voor hoeven te betalen. Daarom begrijpen ze niet waarom je soms nee zegt.

De volgende keer dat je kinderen echt een nieuw speeltje willen, help je hen op een bepaalde manier na te denken om het geld te verdienen om het te kopen. Als gevolg hiervan zul je dankbare kinderen opvoeden.

Ze zouden het kunnen doen door hun toelage te sparen, thuis extra activiteiten te doen, het geld te sparen dat familieleden hen voor hun verjaardag geven, enz. Uiteindelijk zullen ze begrijpen hoeveel tijd en moeite het kost om dat speelgoed te krijgen dat ze willen. Ze zullen uiteindelijk nog dankbaarder zijn dan als ze het gewoon als cadeau krijgen.

4. Stel verwachtingen in om dankbare kinderen op te voeden

Als je kinderen je elke keer dat ze je ergens mee helpen een snack of nieuw speeltje geeft, verwachten ze altijd iets. En als ze erop wachten, zijn ze niet langer dankbaar. Ze kunnen zelfs van streek raken als je ze niets teruggeeft.

Vertel hen daarom wat je gaat doen voordat je naar een winkel gaat. Het zou als volgt kunnen gaan: “We kopen niets. We gaan gewoon een kijkje nemen. Als je iets ziet dat je leuk vindt, schrijf ik het op, zodat je het op je volgende verjaardag zult onthouden.” Houd je dan aan het plan. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen hun verwachtingen voor een nieuw speeltje afnemen.

5. Deel ervaringen met je kinderen

Als ze te veel dingen hebben, kan het voor hen moeilijk zijn om dankbaar te zijn. Als ze honderden stukken speelgoed hebben, merken ze niet eens de vijftien nieuwe die ze tijdens vakanties hebben gekregen. Probeer een aantal van deze materiële gaven te vervangen door ervaringen samen. Je kunt bijvoorbeeld met het hele gezin op stap gaan of samen naar de film. Als gevolg hiervan zullen deze ervaringen je helpen om jullie te binden en zullen ze ook het constante verlangen naar nieuwe dingen wegnemen.

Samen beleven.

6. Maak een lijst van de dingen waar je dankbaar voor bent

Vraag je kinderen om een lijst te maken van de dingen waarvoor ze dankbaar zijn. Als ze te jong zijn om te schrijven, kun je ze helpen het te halen. Het zou een soort dankbaarheidsdagboek zijn, iets heel belangrijks om te leren dankbaar te zijn.

7. Start een dankbaarheidspot

Net zoals de lijst die we eerder hebben genoemd, kun je je kinderen helpen een dankbaarheidspot te starten. In dit geval kan het hele gezin deelnemen en delen waar ze dankbaar voor zijn. Elke keer dat je een nieuw stuk papier aan de pot toevoegt, moet je dit aan je kinderen vertellen.

Je zou dingen kunnen zeggen als: “Ik ben zo dankbaar voor de bloemen die oma heeft meegebracht. Ik word elke keer weer heel blij als ik ze zie. Ik ga dit in de pot doen”. Dan gaan je kinderen ook op zoek naar dingen om in de pot te doen. Daarnaast kun je de aantekeningen een keer per week lezen als gezinsactiviteit, misschien op zondag na het eten.

Over het opvoeden van dankbare kinderen

Zoals je kunt zien, is het na het lezen van deze tips heel gemakkelijk om dankbare kinderen op te voeden. Waar wacht je nog op om dit allemaal in de praktijk te brengen? Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je zelfverbetering bij kinderen bevorderen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe kun je zelfverbetering bij kinderen bevorderen?

Mis deze tips in het volgende artikel niet, die u zullen helpen te leren hoe u zelfverbetering bij kinderen kunt bevorderen.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.