Het strekken van de spieren van baby's: oefeningen en voordelen
Spieren strekken (ook de spieren van baby’s) is essentieel voor het menselijk lichaam. Het voortdurend uitvoeren van deze oefening maakt op zijn beurt spierontwikkeling mogelijk en vermindert de kans op blessures. Deze oefening wordt daarom zelfs aanbevolen vanaf de tijd dat kinderen baby’s zijn.
Lichamelijke activiteit moet niet beperkt worden door leeftijd, maar moet aangepast worden aan de omstandigheden van elke persoon. In die zin is een van de aanbevelingen voor het strekken van de spieren bij baby’s dat het door de ouders moet worden uitgevoerd of onder hun toezicht.
Het strekken van de spieren van baby’s
Hoe jonger de baby, hoe ingewikkelder het voor hem of haar zal zijn om aan lichaamsbeweging te doen. In het algemeen verrichten kleintjes tijdens de eerste levensmaanden namelijk geen geplande lichamelijke activiteit.
Het eerste levensjaar is echter een fundamentele fase voor de psychomotorische ontwikkeling van een kind. En daarom moet je als moeder aandacht besteden aan vroege stimulatie en het belang van lichaamsstrekkingen voor je kleintje.
Om al de bovenstaande redenen leren we je vandaag een paar spierstrekoefeningen voor baby’s die van groot nut zullen zijn. Let goed op!
Voer deze spierstrekoefeningen voor baby’s uit!
Jonge baby’s maken bepaalde bewegingen via de reflexbogen (Spaanse link) van het lichaam. Zo associëren ze zich beetje bij beetje met de omgeving en leren ze omgaan met motorische vaardigheden.
Desondanks is het strekken van de spieren van baby’s veel ingewikkelder dan dit en onderscheidt het zich als een door derden gestuurde activiteit. In dit geval is dat de moeder of de vader.
Opgemerkt moet worden dat deze oefening niet het equivalent is van het af en toe strekken van de kleintjes, dat meestal onverwacht en sporadisch gebeurt. Integendeel, deze oefeningen zijn geprogrammeerd, specifiek en passief. Ze vereisen namelijk de actie van een andere persoon.
Neem nota van de volgende suggesties!
1. Benen strekken
Om de benen van je baby te strekken, zorg je dat ze op hun rug liggen.
Houd vanuit deze positie met elke hand hun voeten vast en begin de gewrichtsmobiliteit in de heupen, knieën en enkels te stimuleren.
Buig dan beide benen vanaf het kniegewricht, een voor een. Probeer ze naar de borst te brengen, in een stevige beweging maar zonder buitensporige kracht uit te oefenen. Als je met het ene been klaar bent, doe je hetzelfde met het andere.
Strek later beide benen uit en laat ze rusten. Neem een van de voetjes van de baby en voer bewegingen van buiging en strekking uit en houd die positie tot slot een paar seconden vast.
2. Armen strekken
Ook de armen moeten op dezelfde manier als de benen gestimuleerd en gestrekt worden.
Om strekoefeningen bij baby’s uit te voeren, moet je ervoor zorgen dat ze op hun rug op een stevig en comfortabel kussen liggen.
Om te beginnen neem je hun rechterarm in je hand en breng je hem naar opzij en iets naar achteren. Houd de positie een paar seconden vast. Om de strekking te verbeteren, raden we je aan je andere hand ter hoogte van zijn borstkas te ondersteunen.
Als je klaar bent met de rechterarm, voer je precies dezelfde oefening uit met de linkerarm.
Om beide armen te strekken, moet je ze met je handen vasthouden, ze naar voren brengen en ze met elkaar kruisen. Houd deze houding een paar seconden vol en keer terug naar de uitgangspositie, zodat de baby kan rusten.
Voordelen van het strekken van spieren van baby’s
Er zijn veel spierstrekoefeningen en elk segment van het lichaam kan en moet gestrekt worden. De hierboven gegeven voorbeelden hebben echter betrekking op de belangrijkste structuren van het lichaam: de armen en de benen.
Idealiter voer je deze voorbeelden, en ook andere rek- en strekoefeningen, regelmatig in de loop van de week uit. Dit ondersteunt de volgende aspecten van het welzijn van de baby.
Voorkomen van contracturen
Structuren die samentrekken veroorzaken ongemak en problemen in het lichaam. Bij baby’s kan een samengetrokken spier leiden tot misvormingen of soortgelijke aandoeningen. Daarom kunnen rek- en strekoefeningen en terugkerende stimulatie dit soort problemen voorkomen of bestaande verbeteren.
Ziektebehandeling
Spierstrekking bij baby’s draagt ook bij tot de behandeling van verschillende ziekten. Volgens een publicatie van de Universiteit van Valladolid (Spaanse link) is deze vorm van oefening zeer effectief bij de behandeling van bijvoorbeeld congenitale musculaire torticollis.
Tegelijk bevordert, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neurologie, (Spaanse link) fysiotherapie (die rek- en strekoefeningen omvat) toegepast op kinderen met brachiale palsie, hun revalidatie.
Opbouwen van spierspanning
Spierspanning is de permanente lichte spanning van de spieren om lichaamsondersteuning en -houding te bereiken.
Vanaf een jonge leeftijd in het leven moeten spieren gestimuleerd en versterkt worden. Door deze oefeningen is het mogelijk de spierspanning in het hele lichaam te verbeteren. In feite biedt voortdurend strekken je baby de mogelijkheid om lange houdingen vol te houden.
De verbetering van lichamelijke vermogens
Het uitvoeren van spierstrekoefeningen en lichamelijke stimuleringsoefeningen (Engelse link) draagt bij tot de versterking van verschillende lichamelijke vermogens. Hoewel dit soort vaardigheden zich gedurende het hele leven ontwikkelen, zijn kinderen in dit opzicht erg gevoelig.
Het strekken van spieren van baby’s, doe het niet zonder medische toestemming
Het strekken van spieren heeft een aantal voordelen voor je baby. Desondanks moeten alle oefeningen die je van plan bent bij je kind uit te voeren door een kinderarts bekrachtigd worden.
Bedenk dat alle kinderen uniek zijn en dat sommige gezondheidsaandoeningen contra-indicaties kunnen inhouden bij het strekken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arco reflejo. (2021). Rescatado de la web Apuntes Neuroanatomía UFRO. Disponible en: https://www.med.ufro.cl/neuroanatomia/archivos/13_sistematizacion_archivos/Page310.htm
- Alejandro Medina Salas. (2002). Revista Mexicana de Medicina Física y Rehabilitación. La estimulación temprana. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/fisica/mf-2002/mf02-2_4i.pdf
- Elsa García Domínguez. (2016). Universidad de Valladolid. Eficacia de los estiramientos como tratamiento de la tortícolis muscular congénita. Disponible en: https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/15824/TFG-O%20697.pdf;jsessionid=764A504C069C7A530211FAA1FEE52085?sequence=1
- R. Palomo-Carrión, R. Sánchez. (2020). Revista de Neurología. Fisioterapia aplicada en la extremidad superior a niños de 0 a 10 años con parálisis braquial obstétrica: revisión sistemática. Disponible en: https://www.neurologia.com/articulo/2020029