Alleenstaande moeders door keuze

Wil je meer weten over vrouwen die uit vrije wil besluiten alleenstaande moeder te worden? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten.
Alleenstaande moeders door keuze
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Steeds meer vrouwen besluiten alleenstaande moeder te worden en zich los te maken van de traditionele opvoedingspatronen. Weg zijn namelijk de negatieve etiketten die toegeschreven worden aan vrouwen die zonder partner kinderen opvoeden. Velen doen dat nu namelijk uit vrije wil. Dit nieuwe gezinsmodel, alleenstaande moeders door keuze, is een sociale trend geworden en neemt steeds meer toe.

In de loop der jaren zijn vrouwen gaan inzien dat we de beslissing kunnen nemen om moeder te worden, ook als we geen partner hebben met wie we ons kunnen voortplanten. Er zijn even geldige strategieën om een kind te krijgen, zoals adoptie of geassisteerde voortplanting.

Dit onderwerp staat in veel milieus open voor discussie en het is normaal dat er honderden vragen rijzen. Daarom, en om kwaliteitsinformatie te geven over dit onderwerp en de implicaties ervan, hebben we dit artikel opgesteld. Je mag het dus niet missen!

Alleenstaande moeders door keuze: een opkomend verschijnsel in de huidige maatschappij

Vrouwen die zelf besluiten om alleenstaande moeder te worden hebben de autonomie en de vaste overtuiging dat dit is wat ze willen. En daarom zullen ze tot het bittere eind vechten om die bijzondere droom te verwezenlijken.

Vandaag de dag heeft de wereld vrouwen meer vrijheid gegeven om over hun moederschap te beslissen. Iets wat nog maar enkele decennia geleden ondenkbaar was. In feite zijn veel vrouwen onafhankelijk, zowel emotioneel als financieel, en kunnen ze alles aan waar ze hun zinnen op zetten.

De betekenis van alleenstaande moeders door keuze omvat zowel vrouwen die besloten alleen zwanger te worden als vrouwen die moeder werden zonder dat ze dat in eerste instantie wilden, maar ervoor kozen hun toestand alleen onder ogen te zien.

In het algemeen zijn vrouwen die besluiten alleenstaande moeder te worden tussen de 35 en 45 jaar oud, en hebben een hoog academisch niveau bereikt, een gekwalificeerde baan, en een sterke wens om moeder te worden.

De beslissing om op deze manier het moederschap tegemoet te treden hangt grotendeels samen met het feit dat men op een ‘grensleeftijd’ voor vruchtbaarheid is, maar zonder partner en met een goede economische aanleg om het traject aan te kunnen.

Alleenstaande moeders door keuze
Het verlangen om moeder te worden kan veel sterker zijn dan de sociale druk of de stereotypen. En met de nodige overtuiging trotseren veel vrouwen alle hindernissen om een kind te krijgen.

Is het ontbreken van de ‘vaderlijke rol’ een probleem?

Van oudsher worden bepaalde functies van opvoeding en kinderopvoeding in verband gebracht met de mannelijke figuur en de ‘vaderlijke rol’.

Maar tegenwoordig zijn kinderen meer vertrouwd met de verschillende soorten gezinnen en zien ze het als volkomen normaal dat er verschillende figuren om hen heen zijn die met hun verzorging belast zijn. Deze mensen zijn belast met het overbrengen van liefde, genegenheid, aandacht, waarden, kennis en binding met hen. Ongeacht of het mannen of vrouwen zijn.

De ‘vrouwelijke-mannelijke’ rollen zijn aan het veranderen en dat levert voor de kleintjes geen ongemak op. Het gaat niet meer om het etiket, maar om de functies die deze mensen in hun leven vervullen.

Hebben de kinderen van alleenstaande moeders meer problemen als het gaat om hun integratie in de maatschappij? Blijkbaar niet. In feite komen steeds meer zuigelingen uit verschillende soorten gezinnen (gescheiden ouders, twee-ouder gezinnen, ouders van hetzelfde geslacht, of alleenstaande ouders) en zijn volledig geïntegreerd in hun sociale omgeving.

Voordelen en nadelen van uit vrije keuze alleenstaande moeder zijn

Zoals alles in het leven heeft ook het alleenstaande ouder zijn zijn voordelen en nadelen. Wat zijn ze? Laten we hieronder eens kijken.

Voordelen

 • Ze voelen zich dichter bij hun kinderen.
 • Hun niveau van persoonlijke tevredenheid en geluksbeleving neemt toe.
 • Ze hebben meer vrijheid in hun beslissingen en handelingen.
 • Ze slagen erin zichzelf meer te waarderen en te vertrouwen.
 • Ook voelen ze zich trots dat ze hun grootste droom bereikt hebben, zonder afhankelijk te zijn van iemand anders.

Nadelen

 • Ze krijgen te maken met stressvolle situaties en emotionele problemen terwijl ze een behandeling ondergaan om zwanger te worden.
 • In sommige gevallen voelen ze een gebrek aan steun van hun familie en angst om deze beslissing onder ogen te zien.
 • Onzekerheid over de timing van het uitleggen aan hun kind wat hun afkomst is.
 • Het alleen verwerken van angst na mislukte vruchtbaarheidsbehandelingen (Engelse link).
 • Moeilijkheden na de bevalling om alle verantwoordelijkheden op zich te nemen: gezin, financiën, werk, of persoonlijke dingen.
 • Ook een verhoogde neiging tot fysieke en emotionele overloop tijdens de postpartum periode.
Een moeder en zoon wandelen samen
De dagelijkse moeilijkheden kunnen een uitdaging worden. Maar als je het juiste steunnetwerk hebt, is het mogelijk elk obstakel te overwinnen.

Over alleenstaande moeders naar keuze kunnen we nog het volgende zeggen

“De belangrijkste dingen in de wereld zijn familie en liefde.”
-John Wooden-

Nu je meer weet over deze vrouwen die besluiten naar keuze alleenstaande moeder te worden, kun je dus begrijpen waarom ze dapper de weg naar de verwezenlijking van hun grootste wens bewandelen. Het man-vrouw gezinsmodel is aan het veranderen en dat is de reden waarom kinderen elke soort gezinsstructuur normaal vinden. Uiteindelijk gaat het
niet om het geslacht van de verzorger, maar om de rol die ze met hun kinderen spelen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe alleenstaande ouders stress kunnen verminderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe alleenstaande ouders stress kunnen verminderen

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over wat alleenstaande ouders kunnen doen om de stress in hun dagelijkse leven te verminderen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.