Het beste speelgoed om de psychomotorische vaardigheden van baby's te verbeteren
Ben je vader of moeder, dan wil je het beste speelgoed voor je kleintje kiezen, zodat het niet alleen vermaak biedt, maar ook de psychomotorische vaardigheden van baby’s verbetert.
Door te spelen en met behulp van bepaalde elementen kun je de gevoelige, representatieve, symbolische en waarnemingsvermogens van je kleintje bewerken. Let dus op deze aanbevelingen!
De psychomotorische vaardigheden van baby’s
Voor je meteen naar de aanbevelingen gaat, moet je weten welke twee soorten motorische vaardigheden er zijn: grove en fijne.
Grove motorische vaardigheden
Als we het erover hebben, hebben we het over de grote bewegingen van het menselijk lichaam. Daarbij zijn de verschillende spiergroepen in de benen, armen, hoofd, buik en rug betrokken. Enkele voorbeelden zijn lopen, springen, of rennen.
Door dit soort motoriek kunnen kinderen zich met grote vrijheid uiten. Maar tegelijk is een hoog ontwikkelingsniveau van dit domein nodig om te kunnen spelen, lopen, bewegen, of verkennen.
Fijne motorische vaardigheden
In dit geval hebben we het dus over die meer precieze bewegingen, waarbij de spieren van de handen, het gezicht of de voeten betrokken zijn. De belangrijkste handelingen hebben te maken met het manipuleren van voorwerpen, en om ze uit te voeren is een zekere rijpheid van het centrale zenuwstelsel vereist.
Stimuleer de ontwikkeling van de psychomotorische vaardigheden van je baby
Nu je iets meer weet over waar we het over hebben, is het tijd om je uit te leggen hoe belangrijk het is de ontwikkeling van psychomotorische vaardigheden bij baby’s te stimuleren. Daarvoor wordt wat speelgoed gebruikt en worden speciaal daarvoor ontworpen activiteiten uitgevoerd.
Het is essentieel om rekening te houden met de leeftijd van de baby, en ook met zijn persoonlijke mogelijkheden. Bedenk dat elk kind namelijk uniek is en dat het zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.
Zo zijn voor de eerste levensmaanden voorwerpen met felle kleuren of met verschillende texturen en vormen ideaal. Naarmate het kind groeit, kunnen er andere soorten speelgoed bij komen die bij de baby passen. Niet alle baby’s hebben dezelfde voorkeuren of hebben op dezelfde manier plezier.
Het gaat er niet alleen om speelgoed te kopen…
Hoewel voorwerpen kinderen helpen stimuleren in hun rijpingsproces, is alleen speelgoed niet genoeg. In feite zijn wij, als ouders, degenen die de activiteit vervolmaken.
De interactie tussen het kind en zijn verzorgers is de beste motor voor hun optimale ontwikkeling.
Natuurlijk zijn er binnen de speelgoedmogelijkheden die er zijn sommige die beter zijn dan andere. Er zijn er die de creativiteit aanmoedigen, die de hand-oog coördinatie helpen verbeteren, of die de taal stimuleren. Je moet kiezen wat het beste past bij de groeifase en de interesses van je kind.
Het beste speelgoed om de psychomotorische vaardigheden te verbeteren
Nu zullen we ons richten op het speelgoed dat dient om de psychomotoriek van de baby te stimuleren, en we delen het in naar leeftijd.
Psychomotorische vaardigheden: 0 tot 6 maanden
Op deze leeftijd heeft je baby speelgoed nodig waarmee hij de kleuren, texturen en vormen van voorwerpen en van zijn eigen lichaam kan ontdekken.
Idealiter zijn dit grote voorwerpen en zijn ze licht genoeg om te hanteren. Een andere nuttige eigenschap is dat ze geluiden voortbrengen, zoals die met belletjes of cellofaan erin.
Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld activiteitenmatten, rammelaars, kauwspeelgoed, of zintuiglijke ballen.
Van 7 tot 12 maanden
In dit stadium hebben kleintjes al een zekere stabiliteit en autonomie als het gaat om het beheersen van hun bewegingen en houdingen. Daarom vinden ze het misschien leuk om op een wipwap te spelen of voorwerpen met kleuren, lichtjes en texturen rond te slepen.
Speelgoed met lichtjes en geluidjes trekt nog steeds hun aandacht, vooral dat speelgoed dat geluid maakt als je ermee gooit.
Van 13 tot 18 maanden
In deze maanden staat vrije beweging centraal bij het spel. Met dit in gedachten zijn bijvoorbeeld rijdende auto’s een hit.
Stapelblokjes en bouwblokken van lichtgewicht, oversized materiaal zijn goede opties om de fijne motoriek te stimuleren.
Van 19 tot 24 maanden
Op deze leeftijd versterken kinderen de ontwikkeling van tastzin, hand-oog coördinatie, en beginnen ze hun fantasie te gebruiken.
In die zin zijn fietsen, poppen, vingerverfschilderijen, auto’s, constructiespelletjes en puzzels zeer aan te bevelen opties.
De kwaliteit van het speelgoed doet er wel degelijk toe!
Als je speelgoed koopt om de psychomotorische vaardigheden van je baby te verbeteren, moet je rekening houden met de kwaliteit. Zorg ervoor dat de materialen geschikt zijn, bestendig, en dat ze onder hun bestanddelen geen enkele soort giftige chemicaliën (Engelse link) bevatten. Let er ook op dat ze geen kleine stukjes bevatten die per ongeluk ingeslikt kunnen worden.
Zo voorkom je dat je baby’s gezondheid gevaar loopt en bevrijd je je van zorgen, zodat je je voor 100% kunt concentreren op plezier maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Unseld, P. (2018) Microcosmos del movimiento. Una mirada funcional al desarrollo del bebé. Editorial: Herder
- M. Costa, E. Torres, M. T. Romero, M. Fabregat, Torres, Y. Martínez, C. Mallebrera, M.J. Martínez, R. Zaragoza,P. Martínez. M. G. Millá, J. Crespo , M. C. Gabaldón, E. Richart, L. Munera, E. M. Hernández, J. García. (2008). Juego, juguetes y Atención Temprana. Pautas para el diseño de juguetes útiles en la terapia psicopedagógica. Pags 8-14 Recuperado en 23 de septiembre de 2021, de https://fundacionalpe.org/images/alpe/library/temprana/Atencin-temprana-OK.pdf