Wat zijn de meest voorkomende eerste woorden?
Beginnen met praten is één van de grootste mijlpalen in de ontwikkeling van een baby. Het is dan ook een moment waar vaders en moeders enorm naar uitkijken. De meesten van hen herinneren zich zelfs de eerste woorden van hun baby nog.
Over het algemeen zeggen baby’s hun eerste woorden wanneer ze tussen de 11 en 18 maanden oud zijn, soms zelfs eerder. Maar elk kind is natuurlijk anders en leert in zijn of haar eigen tempo. Hoewel niet alle baby’s dezelfde eerste woorden hebben, zijn er wel een paar algemene woorden die vaak als eerst gezegd worden.
In het volgende artikel zullen we vertellen wat veelvoorkomende eerste woorden van baby’s zijn wanneer ze voor het eerst proberen te praten.
De eerste woorden markeren een nieuw punt in het leven van een kind, maar ook in dat van een vader en moeder. Vanaf dit moment vermenigvuldigen de mogelijkheden tot communicatie zich.
Wat zijn de meest voorkomende eerste woorden van een baby?
De eerste woorden die kinderen zeggen zijn gerelateerd aan hun directe omgeving, met name hun ervaringen binnen het gezin.
De woorden die het vaakst worden herhaald door volwassenen, vooral ouders of verzorgers, zijn meestal de eerste woorden in de woordenschat van een baby.
Over het algemeen communiceren alle vaders en moeders op dezelfde manier met hun baby’s in de eerste maanden van zijn of haar leven. Daarom zijn er een paar woorden die baby’s vaak als eerste zeggen. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende woorden.
Woorden gerelateerd aan familieleden
De eerste woordjes van veel kinderen zijn “papa” of “mama”. Naast dat ze zo eenvoudig uit te spreken zijn, omdat ze worden gevormd door een herhaling van twee gelijke lettergrepen, zijn het woorden die gebruikt worden om familieleden aan te duiden met wie baby’s vaak in contact komen.
Bevestigingen of ontkenningen
“Ja” en “nee” zijn twee woorden die baby’s het vaakst horen vanaf hun geboorte. Of het nou door middel van gebaren of woorden is, baby’s zullen snel leren om positieve en negatieve reacties te uiten. Dit is voor veel baby’s de ideale eerste woorden.
Eerste woorden die betrekking hebben op eten
Eén van de basisbehoeften van een mens is voedsel. Het is dus niet zo gek dat sommige baby’s ervoor kiezen om de naam van voedsel of iets dat verwant is aan eten als eerste woord te zeggen. Deze woorden zijn bijvoorbeeld “melk” of “flesje”, of iets wat hier op lijkt.
Ook is het gebruikelijk dat kinderen nuttige uitdrukkingen gebruiken om aan te geven dat zij voedsel willen. Dit is bijvoorbeeld “geef mij”, “ik wil”, “meer”, etc.
Begroetingen
Begroetingen zijn een teken van beleefdheid. Het is een sociale norm die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hierdoor proberen veel baby’s die gewend zijn anderen te begroeten, als eerste “hallo” of “doei” te zeggen.
Klanknabootsingen
In sommige gevallen is het eerste woord van een baby geen woord uit een woordenboek, maar een klanknabootsing dat wordt gebruikt om iets uit te drukken. Dit is bijvoorbeeld “woef” voor een hond en “miauw” voor een kat.
De eerste woorden van je baby aanmoedigen
De natuurlijke context waar je kinderen in opgroeien is het gezin, hier leren zij hun vaardigheden te ontwikkelen. Daarom is het essentieel dat het gezinsleven zo verrijkend en stimulerend mogelijk is.
Dus, wat kun je doen om je kind aan te moedigen zijn eerste woordjes te zeggen? Als eerste is het belangrijk dat vaders en moeders vanaf de geboorte zorgen voor een constante verbale communicatie met hun baby.
Naarmate het kind ouder wordt, moet deze communicatie steeds duidelijker en uitgebreider worden. Zorg ervoor dat je op een expressieve manier praat en zorgt voor veel oogcontact.
Na een tijdje op deze manier te hebben gesproken, in de hoop dat je kind zijn eerste woordjes zal zeggen, zal je op een dag, dat je het het minst verwacht, je kind zijn eerste woordjes horen. Het is een onvergetelijk moment dat je waarschijnlijk de rest van je leven niet meer zult vergeten!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rivero-García, M. (1994). Influencia del habla materna en los inicios de la adquisición del lenguaje: primeras palabras y primeros enunciados de más de una palabra. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología, 14(3), 148-155.