Dit is wat er gebeurt als je een toegeeflijke ouder bent

Als je denkt dat je een toegeeflijke ouder bent, moet je weten dat dat geen goed idee is. Wil je weten wat er kan gebeuren?
Dit is wat er gebeurt als je een toegeeflijke ouder bent
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Een toegeeflijke ouder is iemand die geen problemen wil, die geen conflicten wil en die zijn of haar kinderen niet wil confronteren. Deze opvoedingsstijl wordt gedomineerd door inschikkelijkheid of het niet handhaven van regels, grenzen en strengheid in de opvoeding.

Als ze een toegeeflijke opvoedingsstijl hebben en hun kinderen jong zijn, beseffen ze misschien niet hoe groot de gevolgen zijn als ze in de toekomst met deze opvoedingsstijl doorgaan. Maar het kan invloed hebben op de ontwikkeling van het kind, de sociale vaardigheden en de ouder-kind relatie en hechting.

Wat zijn de kenmerken van een toegeeflijke ouder?

Een toegeeflijke ouder is gemakkelijk te definiëren. Behalve dat ze geen confrontaties met hun kinderen willen en geen regels en grenzen stellen, zijn er nog andere kenmerken (Spaanse link) die kunnen verraden dat een ouder een al te toegeeflijke opvoedingsstijl heeft. De meest opvallende daarvan zijn:

  • De ouder is gevoelig maar niet veeleisend.
  • De ouder stelt weinig eisen wat betreft verantwoordelijkheid of gedrag ten opzichte van het kind. Hij of zij accepteert wat het kind op een bepaald moment zegt.
  • Ze accepteren de verlangens en impulsen van hun kinderen en voldoen aan alle grillen van het kind.
  • Deze ouders weten niet hoe ze nee moeten zeggen of grenzen of richtlijnen voor hun kinderen moeten stellen.
  • Ze zijn toegeeflijk en laten geen gezag gelden. Deze ouders leggen geen controles of beperkingen op.
  • Ze eisen niet van kinderen dat ze zich behoorlijk gedragen, zoals klusjes doen, huiswerk maken of tafelmanieren onderhouden.
  • Er zijn thuis geen regels of routines en nog minder als het kind er geen zin in heeft. In plaats van het kind te laten kiezen uit verschillende mogelijkheden die eerst door de volwassene bedacht worden, wordt het aan zijn eigen gedrag en besluitvorming overgelaten.
  • Er zijn geen regels over televisiekijktijd, geen indeling van de tijd en geen vaste etenstijden.
Dit is wat er gebeurt als je een toegeeflijke ouder bent

Wat gebeurt er als je deze opvoedingsstijl hebt?

Een toegeeflijke ouder zijn kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Bovendien, hoewel ouders proberen emotioneel dicht bij hun kinderen te komen, is de realiteit dat het omgekeerde gebeurt… kinderen voelen zich niet veilig bij ouders die geen regels en grenzen weten te stellen en zich emotioneel terugtrekken.

Dat wil zeggen, deze opvoedingsstijl lijkt meer negatieve dan positieve aspecten te hebben. Als je enkele voorbeelden wilt weten van wat er gebeurt als je een toegeeflijke ouder bent, lees dan de volgende punten:

  • Kinderen hebben de neiging impulsief en agressief gedrag te vertonen omdat ze niet aan zelfbeheersing gewerkt hebben. Ze verdragen geen frustratie en kunnen regelmatig driftbuien hebben.
  • Deze kinderen missen zelfstandigheid en persoonlijke verantwoordelijkheden. Ze denken dat anderen de dingen voor hen moeten doen en dat ze zelf geen vinger hoeven uit te steken. Ook hebben ze de neiging grillige en ongeduldige kinderen te zijn.
  • Ze voelen grote onzekerheid door het gebrek aan grenzen.
  • Kinderen kunnen veeleisend en egoïstisch worden. Als het erop aankomt de wereld in te gaan en met andere mensen om te gaan, vinden ze dat moeilijk.
  • Ouders kunnen overbeschermend zijn.
  • Deze kinderen zullen doorzettingsvermogen en inspanning niet kennen. Gewend aan anderen die alles voor hen doen, zullen ze waarschijnlijk bij de eerste de beste gelegenheid opgeven en gefrustreerd raken.
  • Op de lange duur resulteert dat meestal in een laag niveau van volwassenheid en persoonlijk succes.

Toegeeflijke vs. flexibele gezinnen

Veel ouders denken dat ze met deze opvoedingsstijl hun kinderen in een liefdevolle omgeving kunnen opvoeden. Maar de realiteit is dat in permissieve huizen de kleintjes tirannieke kinderen kunnen worden, die denken en voelen dat zij het centrum van de wereld zijn en dat hun ouders hun dienaren moeten zijn.

Een vader draagt zijn kind

Tegelijkertijd zullen kinderen in een flexibele omgeving, waar regels en grenzen aan de orde van de dag zijn maar waar toch enige soepelheid heerst afhankelijk van de omstandigheden, weten wat er steeds van hen verwacht wordt en bovenal zullen ze meer vertrouwen in hun ouders hebben omdat ze zich veiliger voelen als ze aan hun zijde staan.

Kinderen die in flexibele gezinnen leven zullen meer betrokken zijn bij hun gedrag en zich op school meer gemotiveerd voelen, iets wat niet zal gebeuren bij kinderen die opgroeien in toegeeflijke gezinnen. Als kinderen in een toegeeflijk thuis opgroeien, zullen ze zich niet verantwoordelijk voelen voor hun gedrag. Ze zullen zich niet gemotiveerd voelen om de dingen goed te doen.

De gevolgen van een toegeeflijke opvoeding voor kinderen kunnen precies dezelfde zijn als wanneer de kinderen in een zeer autoritaire opvoeding zitten. Veel ouders kiezen juist de toegeeflijke stijl om aan de nadelen van deze starre opvoeding te ontsnappen; Geen van beide uitersten is echter geschikt.

Flexibel opvoeden, waarbij de interesses en gedachten van het kind gerespecteerd worden en het kind weet wat er steeds van hem verwacht wordt, is dus het meest geschikt (Spaanse link).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García Ramírez, N., Rodríguez Cruz, E., Duarte Rico, L., & Bermúdez-Jaimes, M. E. (2017). Las prácticas de crianza y su relación con el vínculo afectivo. Revista Iberoamericana De Psicología9(2), 113–124.
  • Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia)31(2), 167-177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.